Skip to content

Resimlerde Alt Text

Webolizma Resimlerde alt text budur

ALT TEXT NEDİR?

Türkçe olarak baktığımızda “Alt Metin” olarak çevrilir. “alt” etiketi <img> etiketinin içinde bulunan HTML kodları ile HTML ve XHTML dokümanlarına resim dosyası eklenmesini sağlayan bir ifadedir.

Görme engelli bilgisayar kullanıcıları eklenen alt etiketli görselleri seslendiriciler sayesinde fark edeceklerdir. Bir görsele alt text girerek görselde ne olduğu ifade edilebilir olacaktır. Web sitesinde bulunan resimlere alt text ile isimlendirme ve resimde ne olduğunu açıklayan ifadeler kullanılabilir. Bu kullanım web sitesinde SEO dostu olma yolunda başarılı bir adımdır. Alt etiketi ilk olarak HTML2 de kullanıma başlamıştır.

ALT TEXT NASIL KULLANILIR?

Alt etiketi ekran okuyan yazılımlar tarafından kullanılır. Virgül ile birçok kullanım yapılabilir. Örnek kullanım aşağıdaki gibidir:

<html> <head> … </head> <body>

<img src=”eurovision.jpg” alt=”şarkı yarışması, italya, maneskin, zitti e buoni ” />

</body> </html>

“src” kısmında görselin yüklenmeden önceki adı üzerine bilgi verilir. “alt” kısmında görsel hakkında bilgi verilir.

ALT ETİKETİ NE İŞE YARAR?

  • Resim dosyalarının arama sonuçlarında daha yüksek sıralara gelmesine yardımcı olur.
  • Görsellerin botlar tarafından daha kolay taranmasını sağlar.
  • Görme engelli kullanıcıların ekranı okuma imkanı olmadığı için seslendiriciler alt etiketi okuyarak kullanıcıya görsel hakkında bilgi verecektir.
  • Resim linkinin kırılması durumunda sayfada görünerek kullanıcıya görsel hakkında bilgi sunar.

Tüm Görsellere Alt Text Eklenmeli Mi?

Web sayfalarının aldığı organik trafik düşünüldüğünde ve kullanıcı açısından bakıldığında, yararları açısından web sayfasında yer alan tüm görsellere alt text eklenmesi tavsiye edilir.

Alt Text için Karakter Kısıtlaması Var Mı?

Google tarafından yapılan bir açıklama bulunmuyor. Bazı kaynaklara göre bu sınır 100 – 120 arasında olmalıdır. Resim ile alakalı, özgün, absürt kaçmayacak içeriklerle bu karakter sınırlaması doldurulacaktır.

Lazy Load Kullanımında Alt Text Gerekli Mi?

Öncelikle Lazy Load hakkında bilgi verecek olursak görüntülerin web sitelerinde eş zamansız olarak yüklenmesidir. Ekranın üst kısmındaki içerik tamamen yüklendikten sonra veya ilgili görseli tarayıcı da gördükleri zaman yüklenmesi anlamına gelir. Lazy Load kullanıyorsa alt text kullanımı zorunludur.

SEO’ da ALT TEXT FAYDALARI

Arama motorları için görseller için ne kadar çok bilgi verilirse karşılığı olumlu olarak sıralamaya yansıyacaktır. Alt Text(alt metin) ve Alt Attribute(alt metin niteliği) girilmesi dahilinde görsel arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak kaçınılmaz olacaktır.

  • Alt text ile Google algoritmalarının tam olarak anlayamadığı resimlere içerik tanımlayarak arama sonuçlarında üst sıralarda yer alma yolunda güzel bir adım olacaktır.
  • 2050 senesinde yaklaşık 115 milyon kişinin görme engelli olacağı öngörülüyor. Alt text girilmemiş olan sitelerde görme engelli kullanıcılar resim hakkında bilgi sahibi olamaz ve resim hakkında bilgisi olmaz.

Engelli Kullanıcılara Kolaylık

Alt metinler sayesinde web sayfasında görme engelli ziyaretçilere çok önemli bir hizmet veriliyor. Görme engeli bulunan kullanıcılar sitede gezinti yaparken bildiğimiz üzere cihazlardaki seslendiricileri kullanıyorlar. Bu seslendirici araçlar belirlenen alt metin içeriğini okumaktadır, alt metin kullanımının önemi burada bariz fark edilmektedir.

  • Aramalarda eşleşen alt metin ve alt niteliklerde görsel arama sonuçlarına taşıyacaktır.
  • Bazen teknik sorunlar olabilir. Bu durumlarda web sayfası tam yüklenemez ve alt text içeriği kullanıcıya görseli açıklar.
  • NCBI’ nın (Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi) yaptığı araştırmaya göre insanların %65’i görsel algı ile çok daha kolay öğreniyor. Resimleri anlatırken kullanılan içerikler çok daha akılda kalır durumda. Uygun alt text ile resim kitlesini çok fazla kitleye ulaşımı olacaktır.

