Skip to content

Google Discovery Kampanyaları Nasıl Oluşturulur ve Optimize Edilir?

Google-Discovery-Kampanyalari-Nasil-Olusturulur-ve-Optimize-Edilir

Discovery Kampanya Reklam Biçimleri

Temmuz 2020’nin ortalarında bu gönderinin yapıldığı tarih itibariyle, Discovery kampanyaları için yalnızca iki reklam biçimi vardır. Bir Carousel Ads reklam biçimi ve ardından standart bir resim biçimi vardır. Öncelikle, tek reklam biçimini inceleyeceğim ve herhangi bir duyarlı görüntülü reklam yayınlıyorsanız biçimin oldukça benzer olduğunu göreceksiniz.

Standart Görüntü Formatı

Standart resim formatı en az bir pazarlama resmi ve bir logoya ihtiyaç duyar, ancak reklam veren çeşitli resimler ekleyebilir. Reklam biçimi, reklamınıza eklediğiniz resimler boyunca dönecek, ancak yine de yalnızca bir görünür başlık, açıklama ve CTA olacaktır.

Beş adede kadar başlık ekleyebilirsiniz (her biri 40 karakter). Daha sonra beş adede kadar açıklama ekleyebilirsiniz (her biri 90 karakter). Ardından İşletme adınızı (25 karakter) ekleyebilir ve reklamdaki varsayılan CTA’lardan birini seçerek bitirebilirsiniz. Şimdi bir Carousel Ads reklam biçiminin nasıl görünebileceğini görelim.

Carousel Ads Reklam Biçimi

Yine de nihai bir URL, logo ve İşletme adı girmemiz gerekiyor. Reklamın geri kalanı standart resim biçiminden farklı. Carousel Adslar için yalnızca bir başlık ve bir açıklama girebiliriz. Bunun nedeni, her birinin kendi resimleri, başlığı, CTA’sı ve nihai URL’si olacak en fazla on kart ekleyebilmemizdir.

Reklam verenler her kart için aynı sayıda resim eklemelidir ve resimler her kartta aynı boyut oranlarında olmalıdır. Kartlardan herhangi biri için yeni bir Nihai URL doldurmazsanız, Google, atlıkarınca reklamın ana bölümünde kullandığınız ana Nihai URL’yi kullanır. Ve en fazla on kart ekleyebilmenize rağmen, bu reklam biçimini yayınlamak için en az iki kart girmeniz gerekir.

Google’ın Discovery kampanyaları, 2 benzersiz reklam biçimi, standart (tek resim) Discovery Ads ve Discovery Carousel Ads sunar. Duyarlı Arama reklamları ve Duyarlı Görüntülü reklamlara çok benzer şekilde, reklam verenler Google’a, farklı müşterilere daha özelleştirilmiş mesajlar göstermesi için farklı reklam varyantlarını dinamik olarak test etmesi için Google’a birkaç farklı öğe sağlar.

Google Ads’de Nasıl Discovery Kampanyaları Oluşturabilirim?

Google Ads ara yüzüne aşina iseniz, bir Google Discovery Kampanyası oluşturmak basittir.

  1. Kampanyalar sayfasındaki “+” mavi simgeye basarak yeni bir kampanya oluşturun.
  2. Kampanyanızın hedefini seçerken, “Satışlar”, “Potansiyel Müşteriler” veya “Web Sitesi Trafiği” ni seçin. Alternatif olarak, bir hedef rehberliği olmadan bir kampanya oluşturabilirsiniz.
  3. “Keşif” kampanya türünü seçin.
  4. Yeni kampanyanıza bir ad verin. Reklamlarınızın hangi dillerde ve nerede yayınlanmasını istediğinizi seçin.
  5. Günlük bütçenizi ve Google’ın Discovery kampanyanızı optimize etmek için hangi teklif stratejisine güvenmesini istediğinizi belirleyin (Şu anda yalnızca Dönüşüm Sayısını En Üst Düzeye Çıkar veya Hedef EBM seçeneklerine izin verilmektedir).
  6. İsterseniz “ek ayarları” inceleyin:
    • Kampanyanızın belirli bir başlangıç ve bitiş tarihi olması
    • Kampanyanızın yalnızca günün belirli saatlerinde veya haftanın belirli günlerinde yayınlanması
    • Kampanyalarınızın yalnızca hesabınızdaki belirli dönüşüm işlemleri için optimize edilmesini isteyebilirsiniz.
  7. İlk reklam grubunuzu ve hedef kitle hedeflerinizi oluşturun. Daha fazla kitleyi hedeflemek istiyorsanız, daha sonra birden fazla reklam grubu oluşturabileceğinizi unutmayın.
  8. Discovery reklamlarınızı yükleyin.

