Skip to content

Google Tag Manager (GTM) Nedir?

GTM Nedir

Genellikle, bir kodun değiştirilmesi gerektiğinde, bir web sitesindeki diğer tüm kodların da değiştirilmesi gerekir. Google Etiket Yöneticisi (GTM: Google Tag Manager), pazarlamacıların web sitelerine veya uygulamalarına kolayca kod parçacıkları ekleyerek pazarlama verilerini dağıtmalarına ve izlemelerine olanak tanıyan ücretsiz bir etiket yönetimi platformudur.

İşte GTM’nin (Google Tam Manager) nasıl çalıştığına dair çok basit bir örnek. Bir veri kaynağından (web siteniz) alınan bilgiler, Google Etiket Yöneticisi aracılığıyla başka bir veri kaynağıyla (Analytics) paylaşılır. Yönetilecek etiket sayısı arttığında GTM, tüm kodları tek bir yerde sakladığı için çok kullanışlı hale gelir.

Etiket, verileri Google Analytics’e veya verileri takip ettiğiniz diğer üçüncü taraf araçlarına göndermek için kullandığınız kodun bir parçasıdır. Tetikleyici, verilerin toplanması gerektiğine işaret eden eylemdir ve değişkenler, verilerin toplandığı koşullardır. Google Etiket Yöneticisi, her bir kodu dosyalarınıza ayrı ayrı koymanıza gerek kalmamasını mümkün kılarak kurulum sürecini çok daha kolay hale getirir.

GTM pazarlamacıları web sitelerinde kolayca teknik şeyler yapmaları için yetkilendirme fikri çok çekici olsa da, kod eklemenin ve etiketlemenin teknik sonuçlarını tam olarak anlamamanın sonuçları sayfa yapısı ve yükleme süresi performansı için zararlı olabilir.

Google Etiket Yöneticisi’nde (GTM) Neleri İzleyebilirsiniz?

  • Etkinlikler (Bağlantı Tıklamaları, PDF İndirmeleri, Sepete Ekle Tıklaması, Alışveriş Sepetinden Kaldır Tıklaması)
  • Kaydırma Takibi
  • Form Terk Etme
  • Alışveriş Sepetinden Vazgeçme
  • Video Görüntülemeleri İzleme
  • Tüm Çıkış Bağlantısı Tıklamaları

Ayrıca Google Analytics’te Google Etiket Yöneticisi ile birleştirilmiş içerik gruplaması yapabilirsiniz. İçerik gruplarını kurallara / makrolara göre tanımlamanıza olanak tanır. Daha sonra blog yazılarınızın hangi öğelerinin (örneğin resimler, videolar, uzunluk, başlık uzunluğu) en fazla dönüşüme, sayfada en uzun süre geçirmeye yardımcı olduğunu görebilirsiniz.

Google Tag Manager Neden Kullanılmalı?

Google Etiket Yöneticisi aracını kullanmanın pek çok önemli yararı vardır. Öncelikle kullanımı ücretsizdir. Tek yapmanız gereken bir Google hesabına sahip olmak. Aynı zamanda dışarıdan geliştiricilerle çalışma ihtiyacını da ortadan kaldıracaktır. Google Analytics ile birlikte çalışarak ihtiyacınız olan her şeye doğrudan Google’da sahip olmanızı kolaylaştırır. Bu, web sitesi yöneticilerinin bilgilerini nerede bulacaklarını bilmelerini ve düzenli kalmalarını sağlar. Sitenizde neredeyse istediğiniz her şeyi izleyebilir ve insanların onu nasıl kullandığını görebilirsiniz.

GTM’nin bir başka harika özelliği de güvenlik konusunda endişelenmenize gerek kalmamasıdır. Kullanıcı adınızı ve şifrenizi korumak için stratejiler kullanır; hiç kimse hesabınıza giremeyecek ve verilerinizi bulamayacak.

Daha önce de belirtildiği gibi, bu araç aynı zamanda doğrudan Google Analytics ile çalışmanıza izin verir, bu da onu diğer çevrimiçi araçlardan benzersiz kılar. Kullanıcı kimliği izleme, verilerin yalnızca cihazları yerine gerçek kullanıcılardan toplanmasını sağlayan bir özelliktir. Bu, toplanan verilerin daha doğru olacağı ve pahalı geliştiricilerle bağlarınızı kesmenize izin vereceği anlamına gelir.

Google Etiket Yöneticisi web sitenize veya mobil uygulamanıza gitmeye hazır olduğunda, herhangi bir ek kod yazmanıza gerek kalmaz. Pazarlama ve analitik kodlarınız yeterli olacaktır.

Bir kodu değiştirmeniz gerektiğini düşündüğünüzde, Google Etiket Yöneticisi’ni kullanırken kodunuzun geri kalanını yeniden yazmanız gerekmez.

Kullanırken, hangi etiketlerin kullanılacağı, bir etiketin ne zaman tetikleneceği veya tetiklenmemesi gerektiği, bilgilerin nereye gitmesi gerektiği ve tetiklendiğinde ne olacağı konusunda tam kontrole sahip olursunuz.

GTM’de bir önizleme ve hata ayıklama modu vardır, böylece herhangi bir şeyi canlı hale getirmeden önce neyin işe yarayıp neyin yaramadığını görebilirsiniz. Sayfada hangi etiketlerin tetiklendiğini size gösterir.