SEO SAYFA ÜZERİNDE YAPILMASI GEREKENLER 

  • İmaj Optimizasyonu: Resim sıkıştırma işlemi yapılması önerilir aksi takdirde resim alt etiketi eklemenin bir faydası olmayabilir.

Machine Learning Kullanımı ile İmaj Optimizasyonuna Gerek Kalmayabilir Mi?

Google, Machine Learning teknoloji sayesinde görüntüleri algılama ve okuma konusunda çok yollar kat ettiği söylenebilir ama resim alt etiketler ile sitenin ve sayfa içeriğinin anlaşılır olmasını sağlamaya çalışmaya devam ediyor.  Şu an için optimizasyon yapılmalı ama gelecekte bu işleyiş değişecektir.

  • Alt metin yazımında “… görseli, … fotoğrafı” gibi açıklamalar kullanılmamalıdır, zaten alt text görseli tanımlar. Tekrardan yazmak hoş olmayacaktır.
  • Kullanıcı Odaklı Olunmalı: Ziyaretçi web sayfasına neden geldi?, Ne okumak istiyor?, Ne görmek istiyor vs. sorular düşünülüp resim alt etiketi bu sorulara cevap verecek şekilde olmalıdır.
  • Alt metin yazarken marka kullanımı web sayfasının ziyaretçi sayısına ve arama sayısına daha çok daha kolay ulaşmaya yol açar, bu yüzden alt text yazarken marka ismi kullanımı önerilir.

Marka İsmi Başta Mı Olmalı, Sonda Mı Olmalı?

Google tarafından açıklanan bir cevap bulunmamakla birlikte alt metnin sonunda, hedeflenen arama teriminin ise önünde kullanılması önerilir.

ALT TEXT KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Ürün resimleri web sitesi hızı için optimize edilmelidir ve ürün sayfasıyla aynı anahtar kelimeyi içermelidir. Mesela, ürün Adidas markalı kırmızı desenli bir ayakkabı  ise alt text şu şekilde olmalıdır: Adidas kırmızı desenli ayakkabı
  • Alt textlerin etkisini en verimli hale getirmek için text mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır. Alt textlerin kısa olması Google ve diğer büyük arama motorları tarafından daha verimli bir şekilde dizine eklenmesi olasıdır.
  • Fazla sayıda anahtar kelime kullanımı doğru olmayacaktır çünkü Google ve diğer popüler arama motorları, çok sayıda anahtar kelime kullanımını beğenmez (Bilindiği üzere Google anahtar kelime kullanımını 2009 yılında tamamen bıraktı).
  • Standart bir web sayfası için başlıklar, ara bağlantılar ve meta açıklamalarına öncelik verilmesi tavsiye edilir. E-ticaret siteleri gibi görüntü ağırlıklı sayfalar için alt text’ in ön planda tutulması önerilir.

Dil Seçeneği Olan Sitelerde Resim Alt Etiketlerini Çevirmek Gerekli Mi?

Evet, görselin yer aldığı sayfa Türkçe ise alt metin de Türkçe olmak zorundadır. Eğer sayfanın farklı bir dil seçeneği varsa resim alt metinleri o dile çevrilmelidir.

ALT TEXT İÇİN 4 İPUCU

  1. Açıklayıcı etiketler oluşturulmalı: Resimlerde Alt textler hem yararlı hem de açıklayıcı olmalıdır. Alt etiketi görüntünün neyi temsil ettiğini anlamak için yeterli bilgi vermelidir. Etiketi yazarken, alaka düzeyi iyi bir şekilde seçilmelidir. Ziyaretçiye ‘’Bu etiket görüntüyle uyuşuyor mu?’’ yanılgısına düşürülmemelidir.
  2. Etiketleri kısa olmalı: Etiketlerin açıklayıcı olması gerektiği gibi aynı zamanda, kısa olması da gerekir. Birden çok fazla kelimeler, cümleler veya paragraflar olmamalıdır. 100-120 karakterlik bir sınır, arama motorlarının ve ziyaretçilerin görüntüyü sayfanın bağlamıyla ilişkilendirmesi açısından yeterli olacaktır.
  3. Sadece SEO için alt text kullanılmamalı: Alt text, web sayfasına gelecek ziyaretçiler düşünülerek yazılmalıdır. Sadece SEO ve arama motorlarına yoğunlaşmak doğru olmayacaktır. Alt metnin resim ve sayfa içeriği ile alakalı olması gerektiğini unutmamalıdır.
  4. Alt etiketlerde anahtar kelimeler kullanılmalı: Alt etiket alanları, içerik ve görselle alakalı anahtar kelimeler eklemek için en uygun yerlerden biridir. Alt metinde belirlenen anahtar kelimeler kullanılırsa  arama motoru optimizasyonu artacaktır. Anahtar kelime kullanılırken fazla kullanımdan kaçınılmalıdır.

Görsel SEO optimizasyonunun en önemli unsuru resim alt etiketidir. Görme engeli olan ziyaretçiler için sitede gezinebilmesi adına alt etiket kullanımı önemlidir. Google görsel arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için de alt etiket kullanımı oldukça önemli bir unsurdur. İyi bir alt metin açıklayıcı ve kısa olmalıdır.