Skip to content

Google Analytics’te Oturum Nedir?

google analytics oturumu

Oturum Nedir?

Oturum, bir kullanıcının web sitenizde belirli bir zaman dilimi içinde gerçekleştirdiği bir grup etkileşim olarak tanımlanır. Google Analytics, bu zaman çerçevesini varsayılan olarak 30 dakikaya ayarlar. Bu, bir kullanıcının sitenizden ayrılmadan önce web sitenizde yaptığı her şeyi (örneğin sayfalara göz atması, kaynakları indirmesi, ürün satın alması) tek bir oturuma eşittir. Kısacası, oturumlar metrikleri, “Ziyaretler” ve “Etkin Kullanıcılar”ı rapor etmenin birleşik bir yoludur.

Oturum raporlamayı “ziyaretlerde” daha iyi yapan şey, bireylerin web sitenizle gerçekten etkileşime girip girmediğini doğru bir şekilde ölçebilmenizdir. Bir oturum zaman aşımına uğradığından, “pasif” ziyaretçiler verileri bozmaz. Örneğin, web sitenizi ayrı bir sekmede açık tutan ve başka bir yere göz atmaya devam eden ziyaretçiler, 30 dakikalık oturum işaretçisini geçtikten sonra sayılmaz.

Bir Google Analytics oturumu, web sitenizle belirli bir dönemde kaydedilen bir grup kullanıcı etkileşimidir (“isabetler” olarak da bilinir). Bir kapsayıcı gibi, bir oturum, bir kullanıcının web sitesiyle olan her etkileşimini toplar: örneğin, biri bir web sitesinde beş dakika geçirip iki sayfa yüklediğinde, birkaç olayı tetiklediğinde, bir sosyal unsurla etkileşime girdiğinde ve bir işlemi tamamladığında, tümü bu eylemler aynı oturumda yer alacaktır:

Google-Analytics’te-Oturum-Nedir-(2)

Kitle > Genel Bakış’a gidip ‘Oturumlar’ı bularak belirli bir dönemde sitenizde kaç oturum yaptığınızı öğrenebilirsiniz:

Google-Analytics’te-Oturum-Nedir-(3)

Google Analytics Oturumlarını İzlemek Neden Önemlidir?

Web sitesi oturumlarınızı izlemek, pazarlama ve SEO kampanyalarınızın çalışıp çalışmadığını değerlendirmenize yardımcı olabilir.

Diyelim ki kullanıcı başına günde ortalama üç oturumunuz var. İnsanları farklı kampanyalar aracılığıyla sitenize geri yönlendirme konusunda iyi bir iş çıkarıyorsunuz.

Bununla birlikte, ideal müşterinizin ayda yalnızca iki seansı varsa, onları sitenize birden çok kez geri getirmek için pazarlama ve reklamcılığa daha fazla zaman ayırmanız gerekebilir.

Bir e-ticaret sitesi çalıştırıyorsanız, temel işlemlerin olduğu oturumların alışveriş etkinliğinizi nasıl etkilediğini izlemek için GA’nın Alışveriş Davranışı Analizi raporunu da kullanabilirsiniz:

  • Bir ürün kaç seansta görüntülendi?
  • Kaç oturumda ‘sepete ekle’ etkinliği vardı?
  • Kaç seans ödeme ile sonuçlandı?
  • Kaç tanesi başarılı bir işlemle sonuçlandı?

Raporu, Dönüşümler > E-Ticaret > Alışveriş Davranışı’na giderek bulun:

Google-Analytics’te-Oturum-Nedir-(4)

Yukarıdaki örnek, insanların alışveriş sepetine ürün eklememeleri durumunda oturumlarından çıkma eğiliminde olduklarını göstermektedir. Sizin durumunuz buysa, bir kullanıcının alışveriş sepetine bir şey ekleme şansını nasıl artıracağınızı düşünmeye başlayabilirsiniz – örneğin, satışlar, ürün sayfalarına dahili bağlantılar veya kenar çubuğundaki ürün önerileri yoluyla.

