Skip to content

Telegram ve Signal Nasıl Kurulur

Telegram ve Signal Nasil Kurulur

4 Ocak’ta WhatsApp’ın gizlilik politikasındaki değişikliklerin ardından Signal, önceki hafta 250.000’ken bu hafta dünya çapında 7,5 milyon indirme gördü.

Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk, Twitter’da takipçilerini “Sinyali Kullanmaya” çağırdığında da Signal bundan faydalandı.

Telegram da WhatsApp tartışmasının ardından kullanıcılarında da bir büyüme gördü ve WhatsApp’ın gizlilik politikası değişikliğinin ardından önceki hafta 6,5 milyon olan indirme sayısı 9 milyona ulaştı. Salı günü tüm kullanıcılarıyla paylaşılan bir mesajda Telegram, mesajlaşma uygulamasının 500 milyon kullanıcıyı aştığını duyurdu.

Keskin bir tezatla, WhatsApp, önceki hafta 11,3 milyon indirmenin aksine, duyurusunu takip eden haftada 9,7 milyon indirme gördü.

Telegram’ı Nasıl Kuracağım

1. App Store veya Google Play’de kağıttan uçak logolu Telegram uygulamasını bulun ve yükleyin.

2. Telefon numaranızı girin. Karşılama ekranında gördükten sonra, telefon numaranızı girmeniz istenir. Telegram, gerçek numaranız olduğunu doğrulamak için size hemen dört basamaklı bir kod içeren bir metin mesajı gönderir. Devam etmek için bu kodu uygulamaya girin.

WhatsApp'i-Silelim-Mi_4

WhatsApp'i-Silelim-Mi_3

3. Adınızı ve bir resminizi ekleyin. Telegram, kullanıcıların ad ve resimle birlikte kendi profillerini oluşturmasına izin verir. Devam etmek için bu bilgileri girin.

4. Uygulamaya adres defterinize erişim izni verirseniz, Telegram kişilerinizde Telegram kullanan arkadaşlarınızı otomatik olarak tarayabilir. Ekranın sol alt tarafındaki ‘Kişiler’ sekmesine dokunduğunuzda, Telegram, Telegram kullanan arkadaşlarınızın bir listesini ve ardından şu anda uygulamaya kayıtlı olmayan kişilerin bir listesini gösterecektir. Henüz Telegram kullanmayan bir arkadaşınızın adına dokunarak sohbete katılmak için davet gönderebilirsiniz.

WhatsApp'i-Silelim-Mi_2

5. Normal bir sohbet başlatın. Yeni bir sohbet başlatmak için Telegram hesabı olan bir arkadaş seçin. WhatsApp ve diğer geleneksel mesajlaşma uygulamalarına benzer şekilde, ekranın altında mesaj yazmak için kullanılan bir metin alanı vardır.

6. Bir fotoğraf, web görüntüsü, video, belge, kişi veya mevcut konumunuzu gönderebilirsiniz. Sohbet metin alanının yanındaki ataç simgesine dokunun ve göndermek istediğiniz bilgi türünü seçin. Ayrıca, yalnızca görsel sonuçlarını gösteren bir arama istemini açan web’de arama yapma seçeneği de vardır.

7. Mevcut konumunuzu bir arkadaşınıza göndermek istiyorsanız, Konum seçeneğini seçin ve o uygulamanın mevcut konumunuza erişimini onaylayın.

8. Gizli bir sohbet başlatabilirsiniz. ‘Kişiler’ sekmesinden ‘Yeni Gizli Sohbet’ yazan seçeneği seçin ve ardından bir arkadaşınızın adını seçin. Bu pencerede gönderilen tüm mesajlar şifrelenir, yani sohbete Telegram dahil hiç kimse erişemez. Normal bir sohbette yaptığınız gibi metinler, medya ve belgeler gönderebilirsiniz.

