Skip to content

Sahte Influencer Ayrımını Nasıl Yaparız?

sahte-influencer-ayrimini-nasil-yapariz-kapak

WeBlog’da bir önceki yazımızda sizlere “Sahte Influencerlara Dikkat” başlıklı bir yazı yayımladık. Henüz okumadıysanız öncelikle o yazımızı okumanızı öneririz. Bu blog yazımız ile de sizlere sahte influencerları nasıl tespit edebileceğinizi anlatmak istedik. Markanız için influencer ile pazarlama yöntemini denemeyi planlıyorsanız yazacaklarımızı dikkatle okuyun! Öncelikle belirtmek isteriz ki; doğru influencer marketing stratejisini deneyen markalar büyük oranda olumlu geri dönüşler almıştır. Burada dikkatinizi çekmek istediğimiz durum, giderek sayıları artan bu etkileyicilerin, gerçek bir kitleye sahip olup olmadığını tespit edebilmek. Bir önceki blog yazımızda da belirttiğimiz gibi artık bot uygulamalar ile takipçi ve beğeni sayısını artırmak kolaylaştı.

Bir marka olarak yanlış bir strateji ile hem zaman hem de bolca para kaybetmek istemezsiniz değil mi? Diğer taraftan iş birliği yaptığınız influencerın genel özellikleri, profili, mizacı da markanızın itibarı için önem taşır.

Peki Sahte Influencerı Nasıl Tespit Edersiniz?

Peki Sahte Influencerı Nasıl Tespit Edersiniz?
Peki Sahte Influencerı Nasıl Tespit Edersiniz?

Sahte influencerları tespit etmenin en kolay yolu takipçi listelerine giriş yaparak, hesap profillerini incelemektir. Profil fotoğrafı olmayan, içinde bolca rakam barındıran, gerçek isim olmaması, yabancı ülkelere ait profillerin olması durumunda; “Dikkat burada bir sahtecilik var.” Satın alınmış takipçiler ile karşı karşıyasınız. Aynı gözlemi beğeniler ve yapılan yorumlar içinde yapabilirsiniz.

Etkileşim Oranını Hesaplayın!

Etkileşim Oranını Hesaplayın!
Etkileşim Oranını Hesaplayın!

Hesabını mercek altına aldığınız influencerın takipçi sayısı, beğenileri, yorumları yani etkileşim oranını hesaplama. Burada yine yukarıda belirttiğimiz yöntemi de göz önüne almalısınız. Sahtecilikte kararlı olan bir influencer bu oranı dengede tutmak için daha fazla yorum konusunda da çalışmaktadır. Yani biz uyurken onlar çalışmaktadır. Etkileşimi artırma ve keşfet kısmına düşme stratejisi olan influencerların birbirlerini yorum ile desteklemesi durumu da mevcut. Yani paylaşımın altına yazılan yorumların, profillerinin aynı kişiler ve aynı cümle kalıpları olması gibi. Yorumlara da göz attığınızda sanıyoruz bunu ayırt edebilirsiniz. Oranı hesaplamak adına da diyelim ki 10 bin takipçi sayısına sahip bir hesabı inceliyorsunuz. Bu hesapta beğeni sayısı en az 1000 kişi olmalıdır. Instagram algoritmasına göre en az %10 kişi tarafından beğenilmesi öngörülmektedir. Tabi ki bu sayı en az sayıdır. Eğer düşük beğeni var ise paylaşılan içeriğin çok etkileyici olmadığına işaret eder. Yani 10 bin takipçiye sahip bir profilde 300 ya da 400 adet beğeni olması normal değildir. 1000 kişi beğeni olan bir hesapta da birkaç tane yorum var ise bu duruma da dikkat vermelisiniz. Eğer gerçek etkileşim var ise minimum 100 yorum olmalıdır. Harika görünüyorsun, bayıldım bu fotoğrafa gibi yorumlara ve emojilere de dikkat!

İstatistik Verilerini Talep Edin!

İstatistik Verilerini Talep Edin!
İstatistik Verilerini Talep Edin!

Hedeflediğiniz kitle için doğru influencer ile doğru pazarlama yapıp yapamayacağınızı önceden görmek için istatistik verilerini talep edin. Ekran görüntüsü halinde bu verileri talep edebilirsiniz, ancak bizim önerimiz yüz yüze görüşmede bu istatistikleri görme şansı yakalamanız. İstatistik veriler, hesabın etkin olduğu ülkeleri, şehirleri, cinsiyet oranını, yaş aralığını sunar. Pazarlamanız için hedeflediğiniz kitle için doğru kişi mi bunu görebilirsiniz. İstatistik verilerini talep etmekten çekinmeyin!

Kararınızda Önemli Bir Diğer Yöntem İse Referans İsteyin!

Kararınızda Önemli Bir Diğer Yöntem İse Referans İsteyin!
Kararınızda Önemli Bir Diğer Yöntem İse Referans İsteyin!

Nasıl ki markanız için bir çalışanı işe alırken daha önce çalıştığı yerlerden referans alma yöntemine gidiyorsak, bu durum influencer ile iş birliğinde de geçerlidir. Daha önce çalışma yapmış olduğu markalardan referans alabilirsiniz. Sonuç itibari ile ne elde etmek istediğinize karşın harcamaya hazır olduğunuz tutarın boşa gitmesini istemezsiniz değil mi?

Zamanınızı ve paranızı kaybetmeyin, sahte bir influencer ya da onları barındıran bir ajans tarafından avlanmayın!