Skip to content

PPC Anahtar Kelime Stratejileri

ppc-anahtar-kelime-stratejileri

Ruh eşinizi Google Ads’de PPC anahtar kelime eşleme türlerini kullanarak bulamazsınız. Ancak, anahtar kelimenizin aldığı harika arama eşleşmelerine aşık olabilirsiniz!

Google hemen hemen her zaman her şeyi doğru anlar. En iyi arama motoru olmasının bir nedeni de inanılmaz derecede akıllı algoritmalarıdır.

Ancak zirvedekiler de bazen yanılabilir.

Reklam sonuçlarının ters gittiği bu durumlarda, genellikle suçlanacak olan reklam verenin seçtiği anahtar kelimelerdir. Doğru anahtar kelimeler, hedef kitlenizle bağlantı kurmanıza yardımcı olacak ve doğru kullanıldığında onlara amaç düzeyleriyle eşleşen alakalı mesajlar gösterecektir. Arama ağı reklamlarının etkinliğinin anahtar kelimelerin başarısı üzerinde büyük bir etkisi vardır.

PPC anahtar kelime araştırması, hangi anahtar kelimeleri seçmeniz gerektiğini bilmenin tek yoludur ve – birden fazla adım söz konusu olsa da – süreç basittir.

Tıklama Başına Ödeme (PPC) Anahtar Kelime Stratejisi

Sürecin ilk kısmı beyin fırtınasıdır. Organik bir anahtar kelime stratejisinde olduğu gibi, amaç düzeylerini ve bu aşamaları gösteren sorgu türlerini belirleyebileceğiniz alıcı kişilikler oluşturarak başlayın. Bir sonraki adım, ürünleriniz ve hizmetleriniz etrafında beyin fırtınası yapmaktır. Kendinizi müşterilerin yerine koyun ve sizinki gibi sitelerle bağlantı kurmaya çalışırken kimi, neyi ve nerede arayacaklarını düşünün. Tüketicilerin sitenizde ne aradığını görmek veya gelen bağlantılar için bağlantı metnini kontrol etmek için bunu Analytics hesabınızdaki bilgilerle birleştirin.

Hedef kitlenizin sizinle veya ürünlerinizle karşılaşmak istediklerinde aradığını düşündüğünüz tüm terimleri yazmanız gerekir. Ama organizasyon içermeyen her anahtar kelimeyi düşünmeye çalışmak biraz zor olabilir, bu nedenle anahtar kelimeleri bölümlere ayırmak ve oradan listeler oluşturmak en iyisidir. Bu, müşterilerinizi korumanızı ve hiçbir etkileşimi kaçırmamanızı sağlayacaktır.

Anahtar kelime araştırma araçlarına gerçekten dalmadan önce, biraz ev ödevi yapmalı ve rakiplerinizin neler yaptığını görmelisiniz. Sektördeki diğer insanların yaptıklarından çok şey öğrenebilir ve hatta en çok hangi anahtar kelimelere teklif verdiklerini, ne için sıralandıklarını görebilirsiniz.

Rakip PPC anahtar kelime araştırması için en sevdiğim araç SpyFu’dur, denemenizi öneririm. Hedefledikleri PPC anahtar kelimelerinin tam listesini, tıklama başına ne ödediklerini, aylık ne kadar ödediklerini, reklam konumlarını ve göründükleri aramaları anında görebilirsiniz.

Yararlanabileceğiniz yüksek değerli anahtar kelimeleri ve ne kadar harcadıklarını arayın. Bu 1 numaralı yer için onlardan daha yüksek teklif vermeye ve her zaman yüksek değerli trafiği çalmaya istekliyseniz hele süper! Beyin fırtınası listesine ekleyerek burada gördüğünüz anahtar kelimeleri yazın.

Bu aşamada yalnızca güçlü seçimler yapmak için anahtar kelime planlayıcı kullanmaya başlayabilirsiniz. TBM bütçenizin çok dışındaysa veya aylık arama oranı çok yüksek rekabetle istediğinizden daha düşükse listenize bir şeyler eklemekle uğraşmayın.

Ve şimdi devam etme ve kesinti yapma zamanı. Önce listenizi ayrı ayrı genişletmeye odaklanmak önemlidir, böylece her şeyi karıştırmak yerine tek seferde mantıklı kararlar verebilirsiniz. Google’ın arama çubuğuna geri dönün ve oluşturduğunuz anahtar kelimelerin listesini yükleyin.

ppc-anahtar-kelime-stratejileri

Bu aşamada, markanız için seçtiğiniz anahtar kelimelerin her birini dikkatlice değerlendirin. Aylık arama sayısına veya potansiyel gösterim sayısına, tahmini TO’ya ve harcamayı bekleyebileceğiniz ortalama TBM’ye bakın.

Bu iyileştirme süreci, markanızın pazardaki finansal konumuna en uygun alanları bulmakla ilgilidir. Listenizi en yüksek trafiğe sahip terimlere ve bölgenizdeki önerilen teklife göre daraltarak, listenizi başarılı bir şekilde rekabet edebileceğinizi bildiğiniz, dönüşüm sağlamak için yeterli trafiğe sahip olan ve bunları temsil eden terimlere indirgeyebilirsiniz.

