Skip to content

Özel Günlerin Dijital Pazarlamadaki Önemi

Özel Günlerin Dijital Pazarlamadaki Önemi

Dijital pazarlama, işlerini büyütmek ve doğru hedef kitleye görülmek isteyen herkes için mecburi bir strateji halini aldı. Özellikle son yıllarda popülerliğinin böylesine artmasının asıl nedeni de bu.

İnsanlar istediği zaman her şeyi hatırlar; ama öyle günler vardır ki unutulması durumunda vay halinize! Türkiye ve hatta bazen dünya genelinde kabul görmüş kadınlar günü, öğretmenler günü, sevgililer günü, yılbaşı, anneler günü, babalar günü, kurban bayramı, ramazan bayramı gibi özel günler günümüzde tüketicilerden ziyade fırsatı değerlendirmek konusunda doktora yapmış işletme sahipleri için oldukça büyük öneme sahip.

İçerdikleri anlamın yanı sıra, en dikkati çeken yönleri ‘tüketimi’ artırmaları. Çünkü toplumlar üzerinde yarattıkları beklenti, kitleler arası yaygınlıkları günden güne artarak günümüzde zirveye ulaştı. Açıkça söyleyebilirim ki özel günlerin artık kendine ait ‘özel ekonomisi’ var!

Özel günlerin ticari yönleri gittikçe ağır basmakta, özellikle kapitalist toplumlarda bu durum bir şikayet sebebi haline bile gelmiş durumda. Çünkü tutundurma karmasının özel gün tüketimine yönelik reklam çabaları, anneler gününe yönelik reklamlar, bayramlara yönelik şekerleme ve çikolata reklamları, kurbana özel kredi teklifleri gibi aniden çalan telefonlar, satıcıların özel günlere yönelik ürün ya da hizmet tavsiyeleri gibi unsurları bu dönemde tüketiciler üzerinde yoğun bir baskı kuruyor.

Marka ve işletmeler açısından, yılda yalnızca birkaç güne yönelik olarak, kısa süreliğine belirli bir grup ya da ortak amaçlar etrafında toplanan tüketici kitlesi hedef alınarak hazırlanan yoğunlaştırılmış bu pazarlama çabaları, postmodern pazarlama anlayışının bariz yansıması olarak kabul edilebilir.

Özel Günlerin Dijital Pazarlamadaki Önemi
Özel Günlerin Dijital Pazarlamadaki Önemi

Günümüzün zorlu rekabetinde, her işletme, fırsat yakalama sanatının bilincindedir ve şirketlerin markalarını özel günlerde azami dikkat çekmek için teşvik etme yöntemleriyle ‘ensenizde’ hissedebilirsiniz.

Özel günlerde/etkinliklerde markayı tanıtmak artık moda oldu ve uzmanlar bunu gerçek zamanlı pazarlamanın (real-time marketing) bir parçası olarak adlandırıyor.

Dijital bir pazarlamacıysanız, muhtemelen her tatilden, özel günden ve etkinliklerden pazarlama fırsatı olarak yararlanabileceğinizin ve kullanmanız gerektiğinin farkındasınızdır. Özel günler tüketici odaklı tatiller olduğundan, ürününüze tüketici ilgisini artırmak ve onları satın almaya itmek için dijital pazarlama taktiklerini kullanabilirsiniz.

Sizlere özel günlerde işinizi büyütmenize yardımcı olabilecek bazı dijital pazarlama ipuçları hazırladım. Buyurun:

1. Temalı Açılış Sayfaları ve Mikrositler

Açılış sayfaları veya mikrositler özel günlerde ‘spesiyallerinizi’ tanıtmak için harika bir yol olabilir. Sevdiklerine hediye alan insanlara yönelik olduğundan, birçok perakende markası özellikle kullanıcı grupları için ürünler geliştirmektedir. Erkek arkadaş, kız arkadaş, eş, anne, baba, aile, arkadaşlar gibi markanız için anlam ifade eden gruplara gönderme yapan terimlerle dolu bir açılış sayfası hazırlayabilirsiniz. Bununla beraber blogunuzda paylaşacağınız bir yazı da görünürlüğünüzü oldukça artıracaktır.