Google Etiket Yöneticisi’ni Kullanmanın Temel Avantajları

GTM, Sabit Kodlama Etiketlerinin Zorluğunu Ortadan Kaldırır

Google etiket yöneticisinden önce, her etiketin eklenmesi, düzenlenmesi veya kaldırılması gerektiğinde, bir web geliştiricisinin web sitesini sabit bir şekilde kodlaması gerekiyordu. Artık yeni etiketleri düzenlemek, kaldırmak veya eklemek birkaç tıklama kadar kolay ve bunların tümü, kullanıcı dostu bir GTM arayüzü aracılığıyla yapılabilir.

GTM, İşletmelerin Daha Hızlı Hareket Etmesini Sağlar

Web geliştiricilerine aşırı bağımlılık, sınırlı kaynaklara sahip birçok işletme için bir sorundur. İçinde yaşadığımız hızlı dijital dünyada hayati önem taşıyan büyümeyi ve denemeyi geciktirir. Google Tag Manager, işletmelerin değişen pazarlama koşullarına uyum sağlamasına ve bir denemeden diğerine çok daha hızlı ve ek maliyet olmadan geçmesine yardımcı olan uygun maliyetli ve güvenilir bir çözümdür.

GTM, Gelişmiş İzlemeyi Kolaylaştırır

Google Etiket Yöneticisi, kullanıcıların günler hatta haftalar süren aynı görevi dakikalar içinde gerçekleştirmesine olanak tanır. Örneğin, sitedeki her “Gönder” düğmesine etkinlik izleme kodu eklemek zorunda kalmadan, bir kullanıcı, sitedeki tüm düğmelere yapılan tıklamaları izlemek için belirli bir kural kümesine sahip tek bir etiket oluşturmak üzere GTM’ye başvurabilir.

GTM Web Sitesi Hızını Artırabilir

Google Etiket Yöneticisi etiketleri eşzamansız olarak yerleştirilir; bu, yavaş yüklenen bir etiketin diğer etiketlerin tetiklenmesini engellemeyeceği anlamına gelir.

GTM, Etiket Yönetimini Merkezileştirir

Sitenizde kullanılan tüm pazarlama ve analiz etiketlerini yönetmeniz için size tek bir yer veren GTM, etiket yönetiminin verimliliğini önemli ölçüde artırır ve tekrarı ortadan kaldırarak ve hata olasılığını azaltarak etiket ekleme, düzenleme ve kaldırma sürecini basitleştirir.

Analytics’e Gönderilen Verileri Özelleştirebilirsiniz

PDF indirmeleri, giden bağlantı tıklamaları veya düğme tıklamaları gibi temel olayları ayarlayabilir ve izleyebilirsiniz.

Web sitesindeki tüm giden bağlantıları izlemek istediğimizi varsayalım. GTM’de kategori adını, işlemi ve etiketi seçin. Site dışı bağlantıyı seçtik, tıklayın ve URL’yi tıklayın.

google-tag-manager-nedir

Google Analytics’te Davranış> Etkinlikler> En Popüler Etkinlikler> Site Dışı bağlantıya gidin.

google-tag-manager-nedir

Şimdi tam raporları almak için olay eylemini veya etiketi seçin. Google Etiket Yöneticisi’nde oluşturduğumuz veriler artık Analytics raporlarında görünüyor.

google-tag-manager-nedir

Dezavantajlar Nelerdir?

Temel Kurulum İçin Bile Biraz Teknik Bilgiye Sahip Olmanız Gerekir

google-tag-manager-nedir

Google Tag Manager Nasıl Çalışır?

Google Etiket Yöneticisi web sitenizin sayfalarına yerleştirilebilir ve kendi kapsayıcı etiketine sahiptir. Aynı kod her sayfaya yerleştirilir, böylece bir sitenin tek tek sayfaları için yeniden yazılması gerekmez. Mobil uygulamalarınızda neler olup bittiğini takip etmek için bu araçla çalışmanın bir yolu da var. Tek yapmanız gereken, bunu Firebase SDK, Android veya iOS ile kullanmak. Etiketleri sitenizde manuel olarak kodlamak yerine, tüm zor işi yapmadan sitenizde otomatik olarak güncellenmelerini sağlamak için GTM’yi kullanabilirsiniz. Bir seferde birden fazla web sitesini etiketleyebilirsiniz, böylece aynı anda kaç etiket yönettiğinizle sınırlı kalmazsınız. Bu, özellikle birden fazla web sitesini yönetirken bunu son derece kolaylaştırır.

GTM Nasıl Kurulur?

Adım #1: Google Etiket Yöneticisi hesabı oluşturun.

Adım #2: Kapsayıcı kodunu sitenizdeki her sayfaya ekleyin.

Adım #3: İlk etiketinizi oluşturun (genellikle bu GA kod pasajıdır).

Adım #4: Etiketin tetiklenip tetiklenmediğini görmek için “Önizleme Modunu” etkinleştirin.

Adım #5: Ziyaretlerin kaydedildiğinden emin olmak için GA gerçek zamanlı raporuna gidin.

Artık kapsayıcıyı yayınlayabilirsiniz!

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Sonraki yazılar:

Google Tag Manager İçin Etiketler, Tetikleyiciler ve Değişkenler

Google Tag Manager ve Google Analytics Arasındaki Bağlantı