Mümkün olduğunca sık olarak yüksek arama hacmi, düşük rekabet, düşük maliyetli anahtar kelimeler bulun. Bununla birlikte, sadece düşük maliyeti aramayın. En yüksek değerli anahtar kelimelerinizden bazıları daha pahalı olabilir, ancak buna değer çünkü daha fazla dönüşüm gönderirler veya size daha pahalı ürünler veya hizmetler satın alan müşteriler gönderirler. Listenizden anahtar kelimeleri çıkarmaya başladığınızda tüm bunları dikkate alın.
Fazlalığı kestikten sonra, hedeflemek istediğiniz sağlam anahtar kelime listenize sahip olacaksınız. Geriye kalan tek şey, bunları farklı reklam gruplarına ayırmaktır.

Ardından, kampanyalarınızı Google Ads’te oluşturmak için bunları ortak temalar altında gruplamanız gerekir.
Anahtar kelime eşleme türleri, anahtar kelimelerde ayarlanabilen parametrelerdir. Bu sınırlar, reklamlarınızı bir arama motoru sonuç sayfasında (SERP) görünmesi için tetikleyen arama terimlerini kontrol eder. Farklı eşleme türleri kullanmak, anahtar kelimenizle alakalı görünebilecek ancak gerçekte dönüşüme hazır kitleler olmayan gereksiz işlev kelimelerini ve arama terimlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Eşleme türü, bir arama sorgusunun Google Ads hesabınızdaki bir anahtar kelimeyle ne kadar dar veya geniş eşleşeceğini belirler.

Reklam grupları, kullanıcıların belirli bir reklam kampanyasını görmek için arayabilecekleri anahtar kelime gruplarıdır. “Dış mekan mobilyası satışı!” başlığına sahip bir reklam kampanyanız olabilir. “dış mekan mobilyası”, “bahçe mobilyası”, “bahçe mobilyası satışı” gibi anahtar kelimeleri kullanır, “modern yemek odası takımı” veya “deri kanepe” gibi anahtar kelimeleri dahil etmezsiniz.

Anahtar kelime planlayıcısını kullanmanın güzel bir avantajı, istediğiniz anahtar kelimeleri seçip bunları mevcut bir reklam grubuna hemen ekleyebilmeniz veya yeni bir tane oluşturabilmenizdir. Kopyalama ve yapıştırma gerekmez.

Konu alaka düzeyine göre gruplandırmaya ek olarak, mümkün olduğunda dijital satış hunisinin kullanıcı amacına veya aşamasına göre de gruplamak için iyi bir çağrıdır. Reklam kampanyalarınızın her birini aynı üç açılış sayfasına gönderiyor olsanız bile, her bir farklı hedef kitleye ve onların ihtiyaçlarına hitap edecek özelleştirilmiş bir kopya oluşturma yeteneği, size bu tıklamaları ve dönüşümleri sağlamada çok faydalı olacaktır.

PPC Anahtar Kelime Araştırması

ppc-anahtar-kelime-stratejileri

Örneğin bir mobilya mağazası, aşağıdaki gibi anahtar kelimeleri hedeflemek isteyebilir:

  • Dayanıklı yemek odası masası
  • Yemek odası takımı
  • Yüksek bar tabureleri
  • Yatak odası takımı
  • Kaliteli yatak odası takımı
  • Modern yatak odası takımı
  • Ahşap yatak odası takımı
  • Kiraz TV ünitesi
  • Deri kanepe
  • L koltuk

“Yemek odası takımı” gibi bir anahtar kelimenin genel versiyonlarını seçebilir veya “tezgah yüksekliğinde yemek odası takımı” gibi daha spesifik hale getirebilirsiniz. Müşterilerinizin arayabileceği her şeyin tam bir listesini oluşturun.

Arama ne kadar spesifik olursa, kullanıcının o kadar yüksek satınalma niyetli olabileceğini unutmayın. Biri kahverengi deri bir koltuk arıyorsa ve sitenizi yalnızca “kanepe” anahtar kelimesi için optimize ettiyseniz, muhtemelen şansınız kalmaz ve tam olarak aradığı şeye sahip olsanız bile bu satışı kaçırırsınız.

Yüksek Amaçlı Anahtar Kelimeler

Kullanıcıların satın alma sürecinde çok hızlı bir şekilde bir şeyler bulmaya hazır olduklarını gösteren anahtar kelimelerdir. Bu kullanıcıları yakalayabiliyorsanız, aktif olarak alışveriş yapıyorlar ve sadece iki yıl içinde satın alabilecekleri o evi aramakla kalmıyorlar demektir:

  • Kadınlar günü mobilya indirimi
  • Faizsiz kredili mobilya mağazaları
  • Mobilya mağazasına ücretsiz teslimat

Yukarıdaki anahtar kelimeler tek bir ürüne özel değildir, ancak yine de kullanıcıların mevcut ihtiyaçlarını karşılayacak indirimler veya markalar aradıklarını gösterir.

