Skip to content

Pandemi, Yılbaşı Alışveriş Dönemini Nasıl Etkileyecek?

pandemi-yilbasi-alisveris-donemini-nasil-etkileyecek

Normalde, yılın bu zamanında perakendeciler yılbaşı tatil sezonu için planlama yapmaya alışmış durumda. Bu yıl elbette bir istisna olacak. Yeni korona virüs salgını ile hükümetlerin ve bireylerin kendilerini enfeksiyondan korumak için aldığı önlemler şimdiden küresel ekonomi üzerinde güçlü bir etkiye sahip oldu. Bu etkilerin bu yıla yayılarak dördüncü çeyrek yılbaşı alışveriş dönemine kadar uzanması muhtemel.

Covid-19 sizi yılbaşı ağacınızı süslemekten, hindi yemeğinizi pişirmekten, yılbaşı programları izlemekten ya da hiç bitmeyen bir döngüde “Seneye görüşürüüüz!” espirisini yapmaktan alıkoymasa da, kendini mutlaka hissettirecek, bu gerçek!

Bu yıl, yılbaşı döneminde Avrupa’da alışveriş yapan kullanıcıların neredeyse %70’inin önceki dönemlere kıyasla internetten daha fazla alışveriş yapacaklarını ve benzer oranda kullanıcıların hediye fikirlerini mağaza yerine internette arayacaklarını belirtmeleri nedeniyle, bu rakamların yükseleceğini tahmin ediyoruz.

Herkesin planlarını etkileyen hususlar şunlar: Ekonomi ne zaman ve nasıl yeniden başlayacak? Tüketiciler, kısıtlamaların yarattığı işsizlikle gelen borçları kapatmaya uğraşırken, bu tatil sezonunda harcayacak paraları olacak mı? Tedarikçiler yeterli ürün üretecek mi? İşletmeler fiziki iş dünyasında olacak mı? Pandemi yılbaşı alışveriş dönemini nasıl etkileyecek?

Yeni Normal Alışverişleri – Yılbaşı

pandemi-yilbasi-alisveris-donemini-nasil-etkileyecek

Bu yılın ilk yarısında dünya ekonomisinin çoğunu etkileyen korona virüs salgını, 2020 yılbaşını etkileyebilir. Hazırlanmak için, bazı perakendeciler şimdiden bir plan yapmalı.

Son yıllarda Cadılar Bayramı’nın hemen ardından başlayan ve Noel ve yılbaşı arifesine kadar devam eden alışveriş sezonu, birçok perakende işletmesi için yıllık gelirin yarısı veya daha fazlasını temsil ediyordu. Önümüzdeki tatil sezonunda ise şimdiye kadarki en erken promosyonların görülmesi bekleniyor, ancak nedenlerin çoğu rekabette bir sıçrama yapmaktan ziyade pandemiye bağlı.

Halk gibi perakendecilerin de Aralık ayında sosyal mesafenin olup olmayacağı konusunda hiçbir fikri yok. Bitmeyen festivaller, kutlamalar ve etkinlikler iptal edilmiş veya ertelenmiş olsa da, yılbaşı hala her şeyin normale döneceğini ummak için yeterince uzakta. Ama ya değilse?

Yiyecek ve içecek endüstrisi nispeten uyum sağladığından, genellikle yılın bu zamanını oluşturan partiler, tatiller ve davetler arka planda kalıyor.

“Şüpheci görüş, insanların kalabalığa girmekten korkması veya paralarını biriktirmek ve fazla harcamak istememesi.”

Tüketici güvenindeki herhangi bir düşüş, yılbaşı satışlarını belirgin bir şekilde etkiler.

Yeni Normal Trendi E-Ticaret

pandemi-yilbasi-alisveris-donemini-nasil-etkileyecek

Küresel salgın çevrimiçi alışverişi hızlandırdı, bu da araştırmalara göre bu yılbaşı perakendecilerinin e-ticaret çılgınlığı öncesinde çevrimiçi çabalarını hızlandırmaları gerektiği anlamına geliyor.

Avrupalı tüketicilerin %24-39 arası, bu yıl mağazadan alışveriş yapmayacağını söylüyor. Türkiye’deki tüketicilerin %33’ü korona virüs öncesine göre daha çok online alışveriş yaptığını belirtiyor.

