Skip to content

Dijital Ajans Nedir ve Ne İş Yapar?

Dijital Ajans Nedir ve Ne İş Yapar?

Dünya dijitalleşiyor. Hal böyle olunca markalar da dijital dünyada yerini almak istiyor. Bu durumda ise dijital ajanslar devreye giriyor. Dijital dünyanın dinamiklerine hakim olan bir dijital ajans ile çalışmak demek atılan her adımın sağlam olması demek. Öyleyse dijital ajans ne yapar sorusunu cevaplamanın vakti geldi.

 

Dijital Ajanslar Ne İş Yapar?

 

Bir dijital ajans sanıldığından daha fazla iş yapmaktadır. Web tasarımı, Google ve sosyal medya reklamları ilk akla gelen dijital iş kollarıdır. Bunun dışında SEO, mobil pazarlama, influencer marketing, web odaklı prodüksiyonel çalışmalar gibi çalışmalar da gerçekleştirmektedir. Aslında dijitalde yer almanız için en elzem iş kollarını bünyesinde barındırıyor diyebiliriz.

 

Kitlenize ister ürün ister hizmet sunuyor olun, bu ürün ya da hizmetleri dijitalde sunmanın farklı yolları var. Özellikle geleneksel pazarlamaya alışmış olan markalar başlangıçta dijitalin dinamiklerine hakim olamayabilirler. Yanlış ya da eksik adımlar ise dijitalde başarızlıkla karşılaşmanıza neden olabilir. Bu sizi yıldırmasın ya da korkutmasın. Dijital ajanslar bu günler için var. 

 

Bu İşler Tam Olarak Nasıl İşler?

 

Reklam ajanslarının gerçekleştirdiği birkaç tane iş kolu saydık. Henüz bunlara hakim değilseniz kısaca özetleyelim. Eğer az çok biliyor iseniz kısa bir üstünden geçmiş oluruz.

 

SEM

 

SEM

 

Arama motoru optimizasyonu olarak da bilinen SEM, aslında birçok kişinin “Şu Google reklamlarını yapsak ya” diye düşündüğü işin tanımıdır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken işin planlı yürütülmesidir. Aksi halde hedef kitle analizi yapılmadan veya ürün ya da hizmetinizin hedef kitleniz açısından önemini bilmeden çalışmalarınızı sağlıklı yapmanız çok zor. Webolizma’da SEM için ayrı bir departman var ve bu departman bünyesinde çalışan her bir ekip üyesi işini profesyonellik çerçevesinde gerçekleştiriyor. Reklam ajanslarında SEM çalışmaları olmazsa olmazdır. Bunu da unutmayalım.

 

Web Tasarım

 

Web Tasarım

 

İşin temeli web site tasarımı desek yalan olmaz. Evet, reklam çok önemli fakat neyi nerede sunacaksınız sorusunun cevabı da son derece elzem. Bir vitrininiz olmalı ve bu vitrine özenilmeli. Özel yazılım ya da WordPress fark etmez, titizlikle çalışılmış bir web sitesine sahip olmanız gerek. Elbette Webolizma’da bu konuda uzman olan ayrı bir ekip var. Müşterilerinizi hoş bir dijital mağazaya davet etmeye ne dersiniz? 

 

Sosyal Medya Yönetimi

 

Sosyal Medya Yönetimi

 

Her şey arama motoru ile bitmiyor. Bildiğiniz gibi YouTube da günümüzde en etkili arama motorlarından birisi sayılıyor. Instagram, Twitter, Facebook, LinkedIn, Tiktok ve daha birçok sosyal medya platformu hedef kitlenizin yoğun olarak bulunduğu kanalları oluşturuyor. Bu platformlarda da planlı gidip yapılan işler sonucunda değerlendirmeler gerçekleştirilmeli. Hedef kitleye istenildiği gibi ulaşıldı mı? Mesaj doğru verildi mi? Beklenen etkileşim alındı mı? Bu sorular ve cevapları büyük önem arz ediyor. Kendinizi en iyi şekilde ifade edebileceğiniz yer sosyal medyadır. Dolayısıyla burada yapılacak iletişim ve reklam çalışmaları da özenle gerçekleştirilmeli. 