Özelliğe Özgü Anahtar Kelimeler

Anahtar kelimeler, aradıkları bir ürün, hizmet veya markanın farklı temel yönlerine odaklanır. Kullanıcılar “uygun fiyatlı spa” veya “aynı gün spa randevuları” isteyebilirler ve bu ihtiyaçlara uyan işletmeleri bulmak için bu arama ifadelerini aktif olarak kullanıyor olabilirler. Benzer şekilde, birisi sadece herhangi bir taşıma şirketi aramıyor olabilir, bir “ülkeler arası taşıma şirketi” veya “sigortalı bir taşıma şirketi” de isteyebilir.

Sizin, hizmetlerinizin veya ürünlerinizin müşterilere sunabileceği belirli özellikleri düşünün. Bu özelliklerden herhangi biri sorunlu noktalara hitap ediyorsa veya insanların özellikle aradığı bir şeyse, bu anahtar kelimeleri yazın.

Markalı Anahtar Kelimeler

Markalı anahtar kelimeler burada iki farklı şeyi ifade eder: Kendi markanıza sahip anahtar kelimeler ve rakiplerinizin markasını içeren anahtar kelimeler.

Kendi markalı anahtar kelimeleriniz için sıralama yaptığınızdan da emin olabilirsiniz. Markanızın iyi tanındığını ve rakiplerin markanızı hedefliyor olabileceğini biliyorsanız, mücadele edin. Kampanyalarınıza uydukları yerlere kendi markalı anahtar kelimelerinizi eklemekten zarar gelmez.

Çoğu durumda, müşteriler bir markayı pek önemsemeyebilir, ancak belirli bir hizmet veya ürün bulmakla ilgilenebilirler. Farklı aramaları kapsayan bir dizi varyant anahtar kelimeyi içeren ürüne özgü veya hizmete özgü özelliklerin bir listesine sahip olmak size fayda sağlayacaktır.

En İyi Sonuçlar İçin PPC Anahtar Kelime Araştırması

ppc-anahtar-kelime-stratejileri

Yukarıdaki adımlar, anahtar kelime araştırma sürecinin çoğunu ayrıntılı olarak açıklamaktadır, ancak bu reklam gruplarını oluştururken göz önünde bulundurmanızı hatırlatmak istediğimiz birkaç şey var. Bu ipuçları, en iyi sonuçları görmenize yardımcı olacaktır.
Anahtar kelime eşleme türünü düşünün. Seçtiğiniz anahtar kelimelerin etkinliği, seçtiğiniz anahtar kelime eşleme türünden doğrudan etkilenebilir. Örneğin geniş eşleme, Google’ın her şeyi kendi yorumlarına açık bırakmasına izin verir. Öte yandan tam eşleme, sizi büyük potansiyel yerleşimlerden sınırlayabilir. Eşleme türleri hakkında daha fazla bilgiyi buradan okuyabilir ve sizin için neyin doğru olduğunu görebilirsiniz.
Negatif anahtar kelimeleri unutmayın. Seçtiğiniz negatif anahtar kelimeler neredeyse bu listede yaptığımız her şey kadar önemlidir. Sizi alakasız aramalarda görünmekten ve (daha da kötüsü) alakasız tıklamalar almaktan alıkoyabilirler. Örneğin, yapay Noel ağaçları satıyorsanız, ancak kendi kendilerine kesebilecekleri ağaçları arayanlara tıklamalar alıyorsanız, negatif anahtar kelime listenize “gerçek bir Noel ağacı” veya “taze Noel ağacı” eklemeniz yeterlidir. Artık bu aramalarda görünmeyeceksiniz.

Eşleme Türü Neden Önemlidir?

Bir PPC anahtar kelime eşleme türü seçmek, anahtar kelime seçiminizi oluştururken göz önünde bulundurmanız gereken önemli bir ayrıntıdır. Bilgili bir PPC pazarlamacı olarak, kampanyalarınızın başarısını artırmak için her bir eşleme türünün farklı kullanımlarından yararlanabilirsiniz.

Bu, reklamlarınızla mutlaka alakalı olmayan benzer anahtar kelimelerden kaçınmanıza yardımcı olabilir. Ve bu alakasız eşleşmelerin ortadan kaldırılması, bütçenizin tükenmesini önlemeye ve reklam harcamalarınızı daha yüksek dönüşüm oranları için daha fazla YG odaklı kitlelere odaklamaya yardımcı olacaktır.

Google, reklam grubu başına 5 ila 20 anahtar kelime önerir ve her reklam grubu, grubun temasıyla doğrudan alakalı anahtar kelimeler içermelidir. Bu reklam grupları, aşağıdaki türdeki anahtar kelimelerle belirli eşleşmelerinizi oluşturacaktır:

PPC Anahtar Kelime Eşleme Türü 1: Geniş Eşleme

Geniş eşlemeli anahtar kelimeler “yazım yanlışlarını, eş anlamlıları, alakalı aramaları ve diğer alakalı varyasyonları” içerecektir. Bu daha genel terimler, daha fazla sayıda gösterim ve daha fazla trafik akışı sağlamak için kullanışlıdır, ancak hedeflemede en az etkili olanlardır.