Perakendenin altın çeyreğine girerken ve pandeminin etkileri hissedilmeye devam ederken, bu tatil dönemini en üst düzeye çıkarmak için markalar ve perakendeciler üzerindeki baskı da haliyle devam ediyor.

pandemi-yilbasi-alisveris-donemini-nasil-etkileyecek

Kullanıcılar mağazada alışveriş yapacağında bile, önceden planlama ve internetten araştırma yapacak.

Yapılan araştırmada, alışveriş yapanların %70’i alışverişlerini daha erken planlayarak kalabalıktan uzak durmayı amaçladıklarını ve alışveriş yapmayı planlayan tüketicilerin %80’i alışverişlerini birleştirerek önceki yıla göre mağazaya daha az gideceğini belirtti.

“Perakende ve Gıda Hizmetleri için Aylık Peşin Satışlar” raporunda Haziran ayı, perakende satışlarda Nisan ayına göre %17,7 artış gösterdi. Satışlardaki bu artış, 1992’den bu yana ABD perakende satışlarında aylık bazda görülen en büyük artışı temsil ediyor.

Bu nedenle, bu yıl yılbaşı alışveriş sezonu yaklaştığında, pandemi sancılı geçen bir anı olarak kalacağı ve perakende satışların yeniden istikrar kazanmış olacağı umuluyor. Peki ama hangi mecralarda?

Ancak perakende satış hacmi önceki yıllarla aşağı yukarı aynı olsa bile, alışveriş davranışı değişecek mi? Tüketiciler yine de sosyal mesafeli olacak mı? Daha fazla tüketici fiziksel bir mağaza yerine çevrimiçi satın alacak mı? Tedarikçiler talebi karşılayabilecek mi?

Bunlar, perakende sektörü liderlerinin asıl düşünmesi gereken türden sorular.

Bana kalırsa perakende sektörü Covid-19 salgını nedeniyle tamamen tehdit altında!

Çevrimiçi perakende araştırmaları, Google’da “yılbaşı” aramalarının geçen yılın bu zamanına göre iki katına çıktığını ve yaklaşık yarısının küçük işletmelerden daha fazla alışveriş yaptığını söylüyor. Bu arada ev eşyası perakendesi de yılbaşını evden uzakta kutlamak yerine #evdekalmayı tercih eden tüketicilerden oldukça yararlanacak.

pandemi-yilbasi-alisveris-donemini-nasil-etkileyecek

Perakendeciler, müşterileri kendilerini rahat hissettikleri yerde ve zamanda karşılamak için dijital stratejilerin mutlaka çevik kalmasını sağlamalı! Bazıları yeniden açılma sürecinde olsa bile, planlamaya hemen başlaması çok önemli.

Covid-19 kısıtlamaları en güçlü şekilde üç yerde hissedildi: fiziksel mağazaların kapanması, tedarik sıkıntısı ve nakliye gecikmeleri. Bu üç aşamalı yumrukla 2020’de alışveriş, geçmiş yıllara göre oldukça farklı bir deneyim haline gelerek e-ticaret üzerinde yoğunlaştı.

Bu nedenle, alışveriş yapmak isteyenlerin çevrimiçi satın alma işlemlerine yönelmesi gerekiyordu. Tüketiciler tuvalet kağıdı, el dezenfektanı ve kuru gıda stoklamak için paniğe kapılmaya başladığında ve perakendeciler hazırlıklı olmadığında, çevrimiçi siparişlerdeki bu artış manifoldu artırdı. Bu nedenle, üretim ve sevkiyatta gecikmeler yaşadılar.

Tüm bunlar, tedarik zinciri açısından (üretim ve dağıtım merkezleri dahil), herhangi bir zamanda daha az insanın çalışabileceği ve böylece süreci yavaşlatacağı anlamına gelen sosyal mesafe gibi korona virüs güvenlik önlemlerinin uygulanmasıyla birleştirildi. Ve son olarak, ürünleri teslim eden sevk edilen aşırı sayıda paketle ilgili bazı gecikmeler yaşadı. Nihayetinde, bir ürünü sipariş etmekle onu teslim almak arasındaki zaman uzadı da uzadı.