Ardından, başlatmadan önce yeni Keşif kampanyanızı incelemeniz istenecektir. Devam et düğmesi ve kampanyanız yayına girsin!

Bir Discovery Reklamın Sahip Olması Gerekenler

Nihai URL: Reklamınızı tıkladıktan sonra, burası reklamın yönlendirdiği yerdir. Daha yüksek bir reklam kalitesi ve dönüşüm oranı sağlamak için nihai URL’nizi, birinin reklamını yaptığınız belirli ürün hakkında daha fazla bilgi edinebileceği ve potansiyel olarak satın alabileceği bir sayfaya ayarlayın. İnsanları ana sayfanıza göndermekten kaçının.

Resimler: Discovery reklamlar, bu yüksek trafikli sayfalarda gezinirken kitlenize ilham vermeyi ve onları durdurmayı amaçlar, bu nedenle yaratıcı kaynaklarınızdan yararlanın. Güvenli oynamayın – bu arama motoru sonuç sayfası değildir ve sadece bu sayfalardaki metinlerle rekabet etmiyorsunuz. Bir Facebook reklamında olduğu gibi cesur renkler ve görsel kontrastla öne çıkın.

Google’ın bir Discovery reklamında test etmesi için en fazla 15 farklı resim yükleyebilirsiniz. En fazla erişimi elde etmek için farklı resimleri ve boyutları (kare 1: 1, yatay 1,91: 1) test edin.

Kendi görsellerinizi yüklemeyi, Shutterstock’ta stok görseller aramayı, Google’ın web sitenizdeki görselleri taramasını veya hatta Facebook, Twitter, Instagram veya LinkedIn’deki sosyal medya akışlarınızdaki görselleri kullanmayı seçebilirsiniz.

Başlıklar: Başlığınız, reklamınızın ilk satırı kalın olarak gösterilecektir. Her biri 40 karakterden oluşan en fazla beş başlık sağlayabilirsiniz.

Açıklamalar: Açıklamalarınız başlıklarınızın altında görünecek ve reklam metninize daha çekici mesajlar sağlama fırsatınızdır. Her biri 90 karakter içeren en çok beş açıklama yazabilirsiniz.

İşletme Adı: İşletme adınız, reklamınızın yanında görünecektir. İşletmenizin adının, insanların sizi nasıl arayacağıyla tutarlı olmasını sağlayın.

Harekete Geçirici Mesaj: Reklamınızın yanına eklemek için birkaç popüler harekete geçirici mesaj düğmesi (“Şimdi Alışveriş Yapın” veya “Teklif Al” gibi) arasından seçim yapabilirsiniz. Alternatif olarak, Google’ın bu harekete geçirici mesajı sizin için test etmesine ve optimize etmesine izin verebilirsiniz.

Carousel Ads reklam biçimi, standart Discovery reklam biçimine çok benzer, ancak kullanıcıların, bir sağladığınız tüm resimleri kaydırmasına olanak tanır. Reklam verenler, Carousel Ads’de kullanılmak üzere 2 ila 10 resim yükleyebilir ve Google bunları yüklediğiniz sırayla görüntüler.

Google’ın yalnızca 1,91: 1 en boy oranına sahip kare resimlerin veya manzara resimlerinin kartlar için kullanılmasına izin verdiğini ve Discovery Carousel reklamındaki tüm resimlerin kare ya da yatay olması gerektiğini unutmayın. Aynı Discovery Carousel reklamında kare ve yatay reklamları bir arada kullanamazsınız, aksi takdirde reklamın tamamı onaylanmayabilir.