Geniş eşleme, tüm anahtar kelimelerinizin atandığı varsayılan eşleme türüdür. Geniş eşleme, arama motorlarının hesabınızdaki anahtar kelimelerin varyasyonları olan terimler için reklamlarınızı görüntülemesine olanak tanır.
Reklamlarınız yazım hatalarını, eş anlamlıları, tekil / çoğul biçimleri, ilgili aramaları ve diğer alakalı varyasyonları içeren aramalarda gösterilebilir. Tanım olarak geniş eşleme, seçtiğiniz anahtar kelimelerinizi mümkün olan en geniş aramalarla eşleştirecektir.

Geniş eşlemenin, reklamınızı anahtar kelimenizin alakasız varyasyonları üzerinde göstererek değerli PPC bütçesini boşa harcayabileceğini unutmamak önemlidir.

Alakasız arama konularında görüntülenen reklamlar için yüksek ödeme riski vardır ve reklamınızın hangi arama terimlerine karşı görüntülendiği üzerinde sınırlı kontrol vardır.

Diğer bir deyişle, kampanyanın amacı açılış sayfanıza maksimum miktarda trafik çekmekse, geniş eşlemeden yararlanmak faydalı olabilir. Ancak, arama terimi raporunuzdaki alakasız terim fazlalığına kolaylıkla yakalanabilirsiniz. Ve alakasız arama motoru kullanıcılarına reklam vermek için para ödemiyorsunuz, potansiyel müşterilerle etkileşim kurmak için para ödüyorsunuz.

Geniş eşleme, web siteniz için büyük olasılıkla çok sayıda tıklama oluşturacaktır, doğrudur. Ancak, izleyici hedeflendiği gibi değildir ve dönüşüm sağlama şansı önemli ölçüde azalacaktır. Bu, düşük yatırım getirisi ile yüksek reklam maliyetlerine yol açabilir.

Google’ın her gün aldığı aramaların yaklaşık %20’sinin en az 90 gün içinde görünmeyen aramalar olduğu düşünüldüğünde, geniş eşleme stratejisi, alakalı anahtar kelimeleri araştırırken de büyük bir zaman tasarrufu sağlayabilir.

Kapsamlı anahtar kelime listeleri oluşturmaya yatırım yapacak vaktiniz yoksa, geniş eşleme de kampanyanız için doğru seçenek olabilir.

Bir reklam belirli bir anahtar kelime varyasyonunda tıklama almazsa, Google’ın sistemi o belirli arama terimi için reklamınızı göstermeyi durdurur. Bu, düşük performans gösteren anahtar kelime varyasyonları için tıklama masraflarınızı azaltır ve harcamalarınızı işe yarayan anahtar kelimelere odaklamanıza olanak tanır.

Negatif Anahtar Kelimeleri Geniş Eşlemeyle Kullanma

Negatif anahtar kelimeler, geniş ve sıralı eşlemeli anahtar kelimelerle birlikte kullanılabilir. Negatif anahtar kelimeler eklemek, hedeflemenizi iyileştirmeye yardımcı olur ve bu da geniş eşlemeyi kullanırken YG’nizi yüksek artırabilir.

Negatif bir anahtar kelime belirlemek, Google’ın reklamınızı o anahtar kelimeye yanıt olarak göstermesini engeller. Herhangi bir terimin önüne bir eksi işareti koyarak kolayca bir negatif anahtar kelime oluşturabilirsiniz.

PPC Anahtar Kelime Eşleme Türü 2: Geniş Eşleme + Değiştiriciler

Geniş eşlemeli değiştirilmiş anahtar kelimeler “herhangi bir sırada değiştirilmiş terimi (veya yakın varyasyonları, ancak eşanlamlıları değil)” içerecektir. Reklamınız yalnızca, bir kullanıcının araması anahtar kelimenizdeki kelimeleri veya yakın varyasyonlarını içerdiğinde gösterilecektir (yakın varyasyonlar eşanlamlıları, kısaltmaları ve yazım hatalarını içerebilir).

Adından da belli aslında, bir geniş eşleme düzenleyici, geniş eşleme ile diğer daha kısıtlayıcı eşleme türleri arasında bir orta yol olarak görülebilir.

Bu eşleme türü, Google Ads için nispeten daha yenidir ve size geniş eşlemeli hedeflemeden daha fazla kontrol sağlar, ancak sıralı eşlemeli tekliften de fazla özgürlük sağlar.

Geniş eşleme değiştiriciler, reklamınızın görüntülenmesi için dahil edilmesi gereken belirli arama terimlerini belirtmenize olanak tanır.

Geniş eşlemeli anahtar kelimelerinizi değiştirmek için bir veya daha fazla kelimenin önüne “+” işaretini eklemeniz yeterlidir. Ürününüzü en yakından tanımlayan kelimelerin önüne yalnızca “+” işaretini koymanızı öneririz. Anahtar kelimeleriniz bir kullanıcının aramasında herhangi bir sırayla görünecektir.

