Skip to content

Etkileşimli PDF Nedir?

Etkilesimli-PDF-Nedir

PDF’ler 1990’ların başından beri piyasada ve 2000’lerin başlarında yazılım, PDF etkileşiminin geliştirilmesini sağlayan özellikler sunmaya başladı.

Bazılarına göre, eski tanıdık PDF dışarıdan biraz sıkıcı ve ‘eski usul’ görünse de, PDF tasarımının olanakları ilgi çekici ve etkileşimli öğrenme deneyimleri yaratmalarına olanak sağlamakta günümüzde neredeyse sınırsızdır.

Neden okuyucularınıza asla açmayacakları sıkıcı statik bir metin belgesi yerine videolar, animasyonlar, müzik, interaktif sınavlar, yakınlaştırma görüntüleri ve çok daha fazlasını sunmayasınız?

PDF, birçok platformda ve okuyucuda açılabilen, ancak en yaygın olarak Adobe Reader (daha önceki adı ile Acrobat) ile okunan bir belge olan ‘Taşınabilir Belge Formatı’dır.

Etkileşimli bir PDF, bir PDF içindeki bağlantılar, videolar, ses, GIF’ler, dosyalar ve diğer belgeler gibi her tür dijital zengin medyayı bir belgeye dahil etmenize olanak tanıyan bir PDF’dir.

Cihazlar arasında kullanıcı deneyiminde (dosyanın biçimi ve görüntülenmesi) standartlaştırılmış halde kalan yazılı, sesli ve görsel öğelerdeki içeriği görüntülemenin bir yoludur. InDesign gibi tasarım yazılımları kullanılarak (etkileşimli PDF’ler oluşturabilen tek yazılım bu olmasa da), standart statik PDF belgeleri, okuyucunun ilgisini çeken ve ‘keşfetmek ve deneyimlemek için bunlardan eylemler gerektiren’ öğeler eklenerek ‘etkileşimli’ hale getirilebilir.

Etkileşimli PDF’nin Ortak Özellikleri Nelerdir?

etkilesimli-pdf-nedir-2

  1. Belgenizdeki içerik miktarını en aza indirmek için harici web sayfalarına veya belgelere tıklanabilir bağlantılar, daha fazla öğrenim için çok sayıda kapsamlı kaynak sağlar.
  2. Belgede gezinmek veya diğer eylemleri tetiklemek için kullanılan düğmeler bulunur.
  3. PDF belgesi içinde oynatılan gömülü videolar vardır.
  4. Onay kutuları ve hatta elektronik imzalar gibi form alanları sunar. Tamamlandıktan sonra e-posta gönderme veya yazdırma gibi form gönderme eylemlerini bile ayarlayabilirsiniz.
  5. Belgedeki belirli eylemlere göre farklı bölümlere geçmek veya atlamak için yer imleri ve ‘sekmeler’ yer alır.
  6. Animasyonlu düğmeler, metin, harekete geçirici mesajlar, açılır pencereler ve rollover’lar vardır. Rollover’lar, kullanıcı faresini PDF’de belirtilen bir etkin noktanın üzerine getirdiğinde açılan öğelerdir (animasyonlu: yanıp sönen, sıçrayan, nabız gibi atan, hareket eden, yükselen, kayan vb.).
  7. Yakın plan bir görünüm göstermek için resimleri ve çizimleri yakınlaştırıp / büyütebilirsiniz. Örneğin, tıp öğretiyorsanız, insan vücudunun bir resminde cilt hücresi düzeyine yaklaşır ve ardından cilt altındaki damarların içini göstermek için yeniden yakınlaştırırsınız.
  8. Resimlerin farklı versiyonlarını gösterebilirsiniz. Örneğin, PDF’nizde bir arazinin bir ‘çizgi çizimini’ gösterebilir ve tıklandığında ‘uydu’ görüntüsüne geçebilir ve tekrar tıklandığında ‘fotografik sokak görünümünü’ gösterebilirsiniz.
  9. Simülasyonlar sunar. Örneğin yeraltı madenciliği eğitimi sunuyorsanız, okuyucularınızın resmin farklı öğelerine tıklayarak keşfedebileceği hareketli bir yeraltı madenine sahip olabilirsiniz. Bu resim 3 boyutlu olabilir ve kendilerini sanal olarak simüle edilmiş ortama sokmalarını sağlamak için sesler ve açılır videolar içerebilir.
  10. Bağlantıları indirme imkanı sunar.
  11. Sosyal medya butonları ile entegre edilebilir.
  12. İnternete bağlandıklarında, okuyucularınız ayrıca etkileşim, destek ve sosyal öğrenme düzeyini artırmak için çevrimiçi tartışma alanlarına bağlantılar, canlı sohbet, daha fazla yorum ve SSS’ye yönlendirilebilir.
  13. Sınırlı internet bağlantısı olan çevrimdışı kullanıcıları destekleyebilir. Çevrimiçi içeriğe köprüler ekleyebilirsiniz, ancak herhangi bir internet bağlantısına ihtiyaç duymadan da oldukça etkileşimli PDF’ler oluşturabilirsiniz.
  14. Dosyalar küçük olduğundan kolayca e-postayla gönderilebilir, indirilmek üzere bir web sitesine eklenebilir.
  15. Hemen hemen tüm bilgisayarlarda Adobe okuyucu bulunur veya ücretsiz olarak hızlı ve kolay bir şekilde kurulabilir.
  16. Herhangi bir yazı tipini, rengi, markayı ve stili kullanabilirsiniz. PDF’nizi tasarlama ve yerleştirme şeklinize veya kaç sayfaya sahip olması gerektiğine dair herhangi bir sınırlama veya kısıtlama yoktur. A4 boyutunda bile olmaları gerekmez! Onları kare şeklinde, A5 ve daha fazlasını yapabilirsiniz.
  17. PDF dosyalarında bir dizi izin, güvenlik bariyeri ve yazdırma kısıtlaması ayarlayabilirsiniz.

Etkileşimli Bir PDF Nasıl Oluşturulur, Kolay Yol!

İnternetteki her InDesign öğreticisi şuna benzer: Yazılımla bir PDF şablonu oluşturursunuz, ardından içeriğinizi eklersiniz, ardından araç çubuğuna gidip ilgili düğmelerine gidip şekil belirleyerek bağlantılar, düğmeler, formlar, yer imleri vb. eklersiniz.

Bu zaman alan bir süreç ve kesinlikle bir öğrenme süresi var. PDF’lerinizi etkileşimli hale getirmenin tasarım araçlarını kullanarak üzerinde saatler harcamak yerine saniyeler aldığını söylediğimizde bu daha da gereksiz hale geliyor!

InDesign’ı veya diğer tasarım araçlarını kullanmayı öğrenseniz ve üzerinde saatler geçirdikten sonra interaktif PDF’nizi oluştursanız bile, yine de her PDF okuyucusunda çalışmanız garanti edilmez!

PDF’nizin bu etkileşimli özelliklerinin çoğu Adobe Reader, Adobe Acrobat dışındaki programlarda ve bazen internette çalışmaz. Bu nedenle, okuyucunuz (meslektaşlarınız, müşterileriniz, yöneticiniz veya yatırımcınız) Adobe Reader dışında bir PDF okuyucu kullanıyorsa, etkileşimli PDF’niz yalnızca dümdüz bir PDF olarak görünecektir.

Etkileşimli bir belge oluşturmak istiyorsanız karmaşık tasarım araçlarını öğrenir ve çalışabilecek ya da çalışmayabilecek belgeler oluşturursunuz. Ya da etkileşimli bir belge oluşturma işlemini yapan çevrimiçi bir araç kullanabilirsiniz! Favorim: Bit.ai!

Bit, ekiplerin PDF’leri ve diğer dijital iş yeri belgelerini kolaylıkla oluşturmasına, yönetmesine ve izlemesine yardımcı olan yeni bir çağ bulut tabanlı belge işbirliği aracıdır.

Bit, ekiplerin proje teklifleri, satış desteleri, eğitim dokümanları, nasıl yapılır kılavuzları, şirket politikaları, süreç dokümantasyonu, medya kitleri, bilgi formları, rekabetçi araştırmalar, vaka çalışmaları, e-kitaplar gibi etkileşimli çalışma yeri dokümanları oluşturmasına olanak tanır ve bu belgeleri saklamak için güvenli ve sağlam bir yer sunar.
Bit, ayrıca konukları (müşteriler, yükleniciler, satıcılar veya ortaklar) çalışma alanınıza davet edebileceğiniz ve PDF’leri ve diğer önemli belgeleri kolaylıkla paylaşabileceğiniz harika bir müşteri portalıdır.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Sonraki yazılar:

Etkileşimli PDF Nasıl Oluşturulur?

Etkileşimli PDF’nin Faydaları