Yavaş İyileşme

Gerçek mağazada faaliyet gösteren markalar yeniden açılacak mı? Birçoğu zaten açık! Kısıtlamalar ülke genelinde aşamalı olarak kaldırılıyor, bu da perakende mağazaların yeniden açılmasına izin veriyor, ancak çoğu kişi doluluk kısıtlamalarına uymak zorunda kalıyor (yani, mağazada aynı anda yalnızca sınırlı sayıda kişi olabilir kuralı). Ancak kötü haber şu ki, korona virüs vakaları bazı ülkelerde aniden yükseliyor, bu da kısıtlamaların yakında geri dönebileceği anlamına geliyor.

Perakende satışları Mayıs 2020’de bir önceki aya göre önemli ölçüde artarken, şu anki durum geçen yıla ve bu yılın başlarına göre hala düşük.

Özellikle işten çıkarılmış işçiler, gelirlerini tek bir gün uğruna birdenbire tehlikeye atarlarsa, bütçeleri önemli ölçüde azalabilir ve ekonomik toparlanmayı yavaşlatabilirler.

Yılbaşını göz önünde bulundurarak, yavaş ve kalıcı bir toparlanma durumunda perakendeciler insanları alışverişe devam ettirmek için ne yapabilir? E-ticaret işletmeleri PayPal, Affirm, Klarna veya benzer hizmetlerden finansman seçenekleri sunmalı. Perakendeciler, hediye verenlerin tatil harcamalarını yaymalarına yardımcı olarak şimdiden yılbaşı programlarını tanıtmaya başlamalı.

Kötü senaryo: Ya salgın ve bununla bağlantılı ekonomik etkiler yılbaşı sezonunda hala bizimle birlikteyse?

pandemi-yilbasi-alisveris-donemini-nasil-etkileyecek

Bilim Kurulu, mağazaların, restoranların, barların ve hatta bazı spor etkinliklerinin dikkatsizce yeniden açılmasının bu sonbaharda Covid-19 vakalarının yeniden canlanmasına neden olabileceğini defalarca söyledi. Ayrıca, Haziran 2020 itibariyle, günlük olarak bildirilen yeni Covid-19 vakalarının sayısında artış yaşandı.

Dünya ekonomileri hala zayıfken yılbaşı zamanı geliyorsa, perakendeciler kayıpları önlemek için maliyetleri nasıl düşürecek? Tüccarlar ne tür bir envanter pozisyonu almalı? Alışveriş yapanlar fiziksel mağazalardan kaçındıkça e-ticaret satışları artarsa, kargo hacimleri paket taşıyıcılarını engelleyecek ve yılbaşı teslimatlarını etkileyecek!
İşletme sahipleri ve yöneticileri, korona virüsün tatil alışverişini nasıl etkileyebileceğini değerlendirmek için şimdi bu sorunları yanıtlamaya başlamalı:

  • Envanterin mevcut olmasını sağlamak için tedarikçilerle iletişime geçin. Olası envanter sorunlarını belirleyin. Mümkün olduğunda daha erken satın alın.
  • Nakliye için olası ikinci tur kısıtlamalarda başka bir kesintiyi önlemek koymak için dağıtım seçeneklerini değerlendirin. Müşterilere yakın olan ikmal merkezlerinize şimdiden bir miktar envanter yerleştirmek mantıklı olur mu?
  • Derneklerle bağlantı kurun. Şirketiniz perakende satış stratejileriniz için iş derneklerinden faydalı veriler toplayabilir mi?
  • Müşterilerle konuşun. Çekirdek bir müşteri grubuna alışveriş planlarını sorun. Mağazanızdan ne görmek isterler?

Yılbaşı Alışverişine Erken Başlamak Gerekiyor Mu?

pandemi-yilbasi-alisveris-donemini-nasil-etkileyecek

Bunun yanıtı gerçekten çeşitli faktörlere bağlı. Fiziki mağazadan alışveriş yapıyorsanız, şimdiden harekete geçmek isteyebilirsiniz, çünkü mağazaların Aralık ayına kadar açık kalıp kalmayacağını bilmiyoruz.

