Skip to content

Oyunlaştırma Pazarlaması Örnekleri

Oyunlastirma Pazarlamasi

Heineken ABD Açık Instagram Yarışması

Pazarlamacilarin-Yeni-Taktigi-Oyunlastirma-(Gamification)_7

2013 US Open sırasında Heineken, özel bir Instagram hesabıyla “Crack the US Open” yarışması başlattı. Pazarlamacılar, bir tenis maçı izleyicisini gösteren bir mozaik oluşturmak için 200’den fazla fotoğrafı bir araya getirdi. Tüketiciler fotoğraf başlıklarında yer alan ipuçlarını takip etmek, son fotoğrafa ulaşmak ve yorum bırakmak suretiyle maç bileti kazanma fırsatı yakaladı.

Yarışma 3 gün sürdü ve toplamda 7 etkinlik ile 1500’den fazla kullanıcının oyuna katılmasını sağladı. Sonuç olarak Heineken, @ Heineken_US hesabındaki takipçi sayısında %20’lik etkileyici bir artış kaydetti ve ana ABD Açık sponsorlarından biri olarak çok fazla görünmenin tadını çıkardı. Fotoğraf avı karmaşık olsa da, tüketiciler bulmacayı devam ettirmek ve çözmek için motive oldular.

M&M’in Kraker Adamı

Pazarlamacilarin-Yeni-Taktigi-Oyunlastirma-(Gamification)_8

M&M, şekerlemelerinin simit aromalı bir versiyonunu piyasaya sürdüğünde, yeni ürünlerini tanıtmak için bir pazarlama stratejisi olarak oyunlaştırma ve sosyal medyayı kullandılar. Basit ve ucuz strateji, markanın Facebook sayfasında yayınlanan bir gözetleme oyununu içeriyordu. Çok renkli M&M şekerlerinden oluşan bir grafik yayınladılar ve takipçilerine ve tüketicilere şekerlerin arasında gizlenmiş küçük bir “kraker adam” bulmaları için meydan okudular. Oyun hızla viral oldu. Eye-Spy Pretzel oyunu 25.000’den fazla beğeni, 6.000 paylaşım ve 10.000 yorum aldı.

Kullanıcıların aslında küçük çubuk krakeri aramak için zaman harcaması ve ardından oyunu arkadaşlarıyla paylaşmak istemeleri ilk bakışta inanılmaz görünebilir, ancak etkinlik, çocuklukları boyunca benzer oyunlar oynadığını hatırlayan herkese açıkça hitap etti.

Magnum Dondurma’dan Pleasure Hunt

Pazarlamacilarin-Yeni-Taktigi-Oyunlastirma-(Gamification)_9

İçerik pazarlaması için oyunlaştırmanın nispeten yeni bir olay olduğunu düşünüyorsanız, şunu düşünün: Magnum bu stratejiyi Pleasure Hunt adı verilen akıllı bir çevrimiçi beceri oyununda yıllar önce kullanmıştı.

Tüm sürümlerinde, oyuncular sadece bir karakteri, yani ‘Magnum Woman’ı kontrol ediyordu ve ana görevleri, karakter bir web sitesinden diğerine atlarken, Samsung ve Dove’dan hatta YouTube’a kadar çeşitli markaları ziyaret ederken, çikolata toplamasına yardımcı olmaktı. Sayfa maketlerinin etrafında dans eden karakter, oyuncularla hızlı bir şekilde etkileşime girdi ve oyun hızla viral oldu.

Magnum Pleasure Hunt sadece kendi içinde heyecan verici değildi, aynı zamanda Magnum’un sosyal kanallarıyla da iyi bir şekilde bütünleşmişti. Pleasure Hunt’ı tamamlayan oyuncular, sonuçlarını Facebook ve Twitter’daki ağlarında paylaştı ve arkadaşlarına meydan okudular.

Starbucks Ödüllerim

Pazarlamacilarin-Yeni-Taktigi-Oyunlastirma-(Gamification)_10

Starbucks, müşteri katılımını artırmanın ve işlerin tekrarlanmasını sağlamanın bir yolu olarak sadakat programı My Starbucks Rewards aracılığıyla oyunlaştırma tekniklerini uyguluyor.

