Skip to content

Negatif SEO Saldırısından Nasıl Kurtulabilirim?

Negatif-SEO-Saldirisindan-Nasil-Kurtulabilirim

Başınıza Gelmiş Negatif SEO Saldırılarından Web Sitenizi Nasıl Kurtarırsınız?

Zararlı Bağlantıları Belirleyin

İlk adımınız sitenize zarar veren bağlantıları belirlemek olacaktır. Eğer cezalandırıldıysanız veya gerçekten saldırı altındaysanız, sitenizde kaldırmak isteyeceğiniz yüzlerce bağlantı olma ihtimali yüksektir.

Bu adımı gerçekleştirmek ve kaldırmak istediğiniz bağlantıları manuel olarak tanımlamak için gelen bağlantılarınızı Web Yöneticisi Araçları’nda inceleyebilirsiniz.

Bağlantıların Kaldırılmasını İsteyin 

Google’ın yapmanızı önereceği ilk şey, bağlantıların kaldırılmasını istemektir.

Bu bağlantıları bulduğunuz sitelere kibar e-postalar gönderin, bağlantıların kaldırılmasını isteyin. E-postanız aşağıdakileri içermelidir:

  1. Adınız, pozisyonunuz ve iletişim bilgileriniz
  2. Kaldırılmasını istediğiniz bağlantı(lar) ve bulunduğunuz sayfa(lar)
  3. Kaldırma için son tarih

Bir bağlantıyı kaldırmak için ödeme yapmanız istenirse veya herhangi bir reddedilme ya da tehditle karşılaşırsanız, endişelenmeyin: Kaldırılmayan bağlantılar reddedilebilir, bu da Google’ın gücünü kullanma yöntemidir. Sadece manuel olarak kaldırılmamış tüm bağlantılar üzerinde işlem yapacağınız ve buna bağlı kalacağınız bir son tarih belirleyin.

Bir Reddetme Dosyası Oluşturun 

Kaldırılmasını istediğiniz bağlantılarda belirlediğiniz son tarihe ulaşırsanız ve hala kalan bağlantılarınız varsa, bir reddetme dosyası oluşturarak devam etmeniz gerekir. Google, web sitesi sahiplerinin bağlantıları reddetmelerine izin verir, ancak bu yetki uygun olmayan bir şekilde kullanıldığında, reddetmenin web siteleri için zararlı olabileceği konusunda da uyarır.

Örneğin spam içerikli bir kumar web sitesinden gelen bağlantılar reddedilebilir. Bir kumar sitesinden bağlantı metni içeren bağlantı kötü amaçlıdır ve muhtemelen size zarar vermek için tasarlanmıştır. Bununla birlikte, farklı bir sektördeki bir blogdan bir veya iki bağlantı, garip görünseler bile, size büyük zararlar vermez. Açıkça şüpheli olan veya kötü niyetle yerleştirilmiş olanlarla ilgilenmeye odaklanmalısınız.

Cezalandırılırsa Yeniden Değerlendirme İsteği Gönderin

Google’ın reddetme dosyanızdaki bağlantıları işlemesi zaman alacaktır. Ancak bu tamamlandıktan sonra, kurtarma işleminizin son adımına geçebilirsiniz.

Çoğu zaman, web sitesi sahipleri, yalnızca Google’dan manuel bir ceza aldıklarında negatif SEO ile uğraştıklarını veya bir rakipten kötü bağlantıların alıcısı olduklarını öğrenirler. Negatif bir SEO saldırısının bir parçası olarak doğal olmayan bir bağlantı cezası aldıysanız, arama motoru sonuçlarına geri dönmek için bir yeniden değerlendirme isteği göndermeniz gerekecektir.

Henüz Başınıza Gelmemiş Negatif SEO Saldırılarına Karşı Web Sitenizi Nasıl Korursunuz? 

Negatif-SEO-Nedir_14

1. E-posta bildiriminde Google Search Console’u etkinleştirin. Artık web sitenizle ilgili tüm bilgiler ve konular aklınızda ön planda tutulabilir. Neler olup bittiğini gördükten sonra, olumsuz SEO’yu önlemek için daha gelişmiş stratejiler uygulayabilirsiniz: web sitesi geri bağlantılarını izleme, şüpheli geri bağlantıları reddetme (veya kaldırma) ve web sitenizi kötü amaçlı yazılımlardan / bilgisayar korsanlarından koruma.

2. Geri bağlantılarınıza bir göz atın. SEMrush gibi çevrimiçi görünürlük yönetimi platformları, geri bağlantılarınızdaki değişiklikleri bir e-posta özeti aracılığıyla izlemenize yardımcı olur. Düşük kaliteli web sitelerinden, sayfaları olumsuz etkilemek için geri bağlantılar oluşturmak, olumsuz SEO uygulayıcılarının sıklıkla tercih ettiği bir yöntemdir.

3. Önemli geri bağlantılarınızı yakından izleyin. En önemli geri bağlantılarınızı işaretleyin ve kaldırıldıklarında uyarılmayı isteyin. Sitelerin web yöneticileriyle iletişime geçebilir ve değerli geri bağlantıların geri yüklenmesini isteyebilirsiniz; böylece arama konumunuzu kaybetmezsiniz.

4. Web sitenizi bilgisayar korsanlarından ve kötü amaçlı yazılımlardan koruyun. Bugünlerde haberlerde yer alan tüm yüksek profilli hackler ve maliyetli veri ihlalleri nedeniyle, kötü amaçlı yazılım saldırılarına karşı web sitenizin güvenliğini artırmak hiç bu kadar önemli olmamıştı. Neyse ki, bunu yapmak için atabileceğiniz kolay ve uygun fiyatlı adımlar var, örneğin:

  • Güçlü bir yönetici şifresi kullanmak
  • Mümkün olduğunca iki aşamalı kimlik doğrulamayı kullanmak
  • Güncel bir web sitesi sağlamak
  • Güvenlik eklentilerini yüklemek
  • Otomatik bir yedekleme sistemi kurmak

5. İçerik hırsızlarına ve taklitçilere dikkat edin. Copyscape ve Grammarly, içeriğinizin diğer kopyalarını internet üzerinde varsa başka bir yerde bulmanıza yardımcı olabilir, ayrıca sitenizdeki yazı kalitesini iyileştirebilir.

6. Sosyal medya açıklamalarınıza bir göz atın. Sosyal sayfa gösterge tablolarınız aracılığıyla sosyal medya yönetiminde aktif bir rol oynayın. HubSpot, Hootsuite ve Social Mention, sosyal dinleme araçları sunar, böylece adınız sosyal medyada her geçtiğinde uyarılırsınız. Kötü tanıtımın yayılmasını önlemek için tüm hareketleri takip ettiğinizden emin olun.

7. Web sitenizin yükleme süresini hızlandırın. Google Analytics uyarıları, web sitenizin yükleme süresi yavaşladığında size e-posta gönderir; böylece neyin ne zaman ve neden olduğunu anlayabilirsiniz. Önbelleğe almayı etkinleştirmeniz, kaynak kullanan eklentileri kaldırmanız, resim boyutlarınızı optimize etmeniz, fazla koddan kurtulmanız veya spam gönderen etkinliğini engellemek için adımlar atmanız gerekebilir.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Önceki yazılar:

Negatif SEO ve Türleri

Negatif Bir SEO Saldırısı Geçirdiğinizi Düşünmenize Neden Olabilecek Belirtiler