Geniş eşleme düzenleyiciler geniş eşlemeye benzese de, geniş eşleme düzenleyiciler size reklam bütçenizin nasıl harcandığı konusunda daha fazla görünürlük ve kontrol sağlayabilir.

Geniş eşleme düzenleyiciler, geniş eşlemelerden çok daha güvenli bir seçenek olabilir ve hatta daha yüksek bir tıklama oranı (TO) sağlayabilir. Bunun nedeni, reklamınızın anahtar kelimeniz veya ilgili aramalarla eşanlamlı olarak tetiklenmeyecek olmasıdır.

Değiştirilmiş geniş eşleme aynı zamanda çok çeşitli aramalar sunar ve bu size daha önce düşünmemiş olabileceğiniz değerli anahtar kelimeler sağlayabilir ve yine de reklamınızı tetikler.
Geniş eşlemeli anahtar kelimelerinize düzenleyiciyi (+) eklerseniz, değiştirilmiş geniş eşleme daha iyi hedeflenmiş trafik oluşturduğundan reklam trafiğinizin alaka düzeyi artar.

PPC Anahtar Kelime Eşleme Türü 3: Sıralı Eşleme

Sıralı eşlemeli anahtar kelimeler bir kelime öbeği veya bu kelime öbeğinin yakın varyasyonlarıdır. Reklamınız, yalnızca bir kişi anahtar kelimeyi kelime öbeği içinde içeren bir terimi, öncesinde veya sonrasında ek kelimelerle birlikte veya olmadan ve yakın varyasyonları aradığında gösterilecektir.

Sıralı eşleme, geniş eşleme ve geniş eşleme düzenleyicilerin ürettiği riskli ve potansiyel olarak gereksiz trafiği ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Sıralı eşleme türünü kullandığınızda, bir kişi anahtar kelime öbeğinizi doğru sırada aradığında reklamınız arama sonuçlarında görünecektir. Ek sözcükler içeren aramalar için de görüntülenebilir.

Sıralı eşleme ile geniş eşleme (veya değiştirilmiş geniş eşleme) arasındaki önemli bir ayrım, sıralı eşlemenin, kelime öbeğinizin ortasında kelimeler içeren arama terimlerini kapsamamasıdır.

Google Ads’te sıralı eşleme seçeneğini kullanmak için anahtar kelime öbeğinizi tırnak () içinde girin.

Bu eşleme türü önemlidir çünkü sıralı eşleme, tam eşlemeden daha esnektir ve Google’ın geniş eşleme veya geniş eşleme düzenleyicilere göre daha fazla takdir yetkisi kullanmasına olanak tanır.

Tam eşleşmelere güvenmek zorunda olmadığınız için, öbek eşlemenin çektiği geniş kitleden yararlanabilirsiniz. Ancak fırsat, yine de reklamınızın alakasız trafiğe sunulabileceğini gösterir.

Kelime sıralaması her zaman önemli değildir, ancak önemli olduğunda, sıralı eşleme, doğru arayanlara ulaşmanızı sağlamak için kullanılması gereken vazgeçilmez bir eşleme türüdür.

Seçtiğiniz belirli anahtar kelime için trafikte bir artış olacaktır, bu da reklam bütçenizin daha alakalı trafik için ödeme yaptığı anlamına gelir.

Sıralı eşleme, genellikle geniş eşlemenin sağladığı trafik hacmini sağlamaz. Bununla birlikte, sıralı eşleme, reklam nişinize daha fazla hedeflendiğinden, daha yüksek dönüşüm şansı ile daha kaliteli trafik çekecektir.

PPC Anahtar Kelime Eşleme Türü 4: Tam Eşleme

ppc-anahtar-kelime-stratejileri-tam-eşleme

Tam eşlemeli anahtar kelimeler “tam terimi ve bu tam terimin yakın varyasyonlarını” içerir. Bu anahtar kelimeler, eşleştirmek istediğiniz arama terimleri üzerinde size özel kontrol sağlar, bu da bütçe oluşturmaya yardımcı olur ve yüksek alaka düzeyiyle sonuçlanır.

Tam eşleme, dört PPC anahtar kelimesi arasında en kısıtlayıcı olanıdır. Reklamınızın ne zaman gösterileceğine katı sınırlar koyar. Bu eşleme türü size en yüksek alaka düzeyini ancak en düşük erişimi verecektir.

Reklamınızın belirli bir anahtar kelime için sunulmasını istiyorsanız tam eşleme kullanılmalıdır.

Tam eşlemeyi seçtiğinizde, reklamınız yalnızca tam olarak anahtar kelimenizi veya yakın bir varyantı arayan müşterilere gösterilir.

Anahtar kelimenizin yakın varyasyonları, tekil veya çoğul biçimleri, yazım hatalarını, kısaltmaları, aksanları, kökten türetilmiş kelimeleri (ör. Yürüme ve yürüme), ek edatları ve bağlaçları ve aynı anlama sahip yeniden sıralı kelimeleri içerebilir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, yakın varyasyonların eş anlamlılar içermemesidir.

Tam bir eşleme türü ayarlamak için yapmanız gereken tek şey, anahtar kelimenizin başına köşeli parantezler koymaktır.