Starbucks Rewards üyesi olan müşteriler ücretsiz yiyecek ve içecekler gibi teşvikler alır ve müşteriler her satın alma işleminde puan veya “yıldız” alır. Müşteriler daha sonra bu yıldızları belirli ürünler veya ödüller için kullanabilir. Müşteriler daha fazla yıldız kazandıkça, ücretsiz doğum günü içeceği ve ücretsiz yeniden doldurma gibi diğer benzersiz ödüller de kullanılabilir hale gelir. Altın statüsüne ulaşanlar en iyi ödülleri almaya hazırdır. Bu örnekte, Starbucks, tüketicilere bir başarı hissi vermek için teşvikler sağlıyor ve şirkete sadık kalırlarsa ödüllendirilecekleri fikrini güçlendiriyor.

Chipotle Aşk Hikayesi Oyunu

Pazarlamacilarin-Yeni-Taktigi-Oyunlastirma-(Gamification)_11

Chipotle, müşterilerin ek renk ve tatlardan kaçınırken gerçek malzemeleri bir araya getirmesi gereken kısa filmi “A Love Story” ye dayanan bir hafıza oyunu başlattı.

Oyuncular, herhangi bir yiyecek öğesi için bir alana bir bedava kupon ile ödüllendirilir. Rahat bir şekilde, müşteriler mobil cihazlarında oyunu oynayabilir ve ödüller alabilir. Ödül, tüketicileri oyunu oynamaya, şirkete bağlı kalmaya ve daha fazla satın almaya teşvik ederken, oyunun kendisi de yapay renkler ve tatlar yerine sağlıklı, gerçek malzemeler kullanma marka mesajını güçlendiriyor. Bu, müşterilere markayla etkileşim kurma fırsatı sağlayan başka bir oyun örneğidir.

Nike

Pazarlamacilarin-Yeni-Taktigi-Oyunlastirma-(Gamification)_12

Kişiselleştirilmiş fitness takibi Nike + ve Fuelband aksesuarları, Nike’ın müşterileriyle bağlantı kurarken onlar hakkında değerli bilgiler toplamasına olanak tanır. Topladıkları kişisel veriler, hedeflenen içerik pazarlama kampanyalarını geliştirmek için kullanışlıdır. Nike + Fuelband, kullanıcıları koşarken ve egzersiz yaparken başkalarıyla rekabet etmek için atletik izleme cihazlarını kullanma konusunda teşvik eder. NikeFuel uygulaması, kullanıcıların başarılarını paylaşmasına ve karşılaştırmasına olanak tanıyan sosyal medyaya bağlanabilir. Kupalar ve rozetler, kilometre taşlarına ulaşan ve atletik başarılar elde edenlere verilir, bu da tüketicileri ürünlerini kullanmaya ve daha fazla ödül aramaya teşvik eder.

Duolingo

Pazarlamacilarin-Yeni-Taktigi-Oyunlastirma-(Gamification)_13

Duolingo, dil öğrenmeyi eğlenceli hale getirmek için her şey dahil bir yaklaşım için insanların yeni bir dil öğrenmeye yaklaşımlarını değiştirdi.

Duolingo, tamamen yeni bir dil öğrenmenin zorlu bir görev olabileceğini fark etti, bu nedenle kullanıcıların bilgileri gerçekten korumalarına yardımcı olmak için dil sınıflarını oyun benzeri görevlerle ilişkilendirdiler.

Tüm öğrenme deneyimini puanlar, rozetler, öğrenme serileri, sosyal işlevler, ödüller ve daha fazlasıyla oyunlaştırmak, çalışmalarındaki kullanıcılar için ivme ve motivasyon oluşturmaya yardımcı oldu.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin!

Önceki Yazı: Gamification: Pazarlamacıların Yeni Taktiği Oyunlaştırma Nedir?

Sonraki Yazı: İçerik Pazarlama Stratejinizde Oyunlaştırmayı Kullanmaya Nasıl Başlayabilirsiniz?