Skip to content

Sosyal Medya ve Tüketici Davranışları

Sosyal Medya ve Tüketici Davranışları

Aslında insanlar sosyal medyayı boş zaman aktivitesi olarak görüyorlar. Sosyal medyanın aracılığıyla arkadaşları ve aileleriyle bağlantı kurabiliyorlar ve onlar için önemli olan anları paylaşabiliyorlar.

Ancak sosyal medya ciddi bir iştir! Yeni nesil kurumsal devleri besleyen milyarlarca dolarlık bir endüstridir.

Tahmini bir milyar üyeliğe sahip olan sosyal medya web siteleri, şirketler ve tüketicilerin birbirleriyle net bir şekilde etkileşimde bulunmaları için bir platform haline geldi. Sosyal medyanın etkisi çok büyük ve bu, iş yerlerinin ürünlerini yoğun bir şekilde pazarlamak için kullanmasının başlıca nedenlerinden biri oldu.

Facebook gibi şirketler kelimenin tam anlamıyla sosyal medya modelini ‘icat etti’. Tüketiciler bu web sitelerine girdiklerinde, ilk başta ücretsiz hizmet alıyorlar ve bu hizmetleri giderek daha fazla kullanmaya teşvik ediliyorlar. Kullanımları arttıkça sosyal yatırımları da haliyle artıyor. Bu aynı zamanda sosyal medyanın müşterilerini reklamlarla bombardıman etmeye başladığı zamandır. İlk başta reklamlara tamamen karşı çıkan müşterilerin daha sonra daha hoşgörülü hale geldiği izlenmiştir.

Bu dev şirketler aslında tüketicilerin mahremiyet haklarını saklı tutar. Hiçbir ziyaretçi web sitesi tarafından sunulan şartlar ve koşulları okumaz. Böylece kişisel verilerinin hem web sitesinde hem de diğer etkinliklerde kullanılmak üzere web sitesinin veri tabanına kaydına izin verir. Bu veriler daha sonra, tüketiciler için en çok kullanılmış reklam hedeflerini geliştirebilecek dev bir veri madeni algoritmasını besler.

Örneğin yeni doğmuş bebeğinizin fotoğrafını internette yayınlarsanız sosyal medya hesaplarınız size bebek bezi reklamları göstermeye başlayacaktır. Yani tüm iş modelleri, diğer şirketlerin ürünlerini size hedeflemesine izin vermek için kişisel yaşamınızı gözetleme etrafında şekillenir.

Sosyal Medyanın Ortaya Çıkışı

Facebook ve benzerleri, tüketiciliğe büyük önem veren bir nesli besliyor. Facebook’taki yayınların çoğu, maddi mal edinme ile ilgili. Bütün bir nesil, gittikçe daha fazla maddi mal edinmeye takıntılı hale geldi. Satın alma işlemini tamamladıktan sonra, başkalarının bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmasını sağlamaya çalışıyor. Sosyal ağlar, tüketicilerin markalara ve temsil ettikleri yaşam tarzlarına olan bağlılıklarını göstermek için akın ettiği yer oldu. En son aldıkları araç, en son gittikleri tatil beldeleri ya da en son yemek yedikleri restoranın ayrıntılarından bir tane göndermeden kendilerini sosyal medya kullanıcısı saymıyorlar! Son araştırmalar, 500’den fazla Facebook arkadaşı olan kişilerin depresyona maruz kalma ihtimalinin daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bunun nedeni, bu sosyal ağların günlük yaşamı, maddi mallar elde etmek için bitmeyen bir arayışa dönüştürmesi ve sahip olmak istedikleri hayatları başkalarının yaşadığını görmeleri ya da zannetmeleridir.

Tüketici davranışı, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayacaklarını umdukları ürün ve hizmetleri ararken, satın alırken, kullanırken, değerlendirirken ve elden çıkarırken gösterdikleri davranış olarak tanımlanmaktadır. Tüketici satın alma davranışı, ekonomik mal ve hizmetlerin elde edilmesinde, kullanılmasında ve elden çıkarılmasında doğrudan yer alan kişilerin davranışlarını içerir.

