Skip to content

Analytics’te Yeni Bir Devir Cross Device

Analytics’te Yeni Bir Devir Cross Device

Google, geçtiğimiz günlerde en yaygın kullanılan web analiz hizmeti Google Analytics’te pazarlamacıların müşterilerinin online gezintilerini tanımlamasına ve basitleştirmesine yardımcı olmak için yepyeni bir adım attı. Google Analytics’e yeni eklenen “cihazlar arası özellikler”, pazarlamacıların müşterilerinin birden fazla cihazdaki yolculuğunu ve dijital yolculuklarında web siteleriyle etkileşim biçimlerini anlamalarına yardımcı olacak. Bu kapsamlı müşteri gözlemleme yöntemiyle elde edilen tüm cihazlar arası gezintiler, pazarlamacıların pazarlama kampanyalarının etkisini daha verimli bir şekilde değerlendirmelerine olanak tanıyacak. Aynı zamanda, pazarlamacılar neyin işe yarayıp neyin işe yaramadığına dair fikir edinerek daha gelişmiş ve daha özel bir müşteri deneyimi için akıllı ve kişiselleştirilmiş kampanyalar yürütebilecek.

Sistem Nasıl Çalışacak?

Lansmandan önce, zaten Cross Device raporlama denilen sistemle kullanıcılarımızın ne kadarı mobil ne kadarı masaüstü kullanıyor gibi cihaz bazlı kesişimleri görebiliyorduk. Artık, Analytics’te iki ayrı oturum (örneğin, masaüstü ve diğeri mobilde) gösteren metrikleri görmek yerine, kullanıcıların web sitenizi iki farklı cihazdan ne zaman ziyaret ettiklerini görebileceksiniz. Bu, cihaz etkileşimlerini daha geniş bir müşteri deneyiminin bir parçası olarak anlayıp daha bilinçli ürün ve pazarlama kararları vermenize yardımcı olacaktır.

Örneğin; bir seyahat şirketinin pazarlama yöneticisisiniz. Yeni Cross Device raporunda, müşterilerinizin çoğunun, masaüstünde seyahat rezervasyonu yaptırmadan önce ilk araştırmalarını yapmak için mobil web sitenizi ziyaret ettiğini gözlemlediniz. Bu bilgiye dayanarak, seyahat planlarını yapmaya başladıklarında kullanıcılara ulaşmak için mobil reklam kampanyalarını önceliklendirmeyi tercih edebilirsiniz.

Cihaz kullanımı kırınımını özelleştirerek benzersiz bir müşteri deneyiminin parçası haline geldiğimiz yeni Cross Device Özellikleri ; Google duyurusuna göre, 3 Google Analytics raporu ile ilişkilendirilebilecek. Bunlar;

  • Device Overlap (Cihaz Çakışması) Raporu
  • Device Paths (Cihaz Yolları) Raporu
  • Acquisition Device (Edinmenin Gerçekleştiği Cihaz) Raporu olarak sıralanmaktadır.

Google‘ın söylediğine göre, Analytics’te ki bu yeni özellikler sayesinde, cihazlarda müşteri gezintileri daha iyi anlaşılarak, müşteriler için daha alakalı ve yararlı deneyimler oluşturabilmek mümkün hale gelecek.

Siz de hangi cihazı kullanıyor olursa olsun kullanıcınızı tanıyıp ona özel aksiyon üretmek isterseniz Cross Device özelliklerini kullanmaya bir an önce başlayın.