Skip to content

Dijitalde Trendlerin Gerisinde Kalma!

Dijitalde Trendlerin Gerisinde Kalma!

Google Trends ile Öne Çıkmanın Yolları

Günlük yaklaşık 3,5 milyondan fazla kullanıcının sorusunu yanıtlayan Google, hayatımıza girdiğinden beri işlerin kolaylaştığı konusunda şüphesiz ki hepimiz hemfikirizdir. Ancak Google’ı yalnızca bir arama motoru olarak düşünmek işletmelere ve pazarlamacılara dijitalde sunduğu bütün imkanları göz ardı etmek anlamına gelecektir.

Online ortamlarda aktif geçen sürelerin uzamasıyla birlikte tüketim eğilimlerinin de dijitalde şekillenmeye başladığını söylemek yanlış olmayacaktır. Buna bağlı olarak pazarlamacılar da dijital fırsatları kaçırmamak adına günbegün gelişmeleri takip etmektedir.  Özellikle Google’ın geliştirdiği araçlar sunduğu fırsatlar ile dijital pazarlamacının eli kulağı haline gelmiştir.

Bu araçlardan biri de 2006 yılında görücüye çıkan ve arama sonuçları üzerinden kelime bazlı olarak öne çıkanları görmemizi sağlayan “Google Trends” tir. Google bu aracını, aramalarda kelime veya cümle sorgularının hangi coğrafyada, hangi dillerde ve ne sıklıkla arandığını istatistiksel bilgi olarak kullanıcılara sunan servis olarak tanımlamaktadır. Temelde Google Trends’in pazarlamacılar tarafından kullanım amacı, anahtar kelimeleri karşılaştırmak ve anahtar kelime hacmindeki artışı tetikleyen olayları keşfetmektir.

Dijitalde Trendlerin Gerisinde Kalma!

Google Trends, pazar araştırmaları ile SEO (Search Engine Optimization) verilerini sentezleyerek sunduğundan pazarlamacılara etkili çözüm önerileri sunmaktadır. Özellikle birbirinden farklı verileri karşılaştırma konusunda çok yetenekli olan Google Trends kullanıcıların işlerini fazlasıyla kolaylaştırmaktadır.

Peki dijital pazarlamacı bulunduğu coğrafyada tüm trendleri takip edebildiği Google Trends’ten faydalanarak neler yapabilir?

Bütçeleri dengeleyebilirsiniz.

Kurduğunuz reklam kampanyalarındaki anahtar kelimelerle yapılan aramalarla alakalı diğer trend kelimeleri de görerek ihtiyacınız olan kelimeleri çeker ve daha az aratılanları kaldırabilirsiniz. Bu sayede dönemsel kampanyalarda fiyat planlaması yaparak reklam vereninizin bütçesini dengeleyebilirsiniz.

İçerik pazarlaması yapabilirsiniz.

İçerik pazarlaması; yeni medya ekosisteminde markaların hedef kitlelerinin dikkatini çekecek içerikleri hazırlayarak, yeni ya da hâlihazırdaki müşteri kitlesinin zihninde duyusal konumlandırma çalışmalarının yapıldığı yeni nesil dijital iletişim ve pazarlama sürecidir. Google Trends sayesinde hedef kitlenizin hangi kelimelerle daha çok arama yaptığını öğreneceğiniz için trend konuları kullanarak hedef kitlenizin ilgi odaklarına yönelik içerik üretebilir ve web site trafiğinizi arttırabilirsiniz.

Kreatifiniz için ilham alırsınız.

Bulunduğunuz coğrafyada, hedeflediğiniz demografik kitle için son       zamanlarda ulusal trend niteliği taşıyan müzik, siyaset, moda, spor gibi alanlardaki gündem maddelerinin arama motoru yansımalarını takip ederek oluşturacağınız reklam kampanyanızın kreatif kurgusunu şekillendirebilirsiniz.

Müşterilerinize profesyonel olarak dijital çözümler sunan bir pazarlamacı olarak eğer siz de bu tarz araçlar yardımıyla işinizi kolaylaştırmak, daha etkili kampanyalar yaratmak ve müşterilerinize kazandırırken tüketici eğilimlerini de takip etmek istiyorsanız Google Trends’i mutlaka deneyin!