Skip to content

WhatsApp’ı Silelim Mi?

WhatsAppi Silelim Mi

“CIA peşimde! Excalibur17 seni arıyorum. Yahu CIA senin hesabını ne yapsın? Pentagon’da sen konuşuluyorsun, emin ol:

– Jack, did you see that?

– Yeah, right.

– Muhittin Topalak from Kazlıçeşme. in relationship with Kezban!

– Kill him!

Ne oldu, mangal yarım mı kaldı?”

Hahahahahah…

Cem Yılmaz’ın da dediği gibi, herkes de hedefi çok büyük tutuyor: CIA peşimde… Evet, WhatsApp’ın gizlilik politikasındaki şu değişiklik meselesine gelmeye çalışıyorum.

Size bundan yıllar önce ‘Dinleniyorsunuz’ demiştim. =) Bir e-ticaret sitesinde baktığınız ürünün reklamı 2 gün sonra hiç ummadığınız bir anda karşınıza çıktığında, ya da Falaaddin yeni terk edildiğiniz sevgiliniz size yakında geri dönecek dediğinde; o da olmazsa arkadaşlarınızla sohbet ederken bahsettiğiniz bir markanın reklamını Instagram’da stalk esnasında pat diye görüverdiğinizde anlamamış mıydınız? Bilgileriniz, bilgilerimiz zaten dijitale ayak bastığımız andan beri kocaman bir veri bulutunun içerisinde. Ortaya çıkmak için doğru zamanı bekliyor, o kadar.

Demem o ki, işi bu kadar magazinselleştirmeye gerek yok aslında. Şimdi biraz neler yaşadık bakalım.

WhatsApp Gizlilik Politikası Güncellemesi

WhatsApp'i-Silelim-Mi_1

WhatsApp, Facebook’un sahip olduğu uygulamanın veri paylaşım politikasında yapılacak değişiklik nedeniyle yasal bir zorlukla karşı karşıya.

WhatsApp’ın ülkedeki yaklaşık 450 milyon kullanıcısının kabul etmesi gereken yeni şartların, temel gizlilik haklarının ihlali olduğunu ve ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğunu iddia ediliyor.

WhatsApp, bir uygulama içi uyarı aracılığıyla, son günlerde kullanıcılardan, uygulamaya telefon numaraları ve konumları gibi bazı kişisel verileri Facebook ile paylaşma izni veren yeni hükümleri kabul etmelerini istedi.

Ugulamayı kullanmaya devam etmek isteyen kullanıcıların bu şartları kabul etmesi gerekecek. Değişiklik, birçok kişi tarafından kişisel iletişimlerinin tehlikeye atılması nedeniyle yanlış tanımlandı, WhatsApp durumun böyle olmadığını açıkladı.

Dünya çapında 2 milyardan fazla kullanıcıya hizmet veren Facebook’un sahip olduğu hizmet, insanlar arasındaki özel görüşmelerin eskisi kadar özel kaldığını söyledi.

“Politika güncellemesinin arkadaşlarınız veya ailenizle olan mesajlarınızın gizliliğini hiçbir şekilde etkilemediğini belirtmek isteriz. Bunun yerine, bu güncelleme isteğe bağlı olan ve verileri nasıl topladığımız ve kullandığımız konusunda daha fazla şeffaflık sağlayan WhatsApp üzerinden bir işletmeye mesaj göndermeyle ilgili değişiklikleri içeriyor ”diye yazıyor şirket SSS sayfasında.

Ayrıca, SSS bölümünde ne Facebook ne de WhatsApp’ın kullanıcıların mesaj günlüklerini okumadığını veya aramalarını dinlemediğini ve WhatsApp’ın kullanıcı konum verilerini saklamadığını veya Facebook ile kişi bilgilerini paylaşmadığını vurguluyor.

Ancak gerçek şu ki ne Facebook ne de WhatsApp mesajlara erişemeyecek olsa da, WhatsApp’ın gizlilik politikası zaten 2016’dan beri kullanıcı verilerini Facebook ile paylaşmasına izin veriyor.

WhatsApp mesajları şifrelenir, bu da Facebook’un içeriklerini göremeyeceği anlamına gelir. Ancak WhatsApp, ana şirketiyle paylaşılabilecek birçok başka veri toplar.

Bu veriler, telefon numaranız, işlem verileriniz, hizmetle ilgili bilgiler gibi hesap kayıt bilgilerini, hizmeti kullanırken işletmeler de dahil olmak üzere başkalarıyla nasıl etkileşim kurduğunuza ilişkin bilgileri ve mobil cihaz bilgilerini içerir.

Peki Şimdi Ne Olacak?

Yaklaşan güncellemede, Facebook ve WhatsApp, para kazanma ve e-ticaret için baskılarını daha da artırmak için ödeme ve işlem verilerini paylaşabilecek. Satıcılar, Facebook sunucularında depolanan söz konusu sohbetler sayesinde müşterilerle WhatsApp aracılığıyla iletişim kurabilecekler. Bu sohbetlerden elde edilen veriler de Facebook’ta daha iyi reklam yapmak için kullanılacak.

WhatsApp, yayınlanan bir şirket blog gönderisine göre, eleştirmenlerin kullanıcıları kişisel verilerini Facebook ile paylaşmaya zorlayacağını söylediği gizlilik politikası değişikliklerini erteliyor.

WhatsApp, kullanıcılara yapmayı planladıklarını gözden geçirmeleri için daha fazla zaman vermek amacıyla değişiklikleri 8 Şubat’tan 15 Mayıs’a çekeceğini söyledi.

Şirket, “Endişeye neden olan birçok yanlış bilgi oldu ve herkesin prensiplerimizi ve gerçekleri anlamasına yardımcı olmak istiyoruz.” diyor.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Sonraki yazılar:

En İyi WhatsApp Alternatifi Uygulamalar

Telegram ve Signal Nasıl Kurulur