Skip to content

Crawl Budget: Tarama Bütçesi Nedir?

Crawl-Budget-Tarama-Butcesi-Nedir

Crawl budget, Türkçe karşılığıyla tarama bütçesinin, Googlebot tarafından belirli bir süre içinde web sitenize yapılan istek sayısı olduğunu söyleyebiliriz. Tarama bütçesi, SEO endüstrisi tarafından, arama motorlarının kaç sayfanın ve hangi sayfanın taranacağına karar verirken kullandığı bir dizi ilgili kavram ve sistemi belirtmek için icat edilen bir terimdir. Basit bir ifadeyle, Google’a web sitenizdeki yeni içeriği sunma fırsatlarının sayısıdır. Yani tarama bütçesi, bir arama motorunun herhangi bir web sitesinde tarayabileceği ve taramak istediği maksimum sayfa sayısıdır. Google, tarama hızı sınırını ve tarama talebini tartarak tarama bütçesini belirler.

Özetle tarama bütçesi, arama motorlarının sitenize verdiği ilgi düzeyi olarak tanımlanabilir. Bu dikkat düzeyi, ne sıklıkta taramak istediklerine ve bir web sitesinin ne sıklıkta taranabileceğine bağlıdır.

Tarama bütçesini boşa harcıyorsanız, arama motorları web sitenizi verimli bir şekilde tarayamaz ve bu da SEO performansınıza zarar verir.

Arama Motorları Neden Web Sitelerine Tarama Bütçesi Atar?

Çünkü sınırsız kaynakları yoktur ve dikkatlerini milyonlarca web sitesine bölerler. Bu yüzden sitelerin çabalarına öncelik vermenin bir yoluna ihtiyaçları var. Her web sitesine tarama bütçesi atamak, bunu yapmalarına yardımcı olur.

Tarama Hızı Sınırı: Sayfalarınızın hızı, tarama hataları ve Google Search Console’da belirlenen tarama sınırı (web sitesi sahipleri, Googlebot’un sitelerini taramasını azaltma seçeneğine sahiptir), tümü tarama hızı sınırınızı etkileyebilir.

Tarama Talebi: Sayfalarınızın popülerliğinin yanı sıra ne kadar yeni veya eski oldukları tarama talebinizi etkileyebilir.

Ana Bilgisayarda Çalışan Web Sitelerinin Miktarı: Web siteniz, yüzlerce başka web sitesiyle paylaşılan bir barındırma platformunda çalışıyorsa ve oldukça büyük bir web siteniz varsa, web siteniz için tarama sınırı çok sınırlıdır çünkü tarama sınırı bir ana bilgisayar düzeyi. Ana bilgisayarın tarama sınırını, üzerinde çalışan diğer tüm sitelerle paylaşmanız gerekir. Bu durumda, özel bir sunucuda çok daha iyi olursunuz, bu da büyük olasılıkla ziyaretçilerinizin yükleme sürelerini büyük ölçüde azaltacaktır.

Tarama Talebi / Tarama Zamanlaması Pratikte Nasıl Çalışır?

Tarama talebi veya tarama zamanlaması, URL’leri yeniden taramanın değerini belirlemekle ilgilidir. Yine, tarama talebini etkileyen birçok faktör arasında şunlar bulunur:

Popülerlik: Bir URL’nin kaç tane gelen dahili ve gelen harici bağlantısı olduğu, ancak aynı zamanda sıraladığı sorguların miktarı.

Yenilik: URL’nin ne sıklıkla güncelleniyor olduğu.

Sayfa Türü: Değişmesi muhtemel sayfa türüdür. Örneğin, bir ürün kategorisi sayfasını ve bir şartlar ve koşullar sayfasını ele alalım – sizce hangisi en sık değişiyor ve daha sık taranmayı hak ediyor?

Tarama Bütçesini Neden Önemsemelisiniz?

Crawl-Budget-Nedir-Nasil-Optimize-Edilir_1

Arama motorlarının indekslenebilir sayfalarınızdan olabildiğince fazlasını bulmasını ve anlamasını istiyorsunuz ve bunu olabildiğince çabuk yapmalarını istiyorsunuz. Yeni sayfalar eklediğinizde ve mevcut olanları güncellediğinizde, arama motorlarının bunları mümkün olan en kısa sürede almasını istersiniz. Sayfaları ne kadar erken indekslerlerse, onlardan o kadar çabuk yararlanabilirsiniz.

Tarama bütçesini boşa harcıyorsanız, arama motorları web sitenizi verimli bir şekilde tarayamaz. Sitenizin önemli olmayan bölümlerinde zaman geçirirler ve bu da web sitenizin önemli bölümlerinin keşfedilmemiş kalmasına neden olabilir. Sayfaları bilmiyorlarsa, onları taramazlar ve dizine almazlar ve arama motorları aracılığıyla ziyaretçileri onlara getiremezsiniz.

Google Tarama Bütçesini Nasıl Hesaplar?

Google’a göre, “Tarama bütçesi çoğu yayıncının endişelenmesi gereken bir şey değil. Bir sitenin birkaç binden az URL’si varsa, çoğu zaman verimli bir şekilde taranır.”

Bununla birlikte, büyük web sitelerinde çalışıyorsanız, özellikle URL parametrelerine dayalı olarak sayfaları otomatik olarak oluşturan web siteleri üzerinde çalışıyorsanız, Google’ın neyi ne zaman tarayacağını anlamasına yardımcı olacak etkinliklere öncelik vermek isteyebilirsiniz.

Tarama Bütçemi Nasıl Kontrol Ederim?

İster bin, ister bir milyon URL’ye sahip bir sitede çalışıyor olun, bir tarama bütçesi sorununuz olup olmadığını görmek için muhtemelen kendiniz kontrol etmek istersiniz.

Tarama bütçenizi kontrol etmenin ve Google’ın bazı sayfalarınızın eksik olup olmadığını ortaya çıkarmanın en iyi yolu, site mimarinizdeki toplam sayfa sayısını Googlebot tarafından taranan sayfaların sayısıyla karşılaştırmaktır.
Tarama bütçenizin nasıl harcandığını anlamak için günlük dosyalarınızı tam bir site taramayla birleştirin. Sitenizin hangi bölümlerinin arama motorları tarafından hangi sıklıkta tarandığını göstermek için bu verileri sayfa türüne göre bölümlere ayırın.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Sonraki yazılar:

Tarama Bütçesi Nasıl Optimize Edilir?

SEO İçin Tarama Bütçesi İpuçları