2. E-Posta

Doğrudan bir e-posta kampanyasını koordine etmek için zamanınız olmayabilir, ancak e-postalar özel günlere ait dijital pazarlama stratejilerinde en çok kullanılan yöntemlerdendir. Müşterilerinizle alakalı eğlenceli bir tema ortaya çıkarabilir, müşterilerinize güçlü bir metin yazabilir ya da müşterilerinizle ekstra bir temas noktası olarak eğlenceli bir oyun tasarlayabilirsiniz. Devamında da postanıza yerleştirdiğiniz bir butonla doğrudan web sayfanıza yönlendirebilirsiniz. Hatta kişiselleştirilmiş pazarlamayı da kullanarak bütün kalp atışlarını üzerinize çekebilirsiniz!

Mevcut müşterilerinize kendinizi hatırlatın. Bir düşünün, eğer geçen yıl ürünlerinizi beğendilerse, o zaman sizden tekrar satın alma olasılıkları yüksektir. Yeni ürünlerinizi gösterdiğinizden ve anlaşmayı harika bir teklifle tatlandırdığınızdan emin olun. Daha önceden özel günlerinde hediye almak için sizi seçen ziyaretçilere ‘size özel teklifler’ gibi etkileyici başlıklar ve konu satırları kullanın, onların dikkatini çekmeye zorlayın.

Müşteri tercihlerine ve geçmiş verilerine göre kişiselleştirilmiş öneriler veya e-posta konu satırlarına kişiselleştirme eklemek de, pazarlamacıların müşterilerine kişisel dokunuşlarını sunmaları için mevsimlik bir fırsattır, unutmayın.

3. Satışlara Sınır Koymak

3. Satışlara Sınır Koymak
3. Satışlara Sınır Koymak

Satışınıza bir süre sınırı koymayı, sınırlı sayıda müşteriye birkaç popüler üründe derin indirimler yapmayı ve yeniden pazarlamayı kullanmayı deneyin. Bu, alıcıların satın almalarını harekete geçirmeye yardımcı olabilir!

Müşterileri, mevsimsel pazarlama fırsatları sırasında dönüştürmeye teşvik etmekten daha iyi bir yol yoktur. Tüketicilerin satın alma modunda oldukları bir dönemde ihtiyaç duydukları şeye sahip olduğunuza ikna etmeniz gerekiyor. Sezonluk bir teklif, görsel olarak çekici içerik ve anlaşmayı yapan müşteri sadakati ödülü veya müşteri indirimi ile müşteri ilgisini artırabilirsiniz.

4. Gerilla Pazarlama

Gerilla pazarlama birçok olumlu tanıtım kazandırabilir ve üstelik planlanması da yürütülmesi de uzun sürmez. Yelpazenin daha basit ve ekonomik ucudur.
Gerilla pazarlamanın büyük bir girişim örneği olarak, geçtiğimiz yıllardan birinde Doritos en büyük hayranlarına sınırlı sayıda özel cips demeti sattı. Olumlu yatırım getirisi (YG) iki katıydı: hızlı bir şekilde sahip oldukları tüm Doritos buketlerini sattılar ve ayrıca birkaç büyük haber kanalında tanıtım kazandılar.

5. Sosyal Medya

Yine yine yine sosyal medyanın gücü! Ezgi burada da mı diyeceksiniz; evet, burada da!
Gerçekten bütçe genişliğiniz kısıtlıysa sosyal medya, müşterilerinizle etkileşim kurmak ve biraz eğlenmek için harika bir yer olabilir.

Sosyal medya, mevsimlik fırsatlar sırasında izleyicilerinizle iletişim kurmak için mükemmeldir. Erken giriş yapın ve sosyal kanal yayınlarınızı fikir ve tekliflerinizle doldurun. Instagram’ın görsel doğası etki ve dikkat dağıtıcı içerik sağladığından, özellikle Instagram hediye ilhamına ihtiyaç duyanların dikkatini ve ilgisini çeken bir güç kanalıdır. Sosyal medyalar arasından bir seni seçtim Instagram!