Google Analytics’te Bir Oturum Ne Kadar Sürer?

Bir ziyaretçi sayfanıza geldiğinde yeni bir oturum başlar. Ama ne zaman bitiyor?

Oturum Süresi Bir Zaman Sınırına Ulaştığında: Kullanıcı tarafından 30 dakika işlem sonrasında varsayılan olarak bir oturum sona erer.

Örnek 1: Kullanıcı 12:00’de siteye gelir. > Kullanıcı, 12:15’te siteden ayrılır. > Kullanıcı, 12:25’te siteye geri döner .→ BİR OTURUM

Örnek 2: Kullanıcı 12:00’de siteye giriş yapar. > Kullanıcı, 12:15’te siteyi terk eder. > Kullanıcı, 12:35’te siteye geri döner. → İKİ OTURUM (12:00’de başlayıp 12: 15’te biten bir oturum ve 12:35’te başlayan başka bir oturum)

Kullanıcı Kampanyaları Değiştirdiğinde: Örneğin, birisi sitenize bir Facebook kampanyası yoluyla gelirse, ayrılırsa ve daha sonra organik arama yoluyla geri dönerse, bunlar iki farklı oturum olarak sınıflandırılır.

Zaman Sınırları Hakkında Bir Not: 30 dakikalık varsayılan değer sizin için iyi çalışmazsa, Yönetici > İzleme Bilgileri > Oturum Ayarları’na giderek bir oturumun uzunluğunu özelleştirebilirsiniz:

Google-Analytics’te-Oturum-Nedir-(1)

 

Google Analytics’teki Oturumlar ve Kullanıcılar Arasındaki Fark

Google Analytics’te ‘oturumlar’, web sitenizin tüm kullanıcıları tarafından başlatılan bireysel oturumların sayısını, ‘kullanıcılar’ ise siteye gelen benzersiz ziyaretçilerin sayısını ifade eder.

Bu terim göründüğü kadar mükemmel değil. Google, “benzersiz ziyaretçiler” terimini kullanmayı bıraktı çünkü her zaman benzersiz değiller. Örneğin, iki cihazdan giriş yaparsanız, rapor iki kullanıcı gösterecektir. Bu yüzden artık onlara kullanıcı deniyor.

Pratik bir örnek vereyim:

– Bir web sitesine ilk kez girdiğinizde, sizi yeni bir kullanıcı olarak tanıyan benzersiz bir tanımlayıcıya sahip bir GA çerezi ayarlanır.

– Web sitesinde 5 dakika geçirirdiniz, birkaç sayfayı kontrol edip sonra ayrıldınız. Google ilk oturumunuzu yeni tamamladı.

– Aynı gün daha sonra aynı cihazdan ve tarayıcıdan web sitesine dönerseniz, GA sizi geri dönen bir kullanıcı olarak tanıyacaktır: web sitesinde birkaç dakika daha geçirirseniz, başka bir seansı tamamlamış olursunuz.

Bu noktada, iki seans yapmış bir kullanıcı olursunuz.

Başka bir deyişle bir kullanıcının birden çok oturumu olabilir; ancak her kullanıcı sitenizi ilk ziyaret ettiğinde bir oturum başlattığından, oturumdan fazla kullanıcınız olamaz.

Sayfa Görüntüleme Nedir?

Bir sayfa görüntüleme, bir kullanıcının tarayıcısı bir web sayfası için Javascript (JS) çalıştırdığında gerçekleşir.

JS, web deneyiminin tarayıcı tarafında (istemci tarafında) çalışan programlama dilidir. Bir web sayfası için JS tetiklendiğinde, Google Analytics bir sayfa görünümü kaydeder. Botlar tipik olarak JS yürütmez ve bu da sayfa görüntülemelerini kaydetmelerini engeller.

