Skip to content

404 Bulunamadı Hatası, Nedenleri ve Çözüm Yolları

404-bulunamadi-hatasi-nedenleri-cozum-yollari

Öncelikle şunu netleştirelim:

Bahsettiğimiz 404, bu 404 değil!

404-yapistirici

Bizim işimiz dijitalle.

Şimdi bizim gibi dijitalcilerle okumaya devam edelim!

‘404 Bulunamadı’ Hatası, bir web sitesine erişmek istediğiniz sayfanın sunucularında bulunamadığı anlamına gelen bir HTTP durum kodudur.

Arama motoru algoritmaları, kullanıcıların web sitenizde nasıl davrandıklarına özellikle dikkat eder. Çevrimiçi davranışlarının sıralama sürecinde önemli bir rolü vardır. Ve HTTP 404 hata kodu, ziyaretçilerinizin karşılaşabileceği en sinir bozucu şeylerden biridir. Ulaşmaya çalıştıkları içeriğin kullanılamadığını gördükten sonra sitenizden ayrılacak ve rakiplerinize gideceklerdir.

Sitenizde ne kadar çok sayfa varsa, kullanıcılar sitede o kadar az zaman harcar. Sitenizde bağlantı kopukluğu arttıkça, kullanıcı daha fazla hatayla karşılaşır.

Web siteleri de bu hata için farklı tanımlamalar kullanabilir:

  • 404
  • 404 Kaynak Bulunamadı
  • Hata 404
  • HTTP 404
  • 404 Bulunamadı
  • Hata 404 Bulunamadı
  • 404 Sayfa Bulunamadı
  • 404 – Dosya veya Dizin Bulunamadı

Hepsi aynı anlama geliyor.

Web’deki bir bağlantıya her erişmeye çalıştığınızda veya bir siteyi ziyaret ettiğinizde, aslında size bir sayfa göndermek için bir yerde bulunan sunucuya talebinizi iletirsiniz. Örneğin, Webolizma.com’a gittiğinizde Webolizma sunucusuna ana sayfalarını görmek istediğinizi söylüyorsunuz. Buna istek denir. Sunucu daha sonra isteğinizi size bir sayfa göndererek yanıtlar. Ve bu iletişim sistemi HTTP olarak bilinir.

Gerçek bir kişiyle konuşsaydınız, bu durum şöyle bir diyalog oluştururdu:

Siz: Bugünkü blog içeriğinizi görmek istiyorum.
Webolizma’nın Sunucusu: Tamam, anladım. Hemen geliyor!

Bir hata varsa da:
Siz: Bugünkü blog içeriğinizi görmek istiyorum.
Webolizma’nın Sunucusu: Üzgünüm, bu sayfanın ne olduğunu bilmiyorum. Yani diyor ki: 404 NOT FOUND!

Neden 404 Hatası Oluşur?

neden-404-hatasi-olusur

404 hatası standartlaştırılmış bir HTTP durum kodudur. İleti, çevrimiçi durumun web sunucusundan, HTTP isteğini gönderen web tarayıcısına (genellikle istemciye) gönderilir. Tarayıcı daha sonra bu hata kodunu görüntüler.

Farklı HTTP yanıt durum kodu türleri vardır. Hepsi belirli bir HTTP isteğinin başarıyla tamamlanıp tamamlanmadığını gösterir. Beş sınıf kod vardır:

  1. Bilgilendirme yanıtları (100–199)
  2. Başarılı yanıtlar (200-299)
  3. Yönlendirmeler (300-399)
  4. Müşteri hataları (400–499)
  5. Sunucu hataları (500–599)

Bir HTTP 404 göründüğünde, sunucuya ulaşılabilir olmasına rağmen aradığınız sayfanın mevcut olmayan bir sayfa veya bozuk olduğu anlamına gelir. Google Chrome veya Mozilla kullanıyorsanız, 404 hata kodu herhangi bir tarayıcıda görünebilir.

Hata 404 iletisi için tipik tetikleyici, web sitesi içeriğinin kaldırıldığı veya başka bir URL’ye taşındığı zaman ortaya çıkar. Bir hata mesajının görünmesinin başka nedenleri de vardır. Bunlar:

  • Sayfa web sitesinden silinmiş.
  • Sayfa başka bir URL’ye taşındı ve yönlendirme yanlış yapıldı.
  • Yanlış bir URL adresi girdiniz.
  • Sunucu arızalandı. (çok nadir)
  • Girilen alan adı artık mevcut değil.

Bozuk bağlantılar genellikle sayfa silindikten veya taşındıktan sonra bile uzun süre yok edilmez. Bunun nedeni, bu sayfaya bağlantı veren web sitelerinin, sitenin artık mevcut olmadığı veya yeni bir URL altında bulunabileceği konusunda bilgilendirilmemesidir. Web sitelerinin harici bağlantılarını düzenli olarak kontrol etmemesi, kullanıcıların ölü bir bağlantıya erişmeye çalışmasına neden olur. Bu nedenle web yöneticilerinin düzenli web sitesi bakımı yapmaları gerekir.

Operatörler bağlantılı içeriğin silindiğini veya taşındığını bilmediklerinden, ölü bağlantılar genellikle uzun