Bağımsız üreticilerden çevrimiçi alışveriş yapıyorsanız, büyük bir tedarik zincirine tamamen bağlı olmadıklarından, nispeten normal teslimat zaman çizelgeleri göreceksiniz. Ancak bu, son dakikaya kadar beklemeniz gerektiği anlamına gelmez. “Genellikle alıcıların Eylül ayının başlarında yılbaşı ürünleri için alışveriş yaptığını görmeye başlarız.” diye belirtiliyor.

Bir rutinde herhangi bir değişikliğin uygulanmasında olduğu gibi, yeni pandemik güvenlik prosedürlerini dahil etmek birçok perakendeci ve kurye için biraz zorlu bir yoldur, ancak şimdi bu yeni süreçlere uyum sağlıyorlar. Sipariş karşılama zaman çizelgelerinde mevcut durumları ne olursa olsun, perakendeciler müşterilerinin güvenini korumak için olabildiğince şeffaf olmaya çalışmakta. Uzun lafın kısası, bu salgın sırasında herhangi bir şeyi kesin olarak tahmin etmenin inanılmaz derecede zor olması!

Fiyat da, birçok tüketici için her zaman belirleyici bir faktör olmuştur ve bu küresel salgından etkilenen bir ekonomide bunun değişmesi beklenmiyor. Verilerimiz, alışveriş yapanların yaklaşık üçte ikisinin ürünü başka bir yerde daha ucuza bulabilirlerse satın almayı bırakacağını ortaya koydu.

Henüz Ekim’deyiz Ama Yılbaşı Şimdiden Şüphe İçinde!

pandemi-yilbasi-alisveris-donemini-nasil-etkileyecek

Türkiye ekonomisinin önümüzdeki aylarda yeniden açılması beklenmesine rağmen, yatırımcılar bu yılbaşı alışveriş sezonunun ‘beklentinin altında’ geçmesine hazırlıklı olmalıdır. Hayal kırıklığı yaratan bir tatil yaşanıyor. İnsanların endişeleri, elbette büyük oranda işsizliğe dayanıyor.

En iyi senaryoda, korona virüsün yayılmasını yavaşlatmak için fiziki varlıklarını kapatan perakendeciler, onları gelecek aylarda yeniden işletmeye başlayacak. Ancak, özellikle giyim gibi zorlu, seçime bağlı kategorilerdeki birçok zincir, bir yıl önceki yılbaşı alışveriş sezonuna oranla satışların %10 ila %15 arasında düştüğünü görecek.

Başta söylediğim gibi, sebepler çok. İşsizlik yüksek kalacak çünkü şirketler maliyetleri düşürdükçe veya yeniden açılmadıkça, izin verilen çok sayıda işçi geri getirilmeyecek. Tüketici psikolojisindeki bir gerileme, zaten yüksek olan tasarruf oranını artıracak. Ve sonbaharda ikinci bir virüs salgını riski her şeyden önemli olacak.

Yılbaşı Alışverişi Yapanların Mağazalara Girmesiyle Kara Cuma Erken Başlıyor

Bu tatil sezonunda böyle bir sahneyi hayal etmek zor. Bu perakendeciler için iyi değil çünkü mağaza içi satın alımlar geçen yıl satışların %80’ini oluşturuyordu.

Ayrıca, zincirlerin yılbaşı için stokta yeterli malı olup olmayacağı konusunda da büyük bir soru işareti var. Virüsle tetiklenen kapanmalar tedarik zincirlerini altüst etti ve endüstrinin finansmanını zayıflattı.

Bu, uzun süredir sorun yaşayan bir endüstri için iyiye işaret değil. Hükümet gerekli görülmeyen mağazaların geçici olarak kapatılmasını söylediğinde, bu, büyük mağazalar ve giyim zincirleri gibi isteğe bağlı perakendenin en zayıf kısımlarından bazılarına bir darbe oldu.

Covid-19 Salgını Tüm Yıl Boyunca Hissedeceğimiz Etkilere Sahip Olacak

pandemi-yilbasi-alisveris-donemini-nasil-etkileyecek

Türkiye ve tüm dünya haftalarca, hatta aylarca evlerinde kaldı. Çoğu işletme ve mağaza kapatıldı, uçuşlar iptal edildi, etkinlikler askıya alındı.

