Skip to content

E-Ticaret Sitelerinde Hemen Çıkma Oranını Azaltmanın Yolları

E-Ticaret-Sitelerinde-Hemen-Cikma-Oranini-Azaltmanin-Yollari

1. Arama Çubuğunun Boyutuna Dikkat Edin

Yüksek e-ticaret hemen çıkma oranının bir nedeni, ziyaretçilerin aradıklarını bulamamalarıdır. Bu sorunla mücadele etmek için, arama çubuğunuzu olabildiğince belirgin hale getirmelisiniz. Bir rapora göre, ideal bir arama kutusu 27 karakter genişliğinde olmalıdır.

2. Hız Yine Başrol

Sayfalarınız en fazla 2-3 saniyede yükleniyor mu? Cevabınız “hayır” veya “emin değilim” ise, bu yüksek bir hemen çıkma oranı yaşamanızın nedenlerinden biri olabilir.

E-ticarette oyunun adı hızdır. Sayfalarınız ne kadar hızlı yüklenirse o kadar iyidir. Potansiyel müşteriler ne kadar hızlı ödeme yapabilirse o kadar iyidir.

3. En İyi Fırsatları / İndirimleri / Sınırlı Süreli Teklifleri Görüntüleyin

Ziyaretçilerin ilgisini çekmek için aciliyet kartını oynayın. Kıtlık, Robert Cialdini’nin etkiyle ilgili epik kitabında altı ikna ilkesinden biri olarak tanımlanmıştır. Ana sayfada ziyaretçilerin ilgisini çekmenin bir yolu, en iyi fırsatlarınızı ve indirimlerinizi banner’ın kendisinde göstermektir. Sınırlı süreli teklifinizi üst başlıkta belirgin bir şekilde gösterdiğinizden emin olun.

4. Dikkat Dağıtan Şeyleri Ortadan Kaldırın

Çok fazla seçenek genellikle insanların kafasını karıştırır ve eylemi bozar. Ana sayfanızda bilgi bombardımanı olmasın. Tasarımınızı basitleştirin ve dikkat dağıtıcı unsurları azaltmaya çalışın.

5. Canlı Sohbet Yardımı Sunun

Gelişmiş ürün bulunabilirliği ve kapsamlı bir yardım bölümü birçok müşteri sorusunu çözerken, 24 saat canlı sohbet özelliğine sahip olmak daha da büyük bir destek. Ziyaretçiler, hesaba katmadığınız yerlerde sıkışıp kalabilir veya var olduğunu hiç düşünmediğiniz soruları olabilir.

6. Onlara Daha Fazla İlişki Kurma Seçeneği Verin

Potansiyel müşterinin henüz bir satın alma işlemi yapmaya hazır olmadığı ve daha ikna edici olması gerektiği bir durum olabilir. Ürün kılavuzlarına ve müşteri incelemelerine bağlantılar sağlayarak onu ekstra bilgilerle beslemelisiniz.

İade politikanız, potansiyel müşterilerin riskten kaçınma durumunu dengelemek için ürün sayfalarınızda açıkça belirtilmiş mi? Ürünün nasıl ve nerede yapıldığı açık mı? Memnun müşterileriniz ürünleriniz hakkında ne düşünüyor ve bu eleştiriler dikkat çekici bir şekilde öne çıkarılıyor mu?

Açtığınız tüm bu yeni bağlantılarda bir ‘Şimdi Satın Alın’ gibi CTA’lar olduğundan da emin olun. Buradaki ana fikir, ziyaretçiyi satışı yapacak kadar uzun süre sitede tutmaktır.

7. Otomatik Oynatmayı Kapatın

Zengin çevrimiçi video pastasından bir dilim kapmak için ürün videoları hazırladınız ve bunları tüm ürün sayfalarına yüklediniz mi? Harika.

Ama dikkat! Dönüşümleri artırmayı amaçlarken, önlerine sürekli, izlemek istemeseler bile kapatamadıkları bir video çıkartarak potansiyel müşterileri kızdırmayın. Videoları otomatik oynatmayın.

8. Navigasyon Kusursuz Olmalıdır

Bir site haritası oluşturun ve ana sayfaya her yerden bağlantı sağlayın. Anlaşılır bir gezinme menüsü tasarlayın ve bunu ziyaretçilerin alıştıkları düzen gereği otomatik olarak aradıkları yere yerleştirin – yatay olarak üste veya dikey olarak sola.

9. Reklamların Müdahaleci Olmadığından Emin Olun

Web sitenizde reklam yayınlıyorsanız, onları en az rahatsız edici konumlara yerleştirin. Okumaya çalıştıkları bir parçanın veya kontrol ettikleri bir ürünün üzerine, ziyaretçilerin bilgi aradıkları yerlere – menü çubuğu, arama kutusu veya içerik alanı – reklam yerleştirmediğinizden emin olun.

10. İyi Tasarım Güvenilirlik Sağlar

‘Bir kitabı kapağına göre yargılama’ popüler bir atasözü olabilir. Ancak web siteleri söz konusu olduğunda da ziyaretçiler, aslında onları tasarımlarına göre yargılarlar. Tasarım, insanların bir web sitesinin güvenilirliğine ilişkin algılarını etkilemede büyük bir rol oynar. İyi bir tasarım otomatik olarak ciddiye alınmanızı sağlarken kötü bir tasarım güvensizlik yaratır. Yazı tipleri, renkler ve düzen açısından tutarlılık son derece önemlidir.

11. Duyarlı Bir Tasarıma Yatırım Yapın

Ziyaretçileriniz sitenize bir dizüstü bilgisayardan, tabletten, akıllı telefondan veya bazen dönüşüm hunisinin farklı aşamalarında üç cihazı birden kullanarak erişecek.

Google Analytics’e gidin ve trafiğinizin ne kadarının tabletlerden ve mobil cihazlardan geldiğini kontrol edin. Toplam ziyaretçilerinize kıyasla nominal bir yüzde olsa bile duyarlı bir tasarıma mutlaka yatırım yapmalısınız.

12. Ziyaretçilere İçerik ve Ürünler Önerin

YouTube, Amazon, Spotify ve Netflix, ürün / içerik önerme sanatında ustalaşmış birkaç şirkettir. Siz de ziyaretçilerin en çok keyif aldığı içeriği / ürünleri anlamak için Google Analytics verilerinize göz atın.

Sektörünüz ne olursa olsun, kesinlikle istenen sonuç düşük bir hemen çıkma oranıdır. Ziyaretçileri mümkün olduğu kadar uzun süre sitenizde tutmak, onların geri gelme ve nihayetinde müşteriniz olma şanslarını artırır.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Önceki yazılar:

Hemen Çıkma Oranı Hakkında Bilmedikleriniz

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?