Sosyal medyanın ortaya çıkışı, şirketler için yeni bir pazarlama yolu açtı. Geleneksel “ağızdan ağıza” reklamı, “ağdan ağ” kelimesi ile değiştirildi, çünkü tüketiciler bir satın alma işlemi yapmadan önce sosyal medya sitelerine giderek daha fazla yönlendirerek, satın alma davranışını büyük ölçüde etkilemeye başladı. Bugünlerde çoğu şirket, ürünleri hakkında eksiksiz bilgi sahibi olan resmi bir web sitesine sahip olsa da, tüketiciler genellikle mevcut müşterilerin yorumlarını ve geri bildirimlerini okuduktan sonra şirketle bir bağlantı kuruyor. Bir ürün satın almadan önce, her tüketici ürünün kendi sınıfında en iyisi olduğundan ve paranın karşılığını aldığından emin olmak istiyor. Sosyal medyanın tüketici davranışını belirlemede önemli rol oynadığı yer tam olarak burasıdır.

Ürünü daha önce kullanmış olan insanlar deneyimlerini, güçlü yönlerini, zayıf yönlerini vb. tanımlar ve bu da bilginin yayılmasına yardımcı olur. İnsanların, ürünü onaylamak için para ödeyen bir ünlüye değil, bir ürünü tarafsız bir şekilde bildirenlere güvenmesi daha muhtemeldir. Sosyal medyanın doğası göz önüne alındığında, ürün veya şirketiniz hakkında söylenen her şey – olumlu ya da olumsuz – küresel bir tüketici topluluğuna kolayca ulaşılabilir. Sosyal medya, dünyanın her yerinden insana, bir şirkete zarar verme veya ziyaretçi çekme yetkisi veren bir tüketici topluluğu oluşturmalarını sağlar.

Sosyal Medya ve Tüketici Davranışları
Sosyal Medya ve Tüketici Davranışları

Güçlü bir sosyal medya varlığı işiniz için gerçekten bir fark yaratabilir ve her gün binlerce insanın bir veya başka bir sosyal paylaşım sitesine katıldığı gerçeğini göz önünde bulundurarak, şirketlerin bu ortamı etkin bir şekilde kullanması şarttır.

Şirketlerin gelir grubuna, yaş aralığına, sınıfa, etnik kökene vb. ilişkin bir web sitesinin demografisini anlamalarını sağlamak çok önemlidir. İşinizi bir sosyal medya sitesine koyduğunuzda çalışmalarınız, müşterinin konuşmaya katılması yönünde olmalıdır. Facebook gibi en popüler web sitelerinden bazıları, kullanıcıların ‘hayran’ olabileceği seçeneğiyle bir iş profili oluşturmanıza izin verir. Ne kadar çok ‘takipçi’ yaratabiliyorsanız, markanıza ilişkin bilgilerin her oturum açışınızda yayılması da o kadar iyi olur. Sosyal medyayı marka oluşumunda size yardımcı olacak şekilde kullanmanız önemlidir. İşletmeniz için güçlü bir temel oluşturduğunuzda ve insanlar sizinle bağlantı kurabildiğinde satışların otomatik olarak arttığını görürsünüz.

Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya, birden fazla görevi gerçekleştirerek ve farklı bilgileri iletme ve paylaşma yöntemini (yorumlar, düşünceler, videolar) kolaylaştırarak, kullanıcıların kendileri arasında başkalarıyla da mükemmel bağlantılar kurmasını sağlar. Ancak az önce de söylediğim gibi, sosyal medya şirketinize zarar da verebilir! Bu yüzden şirketiniz hakkında söylenenlere sıklıkla göz atmanız önemlidir. Tüketiciler arasındaki konuşma size markadan neler bekledikleriyle ilgili bilgi verebilir. Tüketiciler, sizi bir şirket olarak nasıl algıladıklarına ve markanızı güçlendirmek için ne gibi iyileştirmeler yapılabileceğine dair fikirleriyle yardımcı olabilirler. Daha fazla yorum içeren, paylaşımları ve beğenileri olan yazılar, ‘trend’ yazısı olarak tanımlandıkları için tercih edilir. Bu, belirli bir ürün veya hizmet sosyal medyada ilk dikkatini çekerse satın alma kararlarını etkileyebilir. Takipçilerinizi yayınınızı yorumlamaları ve paylaşmaları için teşvik edebilir, başlığınıza bir soru ekleyerek veya takipçilerinizin bir arkadaşını etiketlemelerini önerebilirsiniz.

Sosyal medyada ilginç olan şey, işletme, pazarlama, reklam ve eğitim gibi birçok sektördeki kullanıcıları desteklemesidir. İş perspektifinden bakıldığında, işletmeler ve alıcılar doğrudan sosyal medya ile birbirleriyle etkileşime girebilir ve aradıkları ürün ve hizmetleri bulabilirler. Günümüzde tüketiciler, çevrimiçi alışveriş süreçlerinde etkin bir araç olarak teknolojiden ve özellikle de sosyal medyadan giderek daha fazla yararlanmaktadır. Temel olarak, bazı kuruluşların tanıtım odağı, ticari TV, radyo reklamları ve gazete ve dergiler gibi basılı formatlardaki reklamların yanı sıra, reklam panosu yerleşimlerini içeren geleneksel kitle iletişim araçları reklam stilidir. İnternet artık küresel pazarda hızlı bir şekilde ilerlerken, geleneksel kitle iletişim araçlarının etkinliğinin azalmakta hızlı olduğu kaydedilmiştir.

Sosyal Medyanın Tüketici Davranışları Üzerindeki Matematiksel İstatistikleri

Miller’ın bir araştırması (2010), tüketicilerin %70’inin faydalı bilgi almak için sosyal medyayı ziyaret ettiğini, %49’unun belirli bir ürünü satın alma kararını verdiğini ve tüketicilerin %60’ının ürünlerle ilgili bilgilerini çevrimiçi olarak paylaşmayı tercih ettiğini belirtti. Diğer yandan satın alma işlemlerinde fiili işlemler tüketicilerin yalnızca %7’sinde gerçekleşmektedir. Ancak sosyal medya gücü sayesinde çevrimiçi alıcıların oranı Hindistan, Çin, Japonya ve Avustralya’da yaklaşık % 87, Kuzey Asya ve Avrupa’da %85, Kuzey Amerika’da % 83, Güney ve Latin Amerika’da %81 ve Afrika ve Pakistan‘da %53 oranında artmaktadır. Genel çevrimiçi satın alma süreci, 875 milyon tüketicinin, son 2 yıl içinde, farklı sosyal mecralarda ürünlerle ilgili önerileri nedeniyle, çevrimiçi müşteri yüzdesinin %40’a çıkarılmasını sağlamıştır.

Konuyla ilgili yapılan daha detaylı bir diğer çalışma da Deloitte raporudur. Deloitte raporu, ürün kategorilerinin en iyi şekilde sosyal medyada çalıştığı konusunda bir fikir verdi. Verilerine göre, bebek ürünleri satın alan tüketicilerin %56’sı sosyal medyadan etkilenirken, ev eşyaları için %40, sağlık ve zindelik için %33 ve otomotiv için %32 olduğunu göstermiştir.

Sosyal medyanın etkileri, işletme sahiplerinin gözden kaçırmayı göze alabilecekleri bir şey değildir. Deloitte raporu, alışveriş sürecinde sosyal medyayı kullanan tüketicilerin, alışveriş yapmadıklarına göre satın alma harcamalarına oranla dört kat daha fazla olduğunu belirtti. Raporda, müşterilerin aynı gün mağazaya gitmeden önce veya bir mağazaya alışveriş yapmak için sosyal medyayı kullanırken alışveriş yapma olasılıklarının %29 daha fazla olduğunu söylüyor.