Özel günlerde sosyal medya yayınınız için beyin fırtınası yaparken, takipçilerinizin en çok ne tür yayınlara tepki gösterdiğini belirlemek için analitiklerinize de bir göz atın derim. En alakalı ‘hashtag‘leri kullanarak sosyal medya kampanyası başlatmak için yaratıcı düşünmelisiniz. Mesela, bir sosyal medya yarışması düzenleyebilir, izleyicilere günü unutulmaz kılmak için ipuçları verebilir veya özel bir indirim yapabilirsiniz.

6. Göze Hitap Etme Meselesi

Artık şu ‘gülen sarı yüzler’den dahası haline gelen görsel metin: emojiler. Bir WhatsApp mesajı gönderirken kelime kullanmadan kendimizi ifade edebildiğimiz o küçük semboller artık hayatımızın bir parçası oldular. Siz de mevsimsel içerik oluştururken veya festival kampanyalarını tanıtırken, emojilerin katılım gücünü kullanabilirsiniz. Emojiler oldukça dikkat çekici ve mesajınızın etkisini artırıcıdır. Bazen kelimelerle anlatamadığınız duyguları bile karşı tarafa hissettirebilir, onları harekete geçirebilirsiniz.

7. Zor Müşteriler

Tüm bu özel gün pazarlaması rekabetinin içinde kendinizi ayırt etmek için ne yapacaksınız? Müşterinizin karşı karşıya olduğu olası sorunları ele almak için birçok promosyon tasarlanmalı, bu net. Örneğin, yılbaşı öncesi son iki haftada ücretsiz bir ekspres posta kampanyası yürütmeyi düşünün; böylece müşterileriniz hediyelerinin zamanında geleceğinden emin olurlar. Ya da sevgililer gününde yumurtayı kapıya dayandırmış beyler için ‘son dakika indirimleri’ oluşturabilirsiniz. 🙂

Bazı insanlar için hediye alışverişi yapmak gerçekten zor, biliyorsunuz; hani şu paketi açtıklarında aşırı amatör bir sevinç gösterisi yapanlar. Öyleyse siz de web sitenizde hediye kartları sunarak her iki tarafı da mutlu edin; bırakın sayın ‘hiçbir şeyi beğenmezler’ kendi hediyelerini kendileri seçsinler. Yalnızca bir öneri. 🙂

8. Çok Kanal Annecim

8. Çok Kanal Annecim
8. Çok Kanal Annecim

Birçok kişi farklı cihazlar, sosyal medya platformları, reklamlar ve daha fazlası dahil olmak üzere bilgi aramak için çeşitli yollar kullanır. Çok kanallı pazarlama ile tüm platformlarda tutarlılığı sağlamalı ve müşterileri nerede olursa olsun hedeflemelisiniz. Bu, markanızı güçlendirecek ve dayanışma gösterecektir. Müşterilerinizin eylemlerini izleyin, böylece gelecekteki kampanyaları düzenleyebilirsiniz.

9. Bulunabilirlik

Bazı terimler ve ifadeler özel günlerde zirveye çıkar ve Google Trendleri size bu konuda yardımcı olabilir. Rekabetin zor olduğu yüksek hacimli anahtar kelimeleri hedefleyin veya rekabetin güçlü olmadığı düşük hacimli ‘hediye teklifleri’, ‘ucuz hediye fikirleri’ gibi ifadeleri tercih edin. Web sitenizi mümkün olduğunca erişilebilir hale getirin.

Özel gün promosyonlarınızı planlarken, ideal kampanyanızı oluşturmak için birden fazla öğeyi eşleştirmeyi düşünün. Kullanıcıları özel bir açılış sayfasına yönlendiren e-posta patlamaları aracılığıyla hızlı bir satış yapılabilir veya daha fazla beğeni ve ilgi kazanmak için sosyal medyada bir gerilla pazarlaması tanıtılabilir.
Sözün özü ne yaparsanız yapın, iyi uygulayabildiğinizden emin olun. Özel günlerde bir veya iki stratejik temas noktasına sahip olmak, müşterilerinizi kapatan ve marka değerinizi azaltan kötü planlanmış birkaç temas noktasından daha iyidir!

Sevgiler.