Skip to content

SSL Nedir?

SSL Nedir?

Açılımı ‘Secure Sockets Layer‘ olan SSL Türkçe anlamı ile ‘Güvenli Giriş Katmanı‘ demektir. Kullanılmasının temel nedeni şifrelenmiş internet üzerinden gönderilen hassas bilgilere, yalnızca amaçlanan alıcının erişebilmesini sağlamaktır. SSL, güvenli internetin bel kemiğidir ve dünyadaki bilgisayar ağlarında dolaşırken hassas bilgilerinizi şifreleyerek korur. SSL, internet sunucuları ile ziyaretçiler arasında şifreli bir köprü görevi gören bir sertifikadır. Sunucuya gönderilen ve sunucudan alınan veriler arasındaki bağlantıyı şifreleyerek güvenilirliği oluşturan standart bir algoritma ile çalışır. Bu sayede kimlik bilgileri doğrulanarak web sitelerinde kullandığımız kredi kartı, şifre ve kişisel verilerin üçüncü kişilerin eline geçmesi engellenmiş olur.

Aynı zamanda SSL, gönderici ve alıcının doğru adresler olduğunu garantiler. İletilen dokümanların, özellikle de site üzerinden yapılan alışverişlerin tarih ve saatlerini kaydederek doküman arşivinin oluşturulmasını sağlamış olur. Böylece hassas verileriniz güvenli bir ağ üzerinden aktarılır. Hem web siteleriniz hem de kullanıcılarınızın kimlik bilgileri için gizlilik, kritik güvenlik ve veri bütünlüğü oluşturur.

SSL, artık internette gezinirken sıkça rastladığımız bir terim haline geldi. Aslında bir web sitesine sahip olan herkesin bildiği ve takdir ettiği bir ifade olan Secure Sockets Layer, internet sitesinin güvenilir olduğunun bir kanıtı.

SSL Sertifikasının İçeriği Nedir?

  • Sertifika Sahibi Kurumun Unvanı
  • Sertifikanın Seri Numarası ve Son Kullanma Tarihi
  • Sertifika Sahibinin Açık Anahtarı
  • Sertifika Veren Kurumun ESHS (Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı) Elektronik İmzası

SSL Sertifikası Nasıl Alınır?

SSL’nin bu kadar önemli olmasına rağmen birçok kullanıcı ve kuruluş sertifika almamakta epey ısrarcı davrandı. Bunun sebebi sertifikanın gerekliliğinden pek haberdar olmamaları ve programın ücretli olmasıydı. Ancak bugün bu sertifikaya sahip olmak oldukça kolaylaştı. Çünkü artık ücretsiz sağlayan ve kurulumlarını çok kolay hale getiren isimler var.

SSL sertifikası almanın en yaygın yolu, mevcut web sitesi sağlayıcınızın herhangi bir SSL sertifikası sunup sunmadığını kontrol etmektir. Az önce bahsettiğimiz gibi, yakın geçmişe kadar, tüm SSL sürümleri ücretliydi. Daha sonra başta Symantec olmak üzere birçok büyük isim, SSL sertifikalarını ücretsiz olarak yayınlamaya başladı. Ardından web sitesi güvenliğini standart hale getirmek amacıyla kapsamlı bir girişim olan Let’s Encrypt ön plana çıktı. Let’s Encrypt, bilişim şirketlerinin önde gelenlerinden oluşan profesyonel bir ekip tarafından kuruldu. Bu girişim, herkesin web sitelerine güvenli bir şekilde bağlanmasını kolaylaştırarak web sitesi güvenliğini değiştirmeyi başardı.  Ve ücretsiz Wildcard SSL sertifikası piyasaya çıktı.

SSL’in nasıl çalıştığını merak ediyor, avantajlarıyla ilgili detaylı bilgi edinmek istiyorsanız, gelecek yazılarımız için bizi takip edin 🙂