Sosyal Medya ve Tüketici Davranışları
Sosyal Medya ve Tüketici Davranışları

Çevrimiçi iş yapmak, şirketinizin müşterilerle iletişim kurmak için her türlü fırsattan yararlanmasını gerektirir. Sosyal medya siteleri, şirketinizin mesajının neredeyse alınmasını garanti eden hedefli iletişim sayesinde, her zamankinden daha fazla erişim sağlar. İşletmeniz için bir sosyal medya hesabı oluşturmak, tüketicilerle iletişiminizi artırmak için kapsamlı fırsatlar sunar. Sosyal ağ iletişimi işletmelerle tüketici davranışları üzerinde doğrudan etkiye sahip olan etkileşimler oluşturulmasını sağlar. Bununla birlikte, tüketici tarafında bu özgürlük, bir kişinin artık ürününüz veya şirketiniz hakkındaki görüşlerini çok sayıda insanın okuyabileceği veya görebileceği yarı-halka açık bir ortamda dile getirebileceği anlamına gelir. Doğrudan bir marka temsilcisiyle çevrimiçi olarak iletişim kurabilmek, tüketicinin başka şirketlerle yapamayacağı kişisel bir bağlantı kurarak şirketinize olan bağlılığını artırabilir. Sosyal medya ya da daha doğrusu, sosyal medya yoluyla yayılması kolay olan içerik, insanları işletme sahiplerine olumlu olan çok özel şekillerde hareket ettirme kabiliyetine sahiptir. Tüketici şikayette olsa bile, temsilciniz profesyonelse, şefkatli ve anlayışlıysa, tüketicinin öfkesinin çoğunu azaltabilirsiniz. Bu durumlarda çevrimiçi ortam, şirketinizin en iyi yanıtı düşünmek için zaman ayırmasına izin verir ve farklı tüketicilere yanıtlarda tutarlılık sağlar.
Güçlü bir yayınla, işletmeler genellikle satın alma kararını yönlendirmede etkin bir unsur olan ‘fazla takipçi’yi elde edeceklerdir. Sayfada çok sayıda takipçi görmek, potansiyel müşterilere başkalarının bu markanın farkında olduğunu ve markalarının ve ürünlerinden memnun olduklarını ifade eder. Takipçilerin değerli bulacağı içeriklerden sık sık yayınlamak, işletme hizmet sektöründe olsa veya çevrimiçi ürün satmasa bile, sosyal medya marka bilinirliğini artırmaya, müşterilerle bağlantı kurmaya ve onlardan değerli bilgiler edinmesine olanak sağlar.

Ve son olarak sosyal medya reklamları… Reklamları sosyal medyaya yerleştirmek oldukça kolaylaştı ve hedefleme çok daha ayrıntılı hale geldi. Reklam verenler, marka bilinirliği oluşturmak veya satışları artırmak gibi iş hedeflerine uygun reklamlar yayınlamaya başladılar. Bir kullanıcıyı bir sosyal medya reklamına tıkladığında ve reklam verenin web sitesine girdiğinde yeniden satış hunisine taşımak için yeniden hedefleme reklamları dahil olmak üzere onlarca yoldan ziyareti satışa dönüştürmek artık mümkün.

Sonuç ve bütün bunlara ek olarak, bir işletmenin sosyal medyadaki varlığının satın alma davranışı üzerinde önemli bir etkisi vardır. Bir marka sosyal etkileyicilerden ve müşterilerden her türlü ilgiye sahip olsa bile, cansız bir varlığın güvenilirliğine ikna etmek zor olacaktır. Kullanımdaki ürünlerini sergileyen ve değer sağlayan tutarlı bir sosyal medya yayını, ziyaretçilerin takipçilere ve hatta alıcılara dönüşmesine yardımcı olacaktır.