Skip to content

Sayfa Deneyimi Güncellemesi

Sayfa Deneyimi Güncellemesi

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki kullanıcılar sayfa deneyimi yüksek olan siteleri tercih ediyor. Dolayısıyla sayfa deneyimi güncellemesi birçok arama motoru tarafından hız kazandı. Öyleyse sayfa deneyimi nedir? Sayfa deneyimi nasıl iyileştirilir? Kullanıcı deneyimi yüksek olan bir siteye nasıl sahip olunur? Bu sorular temelinde gelin yazımızda sayfa deneyimini derinlemesine inceleyelim.

Sayfa Deneyimi Nedir?

Kullanıcılar özellikle rahat gezinebileceği ve hızlı olan web sitelerini ziyaret etmeyi tercih etmektedirler. Sayfa deneyimi ise kullanıcı deneyimi ile hemen hemen aynı anlama gelmektedir. Hızlı ve sorunsuz bir gezintiye sahip olan web siteleri aynı zamanda sayfa deneyimi konusunda da başarılı demektir. 

Son dönemlerde özellikle arama sonucu sayfasını (SERP) etkileyen faktörlerden birisi haline gelen sayfaların yüklenme hızı ve mobil uyumluluğu, kullanıcı deneyimi ölçütü olmaya başladı. Google, site sahiplerinin kullanıcı deneyimini ölçmelerine yardımcı olması için Core Web Vitals’i duyurdu. Site hızı ve yanıt süresi, görsel kararlılıkla ilgili birtakım metrikleri sunan Core Web Vitals, web sitesi sahipleri için yeni bir deneyim olacak.

Sayfa Deneyimi İçin Yeni Güncellemeler Nelerdir?

Google, son zamanlarda arama sonucu sıralamasını etkileyecek sayfa deneyimi üzerinde duruyor. Sayfa deneyiminin bütünsel olarak yorumlanabileceği Core Web Vitals ile sayfa deneyimiyle beraber mevcut sinyalleri birleştiren yenilik, web sitesi sahipleri için büyük bir güncelleme olacak gibi gözüküyor.

Gelecek günlerdeki güncellemeler için AMP gereksiniminin zorunlu olmaması en çok konuşulacak konu başlığı olacak. Sayfa deneyimi metriklerine eklenecek olan “En Çok Okunan Haberler” özelliği yeni güncellemelere dahil edilecek. AMP özelliği ise “En Çok Okunan Haberler”den kaldıracak. Google ise AMP’yi desteklemeye devam edecek. Kullanılabilir olduğu durumlarda da AMP sayfalarına bağlantı verilebilecek. Web site sahiplerinin ise sayfa deneyimlerini optimize etmeleri için Chrome geliştirici araçlarını güncellemiş durumda.

Önemli Bir Hatırlatma

Google, güncellemelerinden haberdar ederken çok önemli bir noktaya da temas ediyor. Birçok web site sahibi Covid-19 nedeniyle oluşan problemlere odaklanmış durumda. Dolayısıyla güncellemeler de 2021’den önce olmayacak ve güncellemeler yayına alınmadan en az 6 ay önce haber verilecek. Web sitesi sahiplerinin çalışmalarına şimdiden başlayabilmesi için ise Chrome araçlarını geliştiriyor. Çünkü gelişmelerden sonra hızlıca sıralama almak isteyen birçok web site sahibi var. Chrome ise bu konuda herkesin acele etmesine gerek olmadığının altını çiziyor.

Core Web Vitals İle Ne Amaçlanmaktadır?

Core Web Vitals İle Ne Amaçlanmaktadır?

Sayfa deneyimine bu kadar önem verilmesinin sebebi tüm web tarayıcılarında ve cihazlarda kullanıcıların keyifli vakit geçirmesidir. Sayfa deneyimi sinyalleri ise kullanıcıların bir web sayfası ile etkileşim deneyimini nasıl algıladıklarını ölçmektedir. 

Core Web Vitals, kullanıcı deneyiminin önemli yönlerini ölçmektedir. Kullanıcı merkezli bir dizi metrikleri barındıran Core Web Vitals; yüklenme süresi, etkileşim ve içeriğin yüklenirken ne kadar sorunsuz olduğu gibi web kullanılabilirliğinin boyutlarını ölçer. Ayrıca türetilen sinyaller, sayfa deneyimine ait bütünsel bir tablo oluşturmaya çalışır. Bunun için ise mobil kullanım kolaylığı, güvenli tarama, HTTPS güvenliği ve müdahaleci geçiş reklamları yönergeleri dahil olmak üzere sayfa deneyimine yönelik arama sinyalleri birleştiriliyor. Sayfa deneyimi özelliklerinin belirlenmesi ve ölçümlenmesi için çalışmalara devam edilmekte. 

