Skip to content

Etkileşimli PDF’nin Faydaları

etkilesimli-pdfnin-faydalari

Geldik yazı dizisinin en kaymaklı bölümüne! Bu kadar emeğin karşılığı ne olacak?

İş hayatınızı PDF’ler olmadan hayal etmek zor. Bir pazarlama broşürü, portföyler, satış teminatı, kullanım kılavuzu, teknik inceleme, e-kitap vb. oluşturmak isteyip istemediğinize bakılmaksızın, bu belgelerin çoğu PDF formatında görüntülenir.

Ancak sorun burada yatıyor. Ne kadar önemli oldukları göz önüne alındığında, 90’lardan beri hiç gelişmemişler. Hala statik görüntüler ve metin blokları olan bu eski belgelerdir. 2020’nin akıllı telefon ve GIF dünyasında, bu sıkıcı eski PDF’ler artık kesmiyor!

PDF’ler günlük iş faaliyetlerinin ayrılmaz bir parçası olsalar da, zaman içinde pek gelişmemişlerdir. Küçük metinler ve resimlerle dolu ve hepsi bu. Günümüz dijital dünyasında insanlar tükettikleri içerikten daha fazlasını bekliyorlar.

E-kitabınız, teknik incelemeniz veya satış broşürünüzün kullandığımız web içeriğiyle aynı kalitede ve çekici olması gerekir. Etkileşimli, göz alıcı, görsel olarak çekici ve eğlenceli olmalı! Tek başına bilgilendirici olmak yetmeyecektir.

  • Mevcut pazarlamacıların %89’u, önümüzdeki 12 ay boyunca daha yüksek kaliteli ve ilgi çekici içerik oluşturmaya odaklanıyor.
  • Pazarlamacıların %81’i etkileşimli içeriğin okuyucunun dikkatini çektiğine inanıyor.
  • Bir araştırmaya göre, pazarlamacıların %70’i interaktif içeriğin site ziyaretçilerini dönüştürmede etkili olduğunu söylüyor.
  • Pazarlamacıların %88’i, interaktif içeriğin markalarını rakiplerinden farklılaştırmada etkili olduğunu söyledi.
  • Pazarlamacıların %93’ü etkileşimli içeriğin alıcılarını eğitmede etkili olduğunu kabul etti.

Ancak olumsuz taraflar da var. İlk olarak, Adobe InDesign veya diğer benzer yazılımları kullanma konusunda önceden deneyiminiz yoksa PDF’nizi etkileşimli hale getirmek kolay değildir.

İkincisi, format hala yeterince iyi değil. Etkileşim, PDF kataloglarınızı, dergilerinizi, sunum sunumlarınızı ve haber bültenlerinizi daha ilgi çekici ve göz alıcı hale getirir, elbette, ancak kullanıcı dostu olduğunu iddia edemem.

Etkileşimli bile olsa, bir PDF dosyası hala çok mobil için hazır değildir ve müşteriniz, veri kullanım sınırına ulaşmış olması durumunda akıllı telefonuna indirmeden önce iki kez düşünecektir.

Normal bir PDF belgesini bir web sitesinin işlevselliği ve navigasyonuyla birleştirdiğinizi hayal edin. Temelde bir iPDF budur. Etkileşimli PDF’ler, bir belge içinde birden çok sayfaya sahip olmanıza ve kolay gezinme için tıklanabilir düğmelerden yararlanmanıza olanak tanır. Bu özellikle e-kitaplar, sunumlar, infografikler veya içerik sayfasının tıklanabilir olduğu raporlar gibi belgeler oluştururken kullanışlıdır.

İPDF’leri diğer dosya türlerine göre kullanmanın birkaç avantajı vardır:

Artan Kullanıcı Deneyimi (UX): Etkileşimli PDF’ler, etkileşimli öğeler aracılığıyla katılımı artırır. Düzgün yapılırsa, sezgisel bir tasarım ve pozitif bir UX oluştururlar. Bir etkileşimli PDF’de düğmeler ayarlayabileceğiniz için, bu, kullanıcıların belgede gezinmesi için harika bir yoldur. Etkileşimli PDF’ler özellikle aktarmanız gereken büyük miktarda bilginiz olduğunda kullanışlıdır.

Kişiselleştirme: iPDF’lerde kullanılabilen çok çeşitli etkileşimli öğelerle, içeriğinizi hedef kitlenizin ilgi alanına uyacak şekilde kişiselleştirebilirsiniz. Ayrıca, kullanıcının kendi deneyimini kişiselleştirmesine, belgenin en ilginç yönlerini seçerek gezinmesine ve ilgilenmesine olanak tanır.

Düğmeler ve Etkileşimler: PDF’lerinize etkileşim eklemenin en iyi yollarından biri, düğmeler eklemektir. Üzerinde çalıştığınız yayın türüne bağlı olarak çeşitli türde düğmeler ekleyebilirsiniz. Sosyal medya, alışveriş veya dahili gezinme için düğmeleri deneyin.

PDF’nize video ve ses eklemek, onu bir sonraki seviyeye taşıyacaktır. Örneğin, doğrudan dijital seyahat rehberinde bir seyahat noktasıyla ilgili videolar ekleyebilirsiniz. Ayrıca ambiyans için ses dosyaları yükleyebilir veya gerekli seslendirmeleri eklemek için kayıt yapabilirsiniz.

İç ve Dış Bağlantılar: Dahili bağlantılarla görüntüleyenlerinizin PDF’lerinizde daha iyi gezinmesine yardımcı olabilir ve onları hızlı bir şekilde ilgili sayfalara yönlendirebilirsiniz. Dış bağlantılar, izleyicileri dış kaynaklara yönlendirmek için kullanılabilir. PDF’nin içindeki metne, görüntülere veya ana hatlara bağlantılar ekleyebilirsiniz.

Etkileşimli Formlar: Potansiyel müşteri formları, yayınlarınızı okuyucuları sonunda ödeyecek müşterilere dönüştürebildikleri için harika. E-kitap indirmeleri, haber bülteni kayıtları, anketler, kupon talepleri ve daha fazlası için formlar ekleyebilirsiniz.

Etkileşimli PDF’nizi Geliştirin

etkilesimli-pdf-nedir-3

1. Metin ve Resimlerin Ötesinde Düşünün!

Bu dijital çağda, hikayenizi etkileyici bir şekilde anlatmak için metinden daha fazlasına ihtiyacınız var. Bir PDF, doğası gereği statiktir ve yalnızca metin ve görüntüleri içerebilir.

Teknik raporlar, e-kitaplar vb. belgeler uzun içerikli olabileceğinden, bu kadar çok metin okumak zorunda kalmak sıkıcı ve etkisiz olabilir. Bu nedenle size güç verecek YouTube videoları, Google e-tablolar, PDF, sunumlar, Spotify çalma listeleri, SlideShares, GIF, anketler ve quizler gibi zengin medya içeriği eklemelisiniz.

2. Belgelere Bir Göz Atın

Harika bir içerik parçası oluşturdunuz ve onu bir anlaşmayı tamamlamak, işi ilerletmek, önemli bir müşteriyi güncellemek, bir tanıtım yazısı paylaşmak, eğitim materyalleri göndermek vb. için gönderiyorsunuz.

İzleyicilerinizin belgenizi okuyup okumadığını nasıl bilebilirsiniz? Kararlarını vermeden ya da size geri dönmeden önce okumak için ne kadar zaman harcadılar mesela?

Bu tür veriler, potansiyel müşterileri belirlemenize ve belgelerinizi daha çekici ve ilgi çekici hale getirmek için ne tür değişiklikler yapmanız gerektiğini görmenize yardımcı olabilir. Ardından, kullanıcıların içeriğinizle nasıl etkileşimde bulunduğunu, içeriğinize ne kadar zaman harcadıklarını, içeriğe ne sıklıkta geri döndüklerini ve Bit belgesinde ne kadar ileriye gittiklerini ve diğer harika etkileşim ölçütlerini anlamak için gerçek zamanlı içgörüler toplayabilirsiniz.

3. Biraz Yardım Alın

Bazen, e-kitaplar, satış desteleri, eğitim materyalleri veya teknik incelemeler gibi bir PDF belgesi oluşturmak, özellikle tek başınıza çalışıyorsanız veya iş arkadaşlarınızla karşılıklı e-posta göndererek çalışıyorsanız çok zaman alabilir.

Ekipler halinde çalışmak, fikirleri birlikte beyin fırtınası yapmanıza ve içeriğinizi oluşturmanıza ve insanları tek bir çalışma alanında bir araya getirmenize olanak tanır.

4. Bir Şifre İle Kilitleyin

Etkileşimli PDF belgenizi paylaşmadan önce parola ile koruyabilirsiniz. Bu, yalnızca şifreyi verdiğiniz kişilerin erişimine izin verir.

Kullanıcılar, belgelerinde son kullanma tarihlerini ayarlayabilir. Bu, hedef kitlenizin PDF belgelerinize belirli bir tarihten sonra erişmesini engelleyebileceğiniz anlamına gelir. Son kullanma tarihini istediğiniz zaman güncelleyebilirsiniz.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Önceki yazılar:

Etkileşimli PDF Nedir?

Etkileşimli PDF Nasıl Oluşturulur?