Google Analytics Oturumu ile Sayfa Görüntüleme Arasındaki Fark Nedir?

Google-Analytics’te-Oturum-Nedir-(5)

Sayfa görüntülemeleri, kullanıcıların tek bir URL’yi tıklama sayısıdır. Bu, tek bir oturumda birden çok sayfa görüntülemeniz olabileceği anlamına gelir.

Örneğin:

Bir kullanıcı sitenize gelirse ve çıkmadan önce yedi sayfa görüntülerse, bu bir oturumda yedi sayfa görüntülemesi olur.

Kişi üç sayfayı daha kontrol etmek için dönerse, bu başka bir oturum ve o kullanıcı için on sayfa görüntüleme olacaktır.

Google Analytics’te Oturum ile Benzersiz Sayfa Görüntüleme Arasındaki Fark Nedir?

Bir kullanıcı ayrılmadan önce web sitenizdeki birden çok sayfayı ziyaret ederse, bunlar bir oturum oluşturan sayfa görüntülemeleri olarak sayılır. Ancak, kullanıcı bir sayfayı yeniden yüklediğinde veya önceki sayfayı tekrar ziyaret etmek için geri düğmesine bastığında, sayfa yine de bir sayfa görünümü olarak kaydedilir, ancak benzersiz bir sayfa olarak kaydedilmez.

Benzersiz bir sayfa görüntüleme, bir kullanıcı tek bir oturumda belirli bir sayfaya geldiğinde sayılır. Kişi sitenize geri gelir ve bir sayfayı tekrar ziyaret ederse, bu yeni bir oturum olduğu için benzersiz bir sayfa görüntüleme olarak sayılır. Sayfa görüntülemelerinin benzersiz sayfa görüntülemelerden daha fazlasına sahip olması çoğunlukla iyi bir şeydir. Bu, sayfanızın bir referans / gidilecek kaynak olduğu anlamına gelir.

Oturumlar, Kullanıcılar ve Sayfa Görüntülemelerde Farklılıklar Nasıl Araştırılır?

“1000 sayfa görüntülemem ve 300 oturumum var. Bu iyi mi yoksa kötü mü?”

“2000 oturumum ve 50 kullanıcım var. Bu bir problem mi?”

Aklınızdaki sorular bunlarsa, yalnız değilsiniz. Teknik olarak, ilk durum, insanların bir ziyarette birkaç sayfayı görüntülediğini ve ikincisi, her bir kişinin birden çok oturum için web sitenize geri döndüğünü gösterir. Ama bu aslında ne anlama geliyor? İnsanlar neden tek seferde birkaç sayfayı görüntülüyor?

Google Analytics, web sitenizde oturumlar, kullanıcılar ve sayfa görüntülemelerle ilgili bir şeyler olduğunu gösterebilir, ancak size nedenini tam olarak söylemez. Bu tür bir cevabı bulmak için, birkaç tamamlayıcı araç kullanarak ek bağlam toplamanız gerekir.

# 1. Oturum Kayıtları: İnsanların Web Sitenizle Nasıl Etkileşimde Bulunduğunu İzleyin

İnsanların web sitenizin sayfalarıyla nasıl etkileşimde bulunduğunu kaydedin. Bu, tüm oturumları yönetmek için çok önemli bir içgörüdür.

Kayıtları şu amaçlarla kullanabilirsiniz:

  1. Kullanıcıların hangi sayfalara ulaştığını bulun.
  2. Diğer sayfaları ziyaret etmek için hangi bağlantıları tıkladıklarını görün.
  3. Oturumlarının hangi sayfada bittiğini belirleyin.

# 2. Dönüşüm Hunileri: Oturumların Nerede Düştüğünü Bulun

Google-Analytics’te-Oturum-Nedir-(7)

Dönüşüm hunileri, müşterileriniz için tipik hedefe giden yolu gösterir ve bunları özellikle oturumların nerede ayrıldığını görmek için kullanabilirsiniz; bu, yüksek ayrılma oranlarına sahip hangi sayfaların optimize edilmesi gerektiğine öncelik vermenize yardımcı olur.