Pek çok kişi Anneler Günü’nü, Ramazan Bayramı’nı, aile ve arkadaşlarla geçirdiği tüm günleri kaçırmak zorunda kalırken, korona virüsün birçok kesim için yılın en büyük tatilini, yılbaşını nasıl etkileyebileceğini görmek için ileriye bakmalıyız. Hala üç ay uzakta olmasına rağmen, birçok insan şimdiden hediye aramaya başladı.

Görünüm Parlak Değil

Tatil sezonuna kadar ekonominin toparlanması gerekse de, tamamen toparlanamayacak gibi görünüyor. Nedeni basit. Bir aşı bulununcaya ve nüfusun büyük çoğunluğu aşılanana kadar, sosyal mesafe zorunluluğu devam edecek ve tatil alışverişi kalabalığı seyrek olacak. En olası sonuç, çevrimiçi alışveriş ve e-ticaret artacak!

Ve kimse bunun ne kadar süreceğini tam olarak bilmiyor. Durum çok kötü. Moda perakendecileri de acı çekiyor. Milyonlarca liralık siparişler şimdiden iptal edildi ve birçoğu ayakta kalmaya çalışıyor. Büyük soru: Fiziksel mağazalar yeniden açıldığında tüketiciler geri dönecek mi?

Perakendeciler sadece Covid-19’un neden olduğu kısıtlamalardan kaynaklanan kayıpları telafi etmeye çalışmakla kalmayacak, aynı zamanda yeni baskılarla da karşı karşıya kalacaklar: Pandemi sonucunda önemli ölçüde değişecek alışveriş alışkanlıklarına uyum sağlamak! İşleri daha da zorlaştıran Covid-19’un tüketici davranışı üzerindeki tam etkisi bir süre anlaşılamayabilir. Kriz geçtikten sonra alışveriş ve sipariş karşılama tercihlerindeki değişiklikler devam edecek mi, yoksa tamamen yeni davranışlar mı ortaya çıkacak? Henüz perakendenin nasıl değişeceğini bilemiyoruz. Bununla birlikte, bildiğimiz şey vitrinler yeniden açılmaya başladığında müşterileriyle güven ve sadakat oluşturmaya odaklanmaları gerektiğidir. Tüketicileri mağazaya geri getirmek için perakendecilerin yılbaşı neşesini teşvik etmesi gerekir; ancak, geri dönen tüketicilerin güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmesini sağlamaları da gerekecek. Başarmak için büyük beceri gerektiren bir dengeleme eylemi olacak. Perakendeciler ve markaların yılbaşı dönemi ürünü geliştirmelerini önemli ölçüde hızlandırması gerekecek, Ekim ve Kasım tatillerinde teslimatların Ocak ayında gelmemesini sağlamak için kaynak bulma ve nakliye işlemleri önemi oldukça yüksek.

Alışveriş Deneyimimiz Sonsuza Kadar Değişebilir!

Çoğumuz yılbaşı hediyeleri bulmaya gittiğimizde Kasım ve Aralık aylarında mağazaların nasıl olacağını bilmiyoruz. Bazı uzmanlar da, kışın geri döneceğini düşündükleri korona virüs konusunda uyardı.

Çoğumuz, Covid-19 kısıtlamaları sırasında çevrimiçi alışverişe hiç olmadığı kadar alıştık – çevrimiçi satışlar tavan yapıyor! Durum böyle olunca dışarı çıkmayı sevseniz bile, korona virüs krizinin sonucuna bağlı olarak daha güvende hissedeceğiniz e-ticarete yoğunlaşıyorsunuz.

Kısıtlamalara rağmen ülke genelinde çiftçilik devam ediyor. Ancak çiftçiler, tüm dünyada seyahat yasaklarının bir sonucu olarak normal mevsimlik işçilerin olmaması da dahil olmak üzere, son zamanlarda bir dizi sorunla karşı karşıya kaldı. Ayrıca bazı hisse senetlerinin süpermarketler tarafından reddedilmesiyle ilgili endişelerle de karşı karşıyalar. İnsanların bu tür ürünler için süpermarketleri ziyaret etmemesi nedeniyle tonlarca taze çiçeğin atıldığı Anneler Günü’nde durum buydu.