Ayrıca, gizli sohbet mesajlarının kendi kendini imha etmesini de seçebilirsiniz; bu, belirli bir süre sonra güvenli bir şekilde silinmeleri anlamına gelir. Gizli bir sohbette, ekranın üst kısmındaki arkadaşınızın adına dokunun, ‘ Bilgi’ düğmesine dokunun ve ‘Kendini Yok Etme Zamanlayıcısı’ ayarlarına gidin. Bir saniye, iki saniye, beş saniye, bir dakika, bir saat, bir gün veya bir hafta olarak seçebilirsiniz.

9. Uygulamanın sağ alt kısmındaki ‘Ayarlar’ sekmesinde, sohbet arka planlarınız için bir resim seçebilirsiniz.

Bonus: Daha fazla güvenlik için ‘Gizlilik ve Güvenliği’ açıp ardından İki Adımlı Doğrulama’yı kurmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Signal’i Nasıl Kuracağım

1. App Store veya Google Play’de Signal uygulamasını bulun ve yükleyin.

2. Telefon numaranızı girin. Karşılama ekranında gördükten sonra, telefon numaranızı girmeniz istenir.

Signal-Uygulama-Kurulumu-1

iPhone Kullanıcıları: Numaranızı yazın ve ‘Bu Cihazı Etkinleştir’i tıklayın. SMS kısa mesajıyla altı basamaklı bir kod alacaksınız, ardından kodu yazıp ‘Doğrulama Kodunu Gönder’i tıklayın.

Signal-Uygulama-Kurulumu-2

Signal-Uygulama-Kurulumu-3

Android Kullanıcıları: Telefon numaranızı yazın, “Kaydol” seçeneğine basın, uygulamanın telefon numaranızı doğrulamasını bekleyin. Bittiğinde, Signal’i varsayılan mesajlaşma uygulamanız yapmak isteyip istemediğinizi soracaktır, bu da hem SMS mesajlarını hem de Signal mesajlarını uygulama üzerinden almanıza olanak tanır. Bu size kalmış, ancak Signal’in normal eski SMS metin mesajlarını kullanan kişilerle konuşmaları şifrelemeyeceğini unutmamak önemlidir.

3. Mesajlaşma simgesine (kalem) tıklayın. Buradan, uygulamayı kuran kişilerinize mesaj gönderebilirsiniz. WhatsApp ve diğer geleneksel mesajlaşma uygulamalarına benzer şekilde, ekranın altında mesaj yazmak için kullanılan bir metin alanı vardır.

Signal-Uygulama-Kurulumu-4

4. Grup mesajlaşmasını kullanabilirsiniz.

iPhone Kullanıcıları: Ana ekrandan, sağ üstteki mesaj simgesine tıklayın. Sağ üstteki grup mesajlaşma simgesine tıklayın.

Android Kullanıcıları: Sağ üst taraftaki ayarlar simgesini tıklayın ve ‘Yeni Grup’u tıklayın. Buradan grubunuzu adlandırabilir ve birden fazla kişi ekleyebilirsiniz. Soldaki resme tıklayarak grup simgesini de değiştirebilirsiniz. Daha sonra, sağ üst taraftaki grubun görüşme ayarlarına tıklayarak grupta her zaman değişiklik yapabilirsiniz.

5. Bir görüşmenin altındaki ek (ataç) simgesine tıklayarak dosya ve GIF’ler gönderebilirsiniz.

Masaüstünde Signal

Signal’i masaüstünüzde de kullanabilirsiniz. Ancak çok hassas konuşmalar yapıyorsanız ve kişisel bilgisayarınızda kötü amaçlı yazılım olabileceğini düşünüyorsanız, muhtemelen şifrelenmiş mesajlarınızı virüslü bir makineye göndermek istemezsiniz. Örneğin, tuş vuruşlarınızı kaydetmek veya ekran görüntülerini uzaktaki bir saldırgana göndermek için tasarlanmış kötü amaçlı yazılım bulaşmışsa, şifreleme mesajlarınızı korumaz.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Önceki yazılar:

WhatsApp’ı Silelim Mi? 

En İyi WhatsApp Alternatifi Uygulamalar