Sayfa Deneyimini Etkileyen En Önemli Faktör: İçerik

Kullanıcılarınıza kusursuz bir sayfa deneyimi sunduğunuzda insanlar web sitenizde daha fazla vakit geçirip etkileşim kurmaya eğilimli olurlar. Aksi durumda ise kötü bir sayfa deneyimi kullanıcının sizin değerli gördüğünüz içeriklerinizi atlamasına veya hiç görmemesine neden olacaktır. Son dönemlerde yapılan ya da yapılacak olan güncellemelerin odak noktası kullanıcıların web site gezintilerinden keyif almasıdır. Bu konuda da web site sahiplerine önemli tüyolar verilmektedir.

Elbette Google Search Console üzerinden erişebildiğiniz Core Web Vitals raporunu yorumlayıp çalışmalara başlamak biraz zaman alıcı olabilir. Size yardımcı olması için Lighthouse ve PageSpeed Insights gibi popüler geliştirici araçları Core Web Vitals bilgi ve önerilerini destekleyecek şekilde güncellendi. 

Sayfa deneyimi için elbette birçok önemli bileşen vardır. Bazı bileşenler ana başlıkları oluştururken bazı bileşenler ise alt başlıkları oluşturmaktadır. Kısacası bu bileşenlerin önem dereceleri mevcuttur. Arama motorlarının en çok önem verdiği ana başlıklardan bir tanesi de iyi bilgilere sahip içeriklerdir. Kullanıcıya gerçekten faydalı bilgiler sunan ve aradığı sorunun cevabını bulacağı içerikler arama motorlarının en çok önem verdiği başlıktır. Bu durumda iyi bir sayfa deneyimi, iyi bilgilere sahip içeriklerle doğrudan alakalıdır diyebiliriz.

Yazdığınız içeriğin çok özgün ve bilgilendirici olduğu durumlarda benzer şekilde içerik üreten web siteleriyle yarışmak için bu sefer devreye daha teknik detaylar girmektedir. Sayfa açılış hızı, sayfa içi gezinme hızı veya kullanıcı deneyimine uygun gezintiler daha önemli hale gelmektedir. Her ne olursa olsun önceliğimiz içerik olmalıdır.

Sayfa Deneyimi ve En Çok Okunan Haberler Özelliği

Sayfa Deneyimi ve En Çok Okunan Haberler Özelliği

Özellikle mobilde En Çok Okunan Haberler özelliğinde AMP bir sıralama ölçütüdür. AMP, kullanıcılara iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak için kullanılan bir optimizasyon yöntemidir. Son birkaç yılda En Çok Okunan Haberler için web’de daha iyi bir sayfa deneyiminin teşvik edilmesine dair yollar hakkında çalışmalar yapılmaya başlandı. Sayfa deneyimi sıralaması güncellemesinde En Çok Okunan Haberler deneyimi için uygunluk ölçütleri de güncellemeye tabi olacak. Mobilde En Çok Okunan Haberler’de yer alacak içerikler için artık AMP gerekli olmayacak. Bu güncellemenin yanı sıra sayfa deneyimi için önemli olan birçok faktör En Çok Okunan Haberler’de de geçerli olacak. Değişmeyen tek şey ise yayınlanan haberlerin Google Haberler içerik politikasına uygun olmasıdır. Şu an halihazırda AMP sürümüne sahip olan haber siteleri davranışta herhangi bir değişiklik göstermeyecek.

Sayfa Deneyimi Güncellemelerinin Odak Noktası Kullanıcı Deneyimi

Tüm bu anlattıklarımızdan çıkarakacak olduğumuz sonuç ise son yıllarda kullanıcı deneyimine önem veren arama motorlarının bu önemi arttırdığıdır. Sıralamanızı mı yükseltmek istiyorsunuz? Sayfa deneyiminizi güçlendirin. Trafik mi çekmek istiyorsunuz? Sayfa deneyiminizi kontrol ederek gerekliyse iyileştirmeler yapın. Dönüşüm mü elde etmek istiyorsunuz? Her şeyden önce mutlaka sayfa deneyiminizi gözden geçirin.

Her ne kadar kurallar çerçevesinde bir web site tasarlıyor olsanız de önce “Kullanıcı ne istiyor?” sorusunu cevaplamanız gerekmekte. Evet, Google’ın bazı kuralları var. Fakat bu kuralları yorumladığınızda göreceksiniz ki aslında arama motorları kullanıcıların tarafında. Size bu güncellemeler ve kullanıcı/sayfa deneyimi karmaşık bir yol gibi gelebilir. Merak etmeyin, biz bu konuda oldukça tecrübe edindik. Bizimle iletişime geçerek bu konuda yardım alabilirsiniz.