Bu da, çiftçilerimizin bize yıl ilerledikçe yılbaşı hindisi veya günlük taze sebze meyve gibi ürünleri sağlayıp sağlayamayacağı sorusunu gündeme getiriyor. Süpermarketlerden toplu alım, son birkaç ayda olduğu gibi devam ederse, zamanı geldiğinde sezonluk favorilerimizi bulmayı çok daha zor hale getirebilir.

Bu yılki yılbaşı sezonu için dikkate alınması gereken çok sayıda parametre var, bunların en önemlisi tüketici davranışı olacak. Araştırmacılar, “Tüketicilerin tercihlerini ve fikirlerini dikkate alan dijital ürün oluşturma ve veri iç görülerinden yararlanan perakendeciler, yeni korona virüsün işletmeler üzerindeki etkilerini yılın geri kalanında daha iyi azaltabilecekler. Perakendenin en çok hangi yönlerinin etkileneceği henüz belli olmasa da, müşterinin talebini karşılayan uzun vadeli planlama, perakendecilerin ve markaların daha başarılı bir 2020 yılbaşı alışverişi sezonu geçirmesine yardımcı olacak.” diyor.

E-ticaret siteleri için yılbaşı sezonu tam anlamıyla festival tadında geçecek. Çevrimiçi marketler bile bugün, tüm market satışlarının tahmini %13’ünü oluşturacak kadar büyüdü. İnsanların alışkanlıkları sekiz haftada değişti ve bu çevrimiçi ticaret için harika bir şey.

pandemi-yilbasi-alisveris-donemini-nasil-etkileyecek

İnternette Hızlanma – Perakendecilerin %85’i, çevrimiçi satışların bu tatil sezonunda bir öncekine göre artacağına inanıyor ve %61’i sosyal medya kanalları üzerinden daha yüksek katılım ve/veya satın alma bekliyor. Markaların ve perakendecilerin yarısından fazlası bu tatil sezonunda e-ticaret web sitesi iyileştirmelerine daha fazla yatırım yapıyor.

İndirimli Fırsatlar – 2019, indirim kampanyalı sayfa görüntülemelerinin %31,4 ve sipariş sayısının %65,9 arttığını gördü – Covid-19 bunu daha da yükseltecek gibi görünüyor.

Hediye Araştırması – Analytics verileri Temmuz, Ağustos ve Eylül ile birlikte 3 ayın en yüksek etkileşim oranlarından birine sahip olup, alışveriş yapanların çevrimiçi hediyeleri araştırırken müşteri incelemeleri, fotoğraflar, sorular ve yanıtlarla en fazla etkileşim kurduklarını vurgulamakta.

Tüketici Cevap Arıyor – Bu yıl, müşterilerin incelemeleri ve soruları için hızlandırılmış müşteri gönderimleri görüldü, ancak alışveriş yapanların yılbaşı hediye alışverişlerini %4,5 artışla yoğunlaştırdığı için Ekim ayı soru gönderiminde kayda değer bir artış görülen aydır.

Son aylarda tüketiciler çevrimiçi ortamda rekor miktarda zaman geçirdi ve e-ticaret satışları aniden yükseldi. Kısıtlama önlemleri kalksa da, etkiler yılın geri kalanında perakende dünyasını sarsacak.

Online Alışveriş Daha Daha Hızlanacak

Tüketiciler artık çevrimiçi alışverişe uyum sağladığından, sosyal mesafe önlemleri hala mevcut ve pek çok tüketici hala temkinli olduğundan, çevrimiçi alışveriş yapmak, fiyatları karşılaştırmak ve diğer müşterilerin deneyimlerini anlamak için öncelikli bir platform olmaya devam edecek. Aslında, ankete katılanların %85’i, çevrimiçi satışların bu yılbaşı sezonunda bir öncekine göre artış olacağını düşünüyor ve %61’i Covid-19 nedeniyle sosyal medya kanalları üzerinden daha yüksek katılım ve/veya satın alma bekliyor. Sonuç olarak, ankete katılanların %55’i geçen yıla göre bu yılbaşı sezonunda e-ticaret web sitesi yükseltmelerine daha fazla yatırım yaptıklarını söylerken, %54’ü sosyal medya ve sosyal ticaret için de aynı şeyi söyledi.