Google Discovery Reklam Hedefleme

Arama ağı kampanyalarının aksine, Google Discovery reklamları anahtar kelimelerle hedeflenmez. Bunun yerine, reklam verenler reklamlarıyla hangi kitlelere ulaşmak istediklerini seçebilirler. Reklam veren, reklamlarını aşağıdakiler dahil belirli kitlelere hedefleyebilir:

Yeniden Pazarlama: Yeniden pazarlama, reklamlarınızı geçmiş müşterilere veya web sitesi ziyaretçilerine hedeflemenize olanak tanır. Markanıza zaten aşina olan potansiyel müşterilerle yeniden etkileşim kurmak için geçmişteki etkileşimlerine (önemli bir sayfaya yapılan ziyaretler, alışveriş sepetini terk edenler, yakın zamanda sizden satın alanlar) dayalı olarak farklı yeniden pazarlama kitleleri oluşturabilirsiniz.

Ayrıntılı Demografi: Google’da demografik hedefleme, reklamlarınızı kullanıcıları yaşlarına, cinsiyetlerine, ebeveynlik durumlarına, ilişkilerine, eğitimlerine ve ev sahipliği durumlarına göre hedeflemenize olanak tanır.

Pazardaki Kitleler: Pazardaki kitleler, yakın zamanda aramaya, göz atmaya başlayan ve aktif olarak satın almayı düşünen kullanıcılara ulaşır. Google, yeni bir arabadan, bilgisayardan veya bordro sisteminden her şeyi satın almaya hazır insanlar için pazarda yüzlerce farklı kitleye sahiptir.

Yaşamdaki Olaylar: Yaşam olayları, bir iş kurma, iş değiştirme, mezun olma, evlenme veya ev satın alma gibi önemli bir dönüm noktasına sahip olmak üzere olan kişileri hedeflemenize olanak tanır.

Yakın İlgi Alanı ve Özel Amaç: Yakın ilgi alanı kitleleri ve özel amaç kitleleri, kullanıcıların geçmişte aradığı ve göz attığı konulara ve ilgi alanlarına göre kullanıcılara ulaşır.

Alternatif olarak, belirli bir kitle seçmezseniz, Google reklamlarınızı geniş bir kitleye hedefler ve reklamlarınızı kimlerin göreceğini optimize etmek için kendi sinyallerinden yararlanır.

Birden fazla kitleyi hedeflemek istiyorsanız, bunu yapmak için birkaç reklam grubu veya keşif kampanyası oluşturabilirsiniz.

Google Discovery Reklam Teklifi ve Bütçeleri

Google’ın Discovery kampanyaları, makine öğreniminden oluşturulmuştur ve Google’ın Akıllı Teklif stratejilerine dayanır. Şu anda Discovery kampanyaları yalnızca iki teklif stratejisini desteklemektedir:

Hedef EBM: Google, dönüşüm başına belirli bir maliyetle dönüşümleri artırmaya çalışacaktır. Hedef EBM’nizin en az 10 katı bütçeniz varsa bu stratejiyi kullanmanız önerilir.

Dönüşümleri En Üst Düzeye Çıkarın: Google, mümkün olan en düşük EBM ile mümkün olan en fazla dönüşümü elde etmeye çalışacaktır. Bu, bütçeleri daha küçük olan veya günde 10 dönüşüm görmeyi beklemeyen reklam verenler için en iyisidir.

Google, bir kampanyayı ilk kez başlatırken veya değişiklik yaparken, kullanıcıların nasıl tepki verdiğini öğrenip gerçek zamanlı olarak performans değişikliklerine uyum sağlayabilmesi için yeni teklifleri test etmek veya reklamları değiştirmek arasında iki veya üç hafta beklemenizi önerir.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin!

Önceki Yazı: Google Discovery Ads: Keşif Reklamları Nedir?

Sonraki Yazı: Google Keşif Kampanyalarını Neden Kullanmalısınız?