Bu eşleme türü, reklamınızın ürettiği trafik miktarını önemli ölçüde azaltacaktır. Diğer eşleme türleri kadar çok sayıda gösterim veya tıklama oluşturması da olası değildir.

Bununla birlikte, kullanıcılar sunduğunuz ürün veya hizmetle ilgili tam terimi aradıklarından, tam eşlemenin ürettiği trafik son derece hedeflidir ve en yüksek dönüştürme şansına sahiptir.

Tam eşleme, arama terimi-anahtar kelime oranını düşürdüğünden, yüksek amaçlı, tam eşlemeli anahtar kelimeler de dolaylı olarak Kalite Puanınızı artırmanıza yardımcı olabilir.

Ancak, anahtar kelimeyle ilgili değerli trafiği kaçırma riskiyle karşı karşıya olduğunuzu ve uzun kuyruk verilerini yakalayamayacağınızı da unutmamak önemlidir.

Geniş eşlemeden tam eşlemeye geçerken, hedeflemeniz keskinleşir ancak erişiminiz azalır.

 

PPC Anahtar Kelime eşleme türleri, başarısız bir kampanyanın olasılıklarını azaltmanıza ve hedef kitleniz hakkında değerli bilgileri keşfetmenize yardımcı olur, bu da zaman içinde daha iyi kampanyalar oluşturmanıza olanak tanır. Başarılı bir PPC kampanyası oluşturmanın bir kısmı, hedef anahtar kelimelerinizin korelasyonuna dayanır. Potansiyel müşteriniz satın alma döngüsünde iken bu iki bilgi parçası eşleşmezse, kampanyanızdaki dönüşüm oranı muhtemelen düşük olacaktır.

PPC Anahtar Kelime Stratejileri Oluşturmak için 15 İpucu

ppc-anahtar-kelime-stratejileri

Google algoritması değiştikçe, PPC anahtar kelime stratejilerinizi buna uyacak şekilde uyarlamalısınız. Aksi takdirde rakiplerinizin gerisine düşebilir ve arama motoru sıralamasında yerinizi kaybedebilirsiniz.

1. Markalama veya Dönüşüm Stratejisi

Dönüştürme – Bu stratejinin arkasındaki sebep, sitenize veya açılış sayfanıza trafik çekmek ve ardından bunları satın alarak veya bir iletişim formu doldurarak, sizi arayarak veya tanıtım belgenizi indirerek belirli bir işlemi gerçekleştirerek dönüştürmektir. Anahtar kelimeleriniz ne kadar spesifik olursa, o kadar fazla dönüşüm sağlarlar.

Marka Bilinci Oluşturma – Bu strateji, gösterimlere yeni olası satışlar veya dönüşümler üzerinden değer vermenize olanak tanır. İnsanları web sitenizi ziyaret etmeye hedeflemiyorsunuz. Sadece o belirli anahtar kelime için bir oyuncu olarak görülmek istiyorsunuz. Bu nedenle, geniş arama terimleri belki daha iyi sonuçlar getirecektir.

Karma – Bu iki stratejinin bir kombinasyonunu kullanmak da mümkündür. Anahtar kelimelerinizin %90’ını dönüşüm stratejisine ve kalan %10’unu marka bilinci oluşturma ve gösterimlere ayırın. Hedeflerinizi gerçekleştirmek için anahtar kelimelerinizi buna göre bölümlere ayırmanız gerekir.

2. Konu Listesi Oluşturun

Siteniz için içerik oluşturmak için kullanabileceğiniz, nişinizle alakalı bir konu listesi oluşturun. Örneğin, bir pazarlama aracı satıyorsanız, dijital pazarlama, sosyal medya pazarlaması, gelen pazarlama, müşteri adayı oluşturma ve daha fazlasıyla ilgili konular oluşturabilirsiniz.

3. Anahtar Kelime Fikirleri Bulun

Elinizde bir konu listesi varken, her konuyla alakalı anahtar kelimeler eklemeniz gerekir. ‘Dijital pazarlama’ gibi bir konuyu ele alın ve önerilen anahtar kelimeleri bulmak için bir anahtar kelime araştırma aracıyla çalıştırın.
Anahtar kelime fikirlerinin yanı sıra, daha fazla konu fikri üretiyorsunuz. Bu noktada, anahtar kelime listenizi sonlandırmıyorsunuz. Hedef kitlenizin sizinki gibi içerikleri keşfetmek için kullandığı birkaç arama terimi oluşturuyorsunuz.

4. Kısa ve Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeleri Araştırma

Hem kısa hem de uzun kuyruklu anahtar kelimeler bulmak için anahtar kelime araştırma aracını kullanın. Kısa kuyruklu anahtar kelimeler en fazla üç kelime içerirken, uzun kuyruklu anahtar kelimeler üçten fazla kelime içerir.
Kısa kuyruklu anahtar kelimeler de daha rekabetçi ve geneldir. Örneğin, “dijital pazarlama”. Öte yandan, “dijital pazarlamayla nasıl para kazanılır” gibi uzun kuyruklu anahtar kelimeler daha belirgindir.