Çoğu kişi, Kara Cuma satışlarını yılbaşı alışverişi yapanların en yoğun satın alma günleri olarak ilişkilendirirken, Kasım ayının tamamında sayfa görüntülemelerinin ve sipariş sayısının arttığını görüyoruz – 2019’da sayfa görüntülemeleri %31,4 ve sipariş sayısı %65,9 arttı. Alışveriş yapanların çoğunluğu (%86,8), fırsatlardan yararlanmak için indirimler esnasında hediye satın aldıklarını söylerken, Covid-19’un etkisi, tüketiciler mali durumlarını daha dikkatli değerlendirdikçe bunu daha da kötüleştirecek gibi görünüyor.

Geçen yılki tatil tüketici anketinde, alışveriş yapanların yaklaşık beşte biri, Temmuz ayı ortalarında yılbaşı alışverişine başlamayı planladı. Bu yılki tarihin en az Ekim ayına kadar ertelendiği bildirilse de, tüketiciler başka sitelerde de fırsat ve indirim ararken perakendeciler ve markaların yılbaşı alışverişine başlaması için önemli bir fırsat olmaya devam ediyor. Geçen yıl alışveriş yapanların %70’i bu dönemde en az bir yılbaşı hediyesi aldı.

Bu bilgiler, alışveriş yapanların satın almaya karar verip vermemelerini giderek daha fazla etkiliyor ve markaların müşterileri tarafından çevrimiçi olarak görülebilmesi gerekiyor. Alışveriş yapanların %48’i, yorumlara yanıt veren markaların ve perakendecilerin ürünü satın alma olasılıklarını artırdığını söylüyor. Anket, alışveriş yapanların genellikle markalara sosyal medya aracılığıyla soru sormayı tercih ettiklerini de tespit etti.

Bu yılbaşı döneminde hiç olmadığı kadar çok çevrimiçi alışveriş yapılacağına şüphe yok. Perakendeciler, tüketicilere onlardan satın alma konusunda güven veren yılbaşına özel bir plana sahip olmalı. Markaların, web sitelerinin sorunsuz bir alışveriş deneyimi sunmasını sağlaması ve müşterilerin gelir fırsatlarını en üst düzeye çıkarmak için soru-cevap, incelemeler ve marka yanıtı aracılığıyla aradıkları yanıtları bulmalarını kolaylaştırması hayati önem taşır. Satışlar üzerindeki etkisi açık: Ürün sayfalarındaki soru ve cevapların, sınıfının en iyisi sitelerde ziyaretçi başına %120 artış sağladığını ve incelemelerin ziyaretçi başına gelirde %159 artış sağladığını görüyoruz. Bu yıl perakendeciler için zorlu geçti – kısıtlamaların yol açtığı davranış değişikliklerini anlamalı ve bu tatil sezonunda müşterilerle etkili bir şekilde etkileşim kurmak için uyum sağlamalılar.
Perakendeciler kendilerini korona virüse saplanmış bulduklarında, gerçeklikleri genellikle satış yaptıkları sektörlere, ister sanal ister mağaza bazlı olsun, işlerinin ‘uyum sağlamasına’ dayanıyor.

Yılbaşı Alışveriş Sezonunun Kazananı

pandemi-yilbasi-alisveris-donemini-nasil-etkileyecek

Hayatta kalmanın eşiğinde olan bu kadar çok perakendeciyle, en büyük korkularımdan biri satın almanın geçmişte olduğundan daha yoğun hale gelip gelmeyeceği. Yılbaşı yaklaştıkça hem ürün çeşitlerinin sağlamlığı, pazarlama bütçeleri hem de her şeyi hızlı bir şekilde sunma lojistiği önemli olacaktır. Yatırımlar yapılmalı ve fakat perakendeciler bunun gerçekleşmesi için mali yeterlilikte değil. Nisan korona virüs anketinde çevrimiçi alışveriş yapanların %38’inin belirttiği gibi, işletmelerin hayatta kalmasını sağlamak için yerel alışverişe duyulan ilgi dengeleyici faktör olabilir.