 

SEO

SEO

 

Arama motoru optimizasyonu olarak da anılan SEO, önemini gün geçtikçe arttırıyor. Ürün ve hizmetiniz kadar web sitenizde bu ürünleri nasıl anlattığınız da önemli. Aynı zamanda arama motorlarında görünür olmak için belli bir ücret ödüyorsunuz. SEO sayesinde organik bir şekilde görünür olmanız mümkün. Hem de bu yöntemle daha sadık kullanıcılar kazanabilirsiniz. Fakat belirtmemiz gereken bir nokta var. SEO çalışmaları büyük dikkat ve sabır gerektirir. “Tamam, ben bütün SEO çalışmalarını yaptım/yaptırdım. Ama hala arama motorunda ilk sayfada değilim!” diyenleriniz olacaktır. Rekabeti yüksek bir sektörde iseniz biraz daha bekleyin. SEO çalışmalarının hakkını er ya da geç alacaksınız. Tabii profesyonel bir şekilde yapılırsa.

 

Influencer Marketing

 

Sosyal medya ağlarında büyük ya da orta ölçekli takipçiye sahip olan kullanıcılar var. Biz bunları makro ya da mikro influencer olarak ayırıyoruz. Makro influencerlar çok daha büyük kitlelere seslenirken mikro influencerlar ise biraz daha orta ölçekli bir kitleye hitap etmektedirler. Ürün ya da hizmetiniz konusunda bu kişiler ile reklam işbirliği yaptığınız takdirde onları takip eden kitle sizden haberdar oluyor. Doğru bir strateji ile de istediğiniz dönüşümü hızlı bir şekilde elde edebiliyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise influencer ve ürün/hizmet uyumu. Eğer ürün yada hizmetiniz ile tamamen alakasız ve iletişim dili uyumsuz bir influencer tercih ederseniz pek de iyi sonuçlar almayabilirsiniz. Webolizma sizleri doğru influencerlar ile buluşturmak için var.

 

Dijital Ajans Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Dijital Ajans Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dijital Ajans Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Sonuç olarak bir dijital ajans seçerken iş ortaklığı yapacaksınız. Ürününüzü, hizmetinizi veya markanızı tanıtacak olan da seçtiğiniz dijital ajans olacak. Cironuzu ve harcamalarınızı bilecek, belki markanızın en özel durumlarını paylaşacaksınız. O yüzden son derece güvenilir ve profesyonel bir ajansla çalışmanız gerekmekte. Öyleyse dijital ajans seçiminde başlıca dikkat etmeniz gerekenlere şöyle bir bakalım.

 

Google Partners Ortaklığı

 

Eğer bir dijital ajans Google Partners ortağı ise buradan şunu anlayabilirsiniz: Bu dijital ajans büyük yatırımlar alarak ciddi markalar ile çalışmış. Bu sizler için dijital ajans seçerken referans olabilir. Bir de Google Partners olurken kademeler olduğunu da belirtelim. Mavi ve kırmızı rozet. Mavi rozet Google Partners’te daha düşük bütçeli reklam harcamaları yapıldığını gösterirken kırmızı rozet daha büyük bütçeli reklam harcamaları yapıldığını belirtmektedir. Webolizma dijital reklam ajansı ise 2017 yılından itibaren kırmızı rozete sahip.

 

Referanslar

 

Görüşeceğiniz dijital ajansın referansları kimler? Hangi markalar ile çalışmış? Çalıştığı markaların düzeyi nedir? Bu bilgi ve referanslar sizin görüşeceğiniz dijital ajans hakkında daha fazla bilgi almanızı sağlayacaktır. Eğer ajansın bir de başarı hikayeleri varsa analizlerinizi daha iyi yapabilirsiniz.

 

Yol Haritası ve Teklif

 

Reklam ajansı görüşmeye gittiniz. Sizin için bir sunum hazırlanmış mı? Artı ve eksi yönleriniz değerlendirilmiş mi? Ortaklık yapmanız durumunda olası bir yol haritası çizilmiş mi? Bu analizlerin sonucunda kalem kalem teklifler sunulmuş mu? Bu soruların cevabı da sizin için birer kriter olmalıdır. Biz Webolizma olarak markanızı didik didik inceliyor ve toplantıda acı tatlı her konudan bahsediyoruz. İş ortaklığımız dostluk gibidir. Size zararlı olacak şeyleri de yararlı olacak şeyleri de mutlaka söyler, buna göre önerilerde bulunuruz.

 

Karşılıklı İletişim

 

Bir ajansın size sunduğu öneriler ve yol haritaları elbette önemlidir. Fakat siz de fikirlerinizi belirtmeli, hedeflerinizden söz etmelisiniz. Dijital ajans ise mutlaka bu durumlarda sizi dinliyor olmalı. Zaten önemli olan ajansın ne istediği değil, sizin hedeflerinizin ne olduğudur. Eğer dijital ajans hedeflerinizi dinliyor ve buna göre ortak kararlar alıyorsanız ne mutlu size! İşte o dijital ajans ile yola çıkabilirsiniz.