Doğru uzun kuyruklu anahtar kelimeleri seçmek, trafik getirmenin ve arama motorlarında daha iyi sıralanmanın harika bir yoludur. Dengeli bir anahtar kelime stratejisi oluşturmanıza yardımcı olacağından her iki anahtar kelime türünü de kullanmanız önerilir. Kısa kuyruklu anahtar kelimeler trafiğinizde çığ gibi yükselebilir. Bununla birlikte, uzun kuyruklu anahtar kelimeler, kullanıcı arama teriminin tam eşleşmesiyle eşleşen doğru türdeki trafiği daha hızlı getirebilir.

5. Müşteri Niyetini Anlayın

Arama yaparken, bir kullanıcı aşağıdaki dört farklı amaçtan birine sahiptir:

  • Bilgilendirici
  • Gezinme
  • Ticari
  • İşlemsel

Kullanıcılarınızın arama sorgularının arkasındaki niyetini bilmek, doğru anahtar kelimeleri seçmenize ve sıralamanızı artıran doğru içerik türünü üretmenize yardımcı olacaktır.

Google, arama yapanların amacını anlamak ve bu amacı, onların özel ihtiyaçlarını karşılayan değerli içerikle eşleştirmek için çok çalışıyor. İçeriğiniz belirli bir ihtiyaçla ne kadar çok eşleşirse, o kadar üst sıralarda yer alırsınız.

6. Anahtar Kelimelerinizi Kategorize Edin

Bir sonraki adım, anahtar kelimelerinizi konulara göre sınıflandırmaktır. Bazı anahtar kelimelerin sadece aynı anahtar kelimenin eşanlamlıları olduğunu göreceksiniz. Bunları aynı içerikte kullanmak sorun değil.

Anahtar kelimelerinizi kategorize etmek, belirli anahtar kelime öbeklerini doğru kategorilere eklemenize olanak sağlar. Örneğin, bir “sosyal medya pazarlaması” kategoriniz varsa, “sosyal medya pazarlaması nedir?” gibi ilgili kısa ve uzun kuyruklu anahtar kelimeleri gruplayabilirsiniz.

7. Birincil ve İkincil Anahtar Kelimelerinizi Seçin

Ürettiğiniz her içerik parçası için, onu birincil, ikincil ve üçüncül anahtar kelimeler için optimize etmeniz gerekecektir. Bunun nedeni, bu anahtar kelimelerin sitenize en fazla trafiği çekme potansiyeline sahip olmasıdır. Yani bunları içeriğinizde kullanmanız gerekiyor.

Birincil ve ikincil anahtar kelimelerinizi seçerken aşırıya kaçmayın. Bir birincil anahtar kelimeye ve iki veya üç ikincil anahtar kelimeye sahip olmak yeterlidir.

8. Anahtar Kelimeleri Doğru Açılış Sayfalarına Eşleştirin

Anahtar kelime araştırmanızdan en iyi şekilde yararlanmak için, kullandığınız anahtar kelimeler ile bağlantılı açılış sayfaları arasında çok yüksek alaka olmasını sağlamak çok önemlidir. Açılış sayfalarınızın, anahtar kelime trafiğinizi alakalı hale getirecek şekilde optimize edildiğinden emin olun.

Anahtar kelime araştırmanızı gerçekleştirirken, anahtar kelimelerinizi doğru açılış sayfalarına eşlemek için segmentlere ayırmak ve kategorilere ayırmak için zaman ayırın.

9. Yüksek Arama Trafiğinden Fazlasına Dayalı Anahtar Kelimeler Seçin

Bir anahtar kelimenin daha fazla araması olması, daha iyi performans gösteren bir arama terimi olacağı anlamına gelmez. Bu nedenle, daha fazla ayrıntı sağlayan diğer faktörleri incelemeye zaman ayırın.

İşletme Alaka Düzeyi – Bir anahtar kelimenin açılış sayfanızla ne kadar alakalı olduğunu değerlendirmenize yardımcı olur. Manuel bir işlem olmasına rağmen, alaka düzeyi anahtar kelime başarısını sağladığı için son derece önemlidir.

Özgüllük – Bir marka stratejisi kullanıyorsanız, geniş anahtar kelimeleri dikkate almalısınız. Ancak bir dönüşüm stratejisi kullanıyorsanız, uzun kuyruklu anahtar kelimelere odaklanmalısınız.

Rekabet – Çok sayıda rakip aynı anahtar kelimeyi hedefliyorsa, daha az rekabetçi, sıralanması daha kolay ve daha ucuz olan diğer anahtar kelimeleri dikkate almak isteyebilirsiniz.

Arama Hacmi – Görünürlük ve trafik için daha iyi bir fırsatı gösterdiklerinden daha yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimeleri seçin.

Ort. TBM – Genel maliyetinize doğrudan etkisi olduğu için önemli bir faktördür.

Amaç – Arayanın amacı ile ilgili anahtar kelime türlerini belirlemeye yardımcı olur.