Çünkü korona virüs sırasındaki en büyük zorluklardan biri, ürün bulunabilirliğiydi. Çevrimiçi alışveriş yapanların %47’si hem ‘stokta yok’ hem de ‘gecikmeli teslimat’ sorunları yaşadı. Perakendecilerin pandemiden önceki standart olan hızlandırılmış teslimata geri dönmek için çabalamaları gerekir. Yılbaşı sezonunda sevkiyatları beklemek, çok daha riskli olabilir. Covid-19’dan önce bile, alışveriş yapanların perakendecilerin 2020’de daha iyisini yapmasını umdukları diğer bir yol daha hızlı teslimatlardı. Ankete katılanların %39’u, bunun onları daha da fazla satın almaya sevk edeceğini belirtti. Korona virüsün uzun gecikmelerini çabucak unutacaklar ve duygularını geçmiş tercihleriyle değiştirecekler.

Envanter, daha büyük bilanço kalemlerinden birini temsil ettiğinden, ne kadar envanterin stoklanacağına karar vermek zor olacaktır. Her perakendeci, sıcak ürünlere geri dönme yeteneklerini, fazla envanterin taşıma maliyetine karşı dengeleyerek, yalın ve ortalama bir yaklaşım alıp almayacağını değerlendirmelidir. Korona virüs sırasında tercih edilen temel ürünler ile giyim ve lüks mallar gibi kategoriler de dahil olmak üzere daha zorlu bir yolla karşı karşıya kalanlar arasında ayrım yapmak gerekiyor. Önümüzdeki sezonların başarısı bu kararlara bağlı olabilir.

Perakendeciler Sipariş Karşılama Stratejilerini Nasıl Değiştirmeli?

Kendime ürün fiyatlarını ve ortalama bir müşterinin tam fiyatı ödemeye ne kadar istekli olacağını soruyorum. Benim düşünceme göre, perakendeciler kendilerini erken ve sık sık tanıtım yapmaya zorlayabilecek bir durumunun içinde bulacaklar.

Sorular büyük olasılıkla şu şekilde ortaya çıkacaktır: Alışveriş yapanlar satışları bekleyecek mi yoksa doların yükselişinin durması umuduyla bu yılbaşı sezonunda satış fiyatları normal mi olacak?

Ücretsiz gönderime de dokunulmadan fiyat tartışması tamamlanmış sayılmaz. Mart 2020’de çevrimiçi alışveriş yapan 989 kişiye siparişlerinin yüzdesi sorulduğunda, %70’i siparişlerinin yarısından fazlasının bu avantajı içerdiğini öne sürdü.

pandemi-yilbasi-alisveris-donemini-nasil-etkileyecek

Yılbaşı geldiğinde kısıtlamaların uzak bir anı olacağını umuyoruz. Ama bizi tamamen teğet geçse de binlerce insanın bu yıl sevdiklerinden yoksun olacağı gerçeğini inkar etmek mümkün değil.

Korona virüs hali hazırda yaşlıların ve hatta genç ve sağlıklı birçok insanın hayatına mal oldu.

Sağlık personelleri de hayat kurtarmak ve Covid-19’a kesin olarak son vermek için çok çalışırken hayatlarını kaybettiler.

Bu yüzden 2020 yılbaşı bir durup düşünme günü olacak!

İlk defa sevdiğiniz biri olmadan bir yılbaşı kutlamasıyla karşı karşıya olabilirsiniz. Ya da – iyi tarafından bakarsak – kısıtlamalar nihayet kaldırılırsa herkesin evde olduğu büyüüük bir aile toplantısı yapıyor olabilirsiniz. Korona virüs krizi küçük şeyleri takdir etmemizi sağlıyor – bu yılbaşında, sanal olsun ya da olmasın aileyle geçireceğiniz zaman her zamankinden daha değerli olacak!

Muhtemelen Aralık ayında hepimiz sağlık bilincine sahip olacağız, belki de geçen yıldan daha fazla sevdiklerimizi koruyup kollayacağız.

Herkes gider geliye bir tek ailen kalır diyor, içinizi ısıtacak iki video ile makaleyi bitiriyorum!

Sağlıcakla!