Başlamanıza yardımcı olacak bazı huni örnekleri:

  • E-Ticaret Siteleri: Ana Sayfa > Ürün Sayfaları > Alışveriş Sepeti > Ödeme > Teşekkür Sayfası
  • Blog: Ana Sayfa > Makale Sayfaları > Abone Ol Sayfası > Başarı Sayfası
  • SaaS: Ana Sayfa > Deneme Kayıt Sayfası > Arayüz > Yükseltme Sayfası > Teşekkür Sayfası
  • Potansiyel Müşteri Oluşturma: Kategori Sayfaları > Formlu Açılış Sayfası > Teşekkür Sayfası

İnsanların dönüşüme giden yolculuklarında nerede ayrıldığını izleyin. Oturumların %50’sinin belirli bir sayfada bittiğini görebilirsiniz.

# 3. Yerinde Anketler: Ziyaretçilerinize Neden Birden Çok Kez Ziyaret Ettiklerini Sorun

Müşteri geri bildirimi, özellikle Google Analytics oturumlarınızı incelerken, pazarlamacılar için bir altın madenidir. İnsanlara kararlarını tahmin etmek yerine neden oturumlarından ayrıldıklarını sormak için yerinde anketleri kullanabilirsiniz:

  • Bugün sitemizde ne araştırıyorsunuz?
  • Burada daha önce bulundunuz mu? (Evet Hayır)
  • (Hayır ise) İlk ziyaretinizde hedefiniz neydi?

Google Analytics Oturumları Nasıl Hesaplanır?

Bir web sayfası bir kullanıcının tarayıcı penceresine yüklendiğinde, bu bir oturumun başlamasını tetikler. Web sayfasının yüklenmesi tamamlandığında, analiz izleme kodu verileri Google’a gönderir.

Google’a gönderdiğiniz izleme kodu verileri, Google Analytics tarafından hesap kimliğiniz için kaydedilir ve bu, bir oturumun başlangıcıdır.

Oturum, Google’ın bir web kullanıcısının deneyimini ölçmesinin başlangıç noktasıdır.

Bir oturum, bir ziyaretçi sitenizdeyken gerçekleşen birçok sayfa görüntülemeyi ve etkinliği içerebilir. Örneğin, birden çok sayfa görüntüleme, bir video görüntüleme ve bir satın alma, tek bir oturumda gerçekleşebilir.

Bir Google Analytics Oturumu Nasıl Hesaplanır?

Bir kullanıcı bir web sitesinden ayrıldığında veya 30 dakika boyunca etkinlik dışı kaldığında oturum sona erer. Hareketsizlik veya “zaman aşımı”, bir kullanıcının Google Analytics’te bir isabet kaydetmediği süreyi ifade eder.
Bir kullanıcı, 30 dakikalık hareketsizliğin ardından bir sitede yeni bir etkinlik gerçekleştirdiğinde, yeni bir oturum başlar.

Oturum Raporlamasını Değiştirebilir Miyim?

Evet. Daha önce belirtildiği gibi, Oturumlar varsayılan olarak 30 dakikalık artışları ölçmek için kullanılır, ancak bir dakika kadar kısa veya dört saat kadar uzun olabilir. Google, bir oturumun saatini değiştirmeyi düşünürken aşağıdakileri düşünmenizi önerir:

  1. Siteniz belirli bir süre işlem yapılmadığında kullanıcının oturumunu kapatırsa
  2. Siteniz, kullanıcının zaman geçirmesini beklediğiniz uzun içerik barındırıyorsa
  3. Bir kampanyanın iki yıldan daha az sürmesi bekleniyorsa (bu, bireysel oturumlara değil, kampanya zamanlamasına özeldir)

Web siteniz yukarıdaki üç noktadan herhangi birini karşılıyorsa, kullanıcıyı doğru bir şekilde izlemek için oturum zaman aşımı işleminizi değiştirmek akıllıca olacaktır. Aksi takdirde, zaman aşımı miktarınızın ne olması gerektiğine dair bir temel olarak sitede geçirilen mevcut ortalama sürenizi kullanın.

Google’ın oturumlarınız için süre sınırını işleme şeklini değiştirebilirsiniz. Seans zaman aşımı aralığını tamamen bir dakikaya indirebilir ve dört saate çıkarabilirsiniz.

Google Analytics Oturum Raporlamasını Nasıl Değiştirebilirsiniz?

Google Analytics Oturumları, bir kullanıcının 30 dakika boyunca işlem yapmaması durumunda sona erer ve kampanya raporlaması altı ay sonra durur. Oturum ve kampanya ayarlarını, belirli bir süre sonra sona erecek şekilde değiştirebilirsiniz. Oturum ve kampanya zaman aşımı raporları, web sitenize ve hedeflerinize bağlıdır.

Oturum ve kampanya zaman aşımlarını değiştirmeden önce, dikkat etmeniz gereken birkaç nokta aşağıda belirtilmiştir:

  • Web siteniz herhangi bir kullanıcının etkin olmaması durumunda otomatik olarak çıkış yapıyorsa, oturum zaman aşımını bu süre olarak ayarlayın.
  • Uzun etkileşim süresi alan büyük bir içerik kitaplığınız varsa, oturum zaman aşımını uzatın ve bunun tersi de geçerlidir.
  • Kampanya zaman aşımını kampanyanın tam olarak yayınlanacağı zamana ayarlayın.

Oturum ayarını değiştirmek için:

  1. Google Analytics hesabınıza giriş yapın.
  2. “Yönetici”yi tıklayın
  3. Mülk sütunundan “İzleme Bilgileri”ni tıklayın. Ardından, açılır menüden “Oturum Ayarları”nı seçin.
  4. Oturum veya kampanya zaman aşımı ayarlarını düzenleyebileceksiniz. Daha sonra, “Bitti”yi tıklayın.

Google Analytics’te Kaydırma, Oturumları Uzatır Mı?

Varsayılan olarak, sayfa kaydırma bir vuruş olarak kaydedilmez. Varsayılan Google ayarları, sayfa kaydırmayı izlemez. Bu nedenle, sayfa kaydırma oturumları uzatmayacaktır.

Ortalama Seans Sürenizi Nasıl Artırabilirsiniz?

Google-Analytics’te-Oturum-Nedir-(8)

Ortalama seans süreniz çok mu düşük? Aşağıdaki ipuçlarıyla ziyaretçilerinizi sitenizde daha uzun süre tutarak artırabilirsiniz.

Etkileşimli Web Sitesi Tasarımı – Etkileşimli bir tasarım basit, çekici ve doğrudan konuya ilişkindir. Web sitenizin içeriği ne kadar harika olursa olsun, tasarımınız zayıf veya karmaşıksa, ziyaretçiler hemen çıkacaktır. Kullanıcı dostu bir tema, süper okunabilir yazı tipi ve boyutu, çekici renkler ve yüksek kaliteli grafikler kullanın.

Web Sayfalarının Okunabilirliği – Web sitenizin kopyası taranabilir ve okunabilir olmalıdır. İçerik düzeni, gezinme, reklam yerleşimleri, madde işaretleri, blog gönderisi biçimlendirmesi ve dilbilgisi kolay, anlaşılır ve anlaşılır olmalıdır. Ayrıca, boşlukları ekleyin, metin duvarları okunamaz.

Yüksek Etkileşim Sayfaları – Normalde, web sitenizin ana sayfası en çok ziyareti alır. Dolayısıyla, etkileşim ve dönüşüm için optimize edin. Bununla birlikte, yüksek ilgi gören birkaç sayfa daha olabilir. Yararlı içerikle güncelleme yaparak, diğer web sitesi sayfalarına bağlantı oluşturarak, alakalı reklamlar görüntüleyerek vb. Yeni ve geri gelen ziyaretçiler için bunları daha iyi hale getirmeye odaklanın.

Alakalı Resimler – Kullanıcıların sitenizdeki oturum süresini artırmak için benzersiz, alakalı, yüksek kaliteli ve küçük boyutlu resimler ekleyin. İnsanlar görsel içerikli içeriğe ilgi duyuyor. Mesajınızı izleyicilerinizde yankı uyandıracak şekilde iletmek için dikkat çekici resimler kullanın. Uygun resim boyutlarını ve alternatif metinleri kullanın.

Yüksek Kaliteli İçerik – Hedef kitleniz bir süre kalmaya karar verdikten sonra, içeriğiniz daha uzun süre kalıp kalmayacağını belirleyecektir. Hedef kitlenizde yankı uyandıran ve sorunlarına çözüm sağlayan yüksek kaliteli içerik oluşturun. İçeriğiniz orijinal, bilgilendirici, ilgi çekici, eyleme geçirilebilir ve doğru olmalıdır. İddianızı destekleyen ilgili resimleri ekleyin.

Bilgilendirici Videolar – Kullanıcılar, videoları görüntülerden veya metinden bile daha fazla görmekle ilgilenir. Web sitenize video eklemek, dönüşümü %4 artırabilir. Genel olarak, alakalı videolar web sitenizin katılımını artırabilir.

Alıcının Yolculuğu – Bir alıcının yolculuğundaki farklı aşamaları bilmek, anlamak ve bunlara yönelmek gerekir. Bir alıcının karakterlerini oluşturun ve alıcının yolculuğunun haritasını çıkarın. Bu, alıcının yolculuğunun üç aşamasına (farkındalık, değerlendirme ve karar) uyan özel içerik üretmenize yardımcı olacaktır.

İç Bağlantı – Dahili bağlantı, yalnızca ortalama oturum süresini iyileştirmek için değil, aynı zamanda SEO için de iyidir. Alakalı anahtar kelimeleri, kullanıcıların belirli bir konu hakkında alakalı bilgiler bulabilecekleri sitenizdeki diğer ilgili sayfalara bağlantı vermek için bağlamak, onları sitenizde daha uzun süre tutar.

İçerik Güncellemesi – İçerik zamanla güncelliğini yitirebilir. Bu nedenle, eski gönderileri bir ziyaretçiyle ilgili yeni bilgilerle güncellemek gerekir. Bir bilgi parçası ne kadar ‘dökmeyen’ olursa olsun, her zaman daha taze hale getirmek için güncellemeler vardır.

Harekete Geçirici Mesajlar ve Yorumlar – İçeriğinizin – videolar veya blog gönderilerinin sonunda, izleyicilerinizi web sitesi katılımınızı artırmak için harekete geçmeye teşvik etmelisiniz. Bu, içeriğinizin sonuna bir harekete geçirici mesaj (CTA) eklemek anlamına gelir. Bir soruyu cevaplamak, herhangi birini sormak, gönderinizi paylaşmak, düşüncelerini bırakmak vb. olabilir.

Web Sitesi Güvenilirliği – Kullanıcılar güvendikleri web sitelerini sık sık ziyaret eder. Kullanıcıların güvenini ve güvenilirliğini kazanmak için şunları yapmalısınız:

  • Düzenli olarak harika içerikler yayınlamalısınız.
  • Daha yüksek yetkili bir web sitesinde misafir yazısı.
  • Nişinizdeki diğer web siteleriyle işbirliği yapın.
  • Sertifikalar, ödüller ve bahisler ekleyin.
  • Müşteri referanslarını ekleyin.