10. İçeriğinize Anahtar Kelimeler Ekleyin

Arayanın problemini çözen değerli, derinlemesine içerik üretmeye odaklanın. İçeriğiniz orijinal olmalı ve gerçek değerle zenginleştirilmiş olmalıdır. İçeriğinizi doğru kitle için daha keşfedilebilir hale getirmek için anahtar kelimeler ekleyin. Ancak, eklediğiniz tüm anahtar kelimelerin doğal göründüğünden emin olun. Açılış sayfası içeriğine dinamik anahtar kelime ekleme bile, içeriğin arama sorgusu amacıyla eşleştiğini bulduğunda kullanıcı için daha çekici hale getirir.

11. Başlık Etiketlerinize Anahtar Kelimeler Ekleyin

Açılış sayfasının HTML’sindeki başlık etiketleri, sayfa içi optimizasyon söz konusu olduğunda esastır. Birincil anahtar kelimenizi içermelidirler. Ancak, başlık etiketlerinizin doğal insan dili kullandığından emin olun.

12. Anahtar Başarı Ölçütlerini Tanımlayın

Başarınızı ölçmek için, anahtar kelimelerin performansını izleyip analiz ederek ve ziyaretçilerin web sitenizi veya açılış sayfanızı ziyaret ettiklerinde davranışlarını gözlemleyerek analizlerinizi sık sık analiz etmelisiniz. Web sitenizde ne kadar zaman geçirdiklerini görün. Görüntüledikleri ortalama sayfa sayısını takip edin. Ayrıca, hemen çıkma oranınıza da göz atın.

Hemen çıkma oranının yüksek olması (%80 gibi), ziyaretçilerinizin çoğunun siteniz açılır açılmaz sitenizden ayrıldığını gösterir. İçeriğinizle ilgilenmiyorlar. Açılış sayfanızı değiştirirken, aynı zamanda ziyaretçileri ilk çeken anahtar kelimelerle alakalı tutmaya devam ederek bunu düzeltebilirsiniz.

Analizlerinizde dönüşüm hedeflerinizi belirlediğinizden emin olun. Bu, hangi anahtar kelimelerin trafik getirdiğini ve bu trafiğin dönüşüm sağlayan yüzdesini görmenize yardımcı olacaktır.

Bu ipuçlarını kullanarak anahtar kelime başarısını ölçebilirsiniz. Aksi takdirde, en iyi performans gösteren anahtar kelimelerinizi belirlemek daha zor hale gelecektir.

13. Kullanıcı Niyetine Bağlam Sağlamak için Sosyal Ağlardan Yararlanma

Hedeflenen anahtar kelimelerinize bağlam sağlamaya yardımcı olmak için sosyal ağ oluşturma çabalarınızı hizalayın. Kullanıcılarınızın ne istediğini, neye ihtiyaç duyduğunu ve duygularını tanımlayabilirsiniz. Bu, açılış sayfalarınızı anahtar kelimeyle alakalı içerikle oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca müşteriyi sosyal medya kaynaklarından da açılış sayfanızı ziyaret etmeye zorlayın.

14. YG’nize Odaklanın

PPC anahtar kelimelerinizin reklam harcamalarınız ve aldığınız sonuçların kalitesiyle doğrudan bir ilişkisi vardır. İyi bir yatırım getirisi (YG) için, maliyetle en alakalı tıklamaları oluşturan anahtar kelimeleri belirlemeniz gerekir.
Bir PPC anahtar kelime stratejisi, alaka düzeyine, hedef kitlenin amacına ve maliyete bağlı olarak PPC kampanyalarınızda hedeflenecek en iyi anahtar kelimeleri belirlemenize yardımcı olabilir.

15. Bağlantı Oluşturma Fırsatlarını Keşfedin

Bağlantı kurma, SEO’nun belki de en zorlu kısmıdır. Yeni bağlantılar alabilmeniz için önce sitenize bağlantı vermekle ilgilenebilecek ilgili siteleri bulmanız gerekir.
Bunu, işletmenizle alakalı anahtar kelimeler kullanan web sitelerini arayarak yapabilirsiniz. Anahtar kelime stratejinize dahil edilen terimleri düzenli olarak kullanan birçok site, bağlantı kurma çabalarınız için iyi hedeflerdir. Aslında, birçoğu, anahtar kelimelerinizi içeriklerindeki giden bağlantılar için bağlantı metni olarak kullanabilir.

Bir anahtar kelime stratejisi geliştirmek zaman alıcı olabilir, doğru. En iyi yanı, anahtar kelime stratejinizi tamamladığınızda, tam olarak ne yaptığınızın artık kesinleşmiş olmasıdır. Size daha sonra fazlasıyla zaman kazandıran bir plan sunar.

Dünyanın en iyi ürününe sahip olsanız bile, hiçbir kullanıcının veya arama motorunun onu bulamaması o ürünün aslında hiç olmadığı anlamına gelir. Anahtar kelime araştırması size bu görünürlüğü sağlar. Bu nedenle, işletmeniz için alakalı PPC anahtar kelime stratejileri oluşturmak için zaman ayırın. Reklam yatırım getirinizi artırırken onlara daha iyi pazarlama yapabilmeniz için bizi arayın.