Skip to content

Kullanıcı Arama Niyetini Bilmek SEO İçin Neden Önemli?

Kullanici-Arama-Niyetini-Bilmek-SEO-Icin-Neden-Onemli

Basitçe söylemek gerekirse, Google’da üst sıralarda yer almak istiyorsanız, kullanıcıların arama niyetine en uygun içeriği sunmanız gerekir. Bunu yapamıyorsanız, büyük olasılıkla Google’ın yıldızlar listesinde, yani arama sonuçlarının ilk sayfasında olamazsınız.

Günde yaklaşık 3,5 milyar arama var. İstatistiklere göre, arama yapan kişi bir arama sorgusunda ortalama 3 kelime kullanır.

SEO, web sitenize daha fazla trafik çekmenin bir yoludur. Google’da üst sıralarda yer alarak, sitenize daha fazla kişi çekersiniz. Sonunda, amacınız muhtemelen ürünlerinizi satmak veya daha düzenli ziyaretçi çekmektir. Sitenize daha fazla trafik çekmek için içeriğinizi insanların kullandığı kelimelere göre optimize edersiniz. Bununla birlikte, sıralama şansınızı artırmak ve insanları ürünlerinizi satın almaya, haber bülteninize abone olmaya veya web sitenize başka bir zaman tekrar gelmeye ikna etmek için arama niyetini hesaba katmalısınız.

Yazdığınız içeriğin hem SEO’ya hem de hedef kitlenizin arama niyetine uygun olmasını sağlamak çok önemlidir. İnsanlar bilgi ararken yayınınızın veya sayfanızın bilgilendirici olduğundan emin olun.

Alaka düzeyi, SEO başarısının temelidir.

Google, Arama Niyetine Önem Verir

Kısa cevap: Arama niyetinin karşılanması Google için birincil hedeftir ve bu da onu SEO’lar için birincil hedef haline getirir. Bir kullanıcı belirli bir terimi aradığında ve alakasız bilgi bulduğunda, bu, Google’a amacın büyük olasılıkla uyuşmadığına dair bir sinyal gönderir.

Erişiminizi Dönüşüm Hunisi Aşamalarında Genişletin

İçeriğiniz çeşitli arama amaçlarına ne kadar spesifik olursa, o kadar çok kullanıcıya ulaşırsınız. Hala markanızı keşfetmekte olanlardan dönüştürmek isteyenlere kadar, çabalarınızı arama niyetine uygun hale getirerek hepsine ulaşma şansınızı artırabilirsiniz.

Sıralamaları İyileştirebilirsiniz

Google’ın birincil sıralama faktörleri alaka düzeyi, yetki ve kullanıcı memnuniyeti olduğundan, noktaları birleştirmek ve anahtar kelime hedeflemenizi arama niyetini yansıtacak şekilde iyileştirmenin genel sıralamanızı nasıl iyileştirebileceğini görmek kolaydır:

Alaka Düzeyi: Bu, kullanıcınızın davranışıyla ilgilidir. Sitenizde aradıkları bilgiyi bulurlarsa, saniyeler içinde Google’a dönme ve farklı bir sonuç keşfetme (pogo-sticking) olasılıkları azalır. İçeriğiniz arama niyetine uygun olduğunda tıklama oranı ve hemen çıkma oranı gibi KPI’larda bir fark göreceksiniz.

Yetki: Bir sitenin yetkisinin çoğu geri bağlantılarla alakalı olsa da, Google’a “bu konuyu çevreleyen, tüm açıları ve amaçları kapsayan çok sayıda içeriğim var” şeklinde iyi bir sıralama elde etmek için sinyal veren güçlü bir dahili bağlantı stratejisi geliştirmek de önemlidir.

Kullanıcı Memnuniyeti: Oluşturduğunuz içerik bir değer sağlıyor mu ve hedef kitlenizle alakalı mı? Burada nokta atışı yapmalısınız.

SEO İçin Arama Niyetinden Nasıl Yararlanılır? 

kullanici-arama-niyeti-nedir_3

Kapsamlı Bir SERP Denetimi Yapın

Yapmanız gereken ilk şey, kullanıcının belirli bir anahtar kelime için arama niyetini anlamaktır. Örneğin, ‘nasıl kitap yazılır’ araması yaptığınızda, en iyi 10 Google sonucunun blog gönderilerini içerdiğini fark edeceksiniz.

Bu, bu anahtar kelime için sıralama yapmak istiyorsanız, hizmet sayfanızın sıralanmasını sağlamaya çalışmak yerine bir blog yazısı yazmanız ve bu gönderi için kapsamlı bir SEO yapmanız gerektiği anlamına gelir.

Aksine, Nike Ayakkabı satıyorsanız ve ‘Nike ayakkabı satın al’ anahtar kelimesi için sıralama yapmak istiyorsanız, bir blog gönderisini optimize ederek aynı sıralamayı yapamazsınız. Anahtar kelime işlemseldir ve Google, tüm e-ticaret web sitelerini en üstte sıralar. Bu nedenle, bir blog yazısı yerine ürün sayfanıza odaklanmalısınız.

Önemli Sayfa İçi SEO Parametrelerine Dikkat Edin

Daha önce de söylediğimiz gibi, Google’da sıralama söz konusu olduğunda arama niyeti gereklidir, ancak tek faktör bu değildir.

Kendinizi, seçtiğiniz hedef anahtar kelime için en iyi rakip olarak tanımlayarak doğru sinyalleri Google’a göndermeniz gerekir. Sayfa içi SEO tam olarak bu konuda size yardımcı olur. Kaliteli içerik ve iyi sayfa içi optimizasyon, bu kalite faktörlerinin iyileştirilmesinde en önemli kriterdir.

Anahtar Kelime Arama Niyetini Karşılayamıyorsanız Odak Anahtar Kelimesini Değiştirin

Anahtar kelime araştırmasına dayanarak, anahtar kelimenizi ‘en iyi SERP denetim araçları’ olarak değiştirmeli ve bununla ilgili bilgilendirici bir blog yazısı oluşturmalısınız. SERP amacına bu şekilde ulaşabilirsiniz.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Önceki yazılar:

Kullanıcı Arama Niyeti Nedir?

Kullanıcı Arama Niyeti Türleri ve Optimizasyon