Skip to content

Dropshipping Nedir ve Nasıl Yapılır?

Dropshipping Nedir ve Nasıl Yapılır?

Ara sıra duymuş olduğunuz bir kelimeden bahsedeceğiz sizlere. Bu kelime “dropshipping”. Birçoğumuz duymuş olsak da ya anlamını bilmiyoruz ya da eksik biliyoruz. Dropshipping nedir ve nasıl yapılır konusunu biraz daha derinlemesine incelemekte fayda var diye düşündük.

Dropshipping Nedir?

 

Stoksuz e-ticaret olarak da adlandırabileceğimiz dropshipping, e-ticaret şirketlerinin ürün satışı yaparken kullandığı satış yöntemlerinden birisidir. Düşük sermayeli olması nedeniyle birçok kişinin tercihidir. Aynı zamanda e-ticarete yeni giriyor iseniz bir girişimci olarak dropshipping sizin için kulağa hoş gelecektir. 

Eğer firma olarak ürün stoğu tutmak size maliyetli geliyorsa site üzerinden gelen siparişleri tedarikçi firmaya yönlendirip tedarikçinin deposu üzerinden siparişleri yönetebiliyorsunuz. Bu şekilde ürün stoğunu tutmadan tedarikçi ürünlerini satabilirsiniz.

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Tüketici bir e-ticaret sitenizi ziyaret ettiğinde birçok farklı ürün görebilir ve haliyle bu ürünleri satın alabilir. İşin arka yüzünde ise satıcı firma gelen siparişleri tedarikçi firmaya yönlendirir. Böylelikle ürün tüketiciye tedarikçi firma tarafından gönderilmiş olur.

 

Yukarıda anlatmış olduğumuz bu süreç XML entegrasyonu yapılarak uygulanmaktadır. XML entegrasyonu ile beraber tedarikçi firma satılacak ürünlerin görsellerini, ürün açıklamalarını ve fiyat bilgilerini dosya halinde stoksuz satış yapmak isteyen firmaya gönderir. Firma ise kendi e-ticaret sitesine bu dosyayı ekler ve tedarikçi firmadan ürünleri çeker.

 

Dropshipping Ürün Seçimi 

Dropshipping Ürün Seçimi 

Dropshipping e-ticaret satış yöntemini gerçekleştirecekseniz elbette tercihiniz çok satan ürünler olacaktır. Peki dropshipping için en çok satan ürünler hangileridir?

Çok satan ürünleri genelde modası geçtikten sonra fark edersiniz. Ticaret sektöründe ise hızlı olan kazanır ve kimse de keşfettiği bir nimeti herkes ile paylaşmak istemez. Ama bizler e-ticaret sektörünün gelişmesini ve herkesin bu sektörde kazanmasını istediğimiz için sizlere bu konuda birkaç ipucu vereceğiz.

Size verebileceğimiz en etkili ipucu AliExpress. Diyelim kadın giyim üzerine dropshipping yapmaya karar verdiniz ve çok satan ürünleri merak ediyorsunuz. AliExpress’te ilgili kategoriye girerek çok satan ürünlere göz gezdirebilirsiniz. Böylelikle sizin için bir fikir olur. 

Bir diğer yöntem ise yine AliExpress üzerinden yapabileceğiniz bir işlem. Yeni gelen ürünlere bakarak da fikir edinebilirsiniz. Bildiğiniz üzere AliExpress globale satış yaptığı için talepler konusunda oldukça uzman ve ürünlerini de buna göre sitesinde barındırıyor. Yeni gelen ürünler de mutlaka sıklıkla talep edilen ürünler olabilir. Bu ipucu ile de birçok fikir edinebilirsiniz.

Amazon’da ürün yorumlarına bakarak da çok satan ürünleri keşfetmeniz mümkün. Bu işlem ise çok satandan ziyade size en çok beğenilen ya da beğenilmeyen ürünler hakkında bilgi verecektir. Amazon ve AliExpress gibi daha büyük ölçekli e-ticaret siteleri ülkemize göre birkaç adım önden gidiyor. Dolayısıyla bu siteleri referans almak doğru bir adım olacaktır.

Google ve sosyal medya reklamlarına da ayrıca dikkat etmenizde fayda var. Karşınıza çıkan dropshipping ürünleri ile ilgilenirseniz size benzer reklamlar çıkacaktır. Sonuç olarak buradan da ürün fikri edinebilirsiniz. Ayrıca yerli ya da yabancı influencerların konu aldıkları ürünleri de incelemekte fayda var. Bu ürün emin olun ki influencerın takipçileri tarafından yoğun bir şekilde talep edilecektir.

Dropshipping Yapmanın Avantajları

Dropshipping Yapmanın Avantajları

Gelelim şimdi asıl önemli noktaya. Sizler için dropshipping yönteminin bazı avantajlarından bahsedeceğiz.

  1. Depolama alanına ihtiyaç yok! Siz bir aracı firma olduğunuz için tüm bu depolama ve stok yönetimi gibi çetrefilli aşamaları tedarikçi firma yönetecektir. Sonuç olarak hem iş yükünüz hafifleyecek hem de maliyetiniz. 
  2. Bir sürü farklı ürün! Tek bir tedarikçi ile çalışmak zorunda değilsiniz. Sitenizde birçok tedarikçiden sitenize çektiğiniz ürünleri yine sitenizde sergileyebilirsiniz. Ayrıca tek bir kategoride ürün satmak zorunda da değilsiniz. Farklı sektörlerden tedarikçiler ile de işbirliği yapabilirsiniz. Bunun en güzel sonucu da daha geniş kitlelere erişmeniz olacaktır. 
  3. Ürün paketleme derdine son! Depo ve stok yönetiminin sizde olmaması demek ürünlerin paketlenme işleminin de sizde olmaması demek. Dolayısıyla internet bağlantısına sahip olduğunuz her yerde e-ticaret sitenizi yönetebilir, siparişlerinizin takibini sağlayabilirsiniz. 
  4. Satmadığınız ürünlerden siz sorumlu değilsiniz! Sadece kendi internet siteniz üzerinden sunduğunuz ürünlerin stok maliyetini tedarikçiye ödersiniz. Tedarikçi firmanın satamadığı ürünlerden siz sorumlu olmadığınız için bu ürünlere de ödeme yapmamış olursunuz. 
  5. Kargo firmaları anlaşması yok! Kargolama işlemlerini de tedarikçi firma halledeceği için sizin hiçbir şekilde herhangi bir kargo firması ile anlaşma yapmanıza gerek kalmayacak. 

Dropshipping Yapmanın Dezavantajları

 

Bu kadar özelliğe ve güzelliğe sahip olan dropshipping’in elbette birtakım dezavantajları da yok değil. Şimdi biraz da bunlardan söz edelim.

  1. Tedarikçiden sitenize çektiğiniz ürünler hakkında detaylı bilgiye sahip misiniz? Hangi renkleri var, işlevleri nelerdir? Bu soruyu müşteriniz size sorduğunda ve siz sağlıklı bir cevap veremediğinizde kırmızı alarm veriyorsunuz demektir. Ürünler hakkında bilgi sahibi olmanızı şiddetle öneririz. 
  2. Tedarikçi firmanın yapacağı en ufak hata, sizin hatanızdır. En azından müşterinin gördüğü bu olacaktır. Siz işlerinizi her ne kadar doğru yapıyor olsanız da tedarikçi firmanın kargolama sorunları, yanlış ürün gönderme gibi hataları ve bunu sıklıkla yapması tüketici tarafından tamamen sizin sorununuz olacaktır. 
  3. Her şeyi de tedarikçi firmaya yıkmayın! Sizin sorumluluklarınızdan biri de karo takibidir. Tedarikçi firma ile beraber kargo takibini yapmanız gerekmektedir. Aksi halde kargonun iletilmemesi ya da geç iletilmesi problemleri konusunda başınız ağrıyabilir. 
  4. Tedarikçi firmanızın stok yönetimini mercek altına alın. Sizin gibi birçok dropshipping müşterisi olabileceği için firmanız adına stok yönetimini karıştırmamalı. Eğer böyle bir hata olursa stokta olmayan ürünleri sat(ama)mak durumda kalırsınız. Tüketiciniz ise bu durumdan hayli mutsuz olur(!) ve siz de bu süreçte para iadesi ile uğraşmak zorunda kalırsınız. 
  5. Ürün bilgilerini çekerken dikkatli olun. Tedarikçi firma ürün ile ilgili eksik ya da yanlış bilgiler girmiş olabilir. Bunun sonucunda ise tüketicileriniz ile aranız fena halde bozulacaktır. Her zaman dikkatli bir kontrol son derece önemlidir. Hata yapmadan önce bunun önemini bilmeniz çok daha sağlıklı olacaktır. 
  6. Düşük kar marjına hazırlıklı olun. Çoğu firma dropshipping yöntemini kullanarak ürün satışını arttırmayı hedefliyor. Bunun için de ürün fiyatlarına çok az bir fark ekliyor. Ayrıca rekabetin yoğun olması da karınızı etkileyecektir. 
  7. Bir kötü haber de banka ve ödeme sistemlerinden geliyor. İşlem başına komisyon kesecek olan banka ve ödeme yöntemleri kar marjınızı olumsuz etkileyecek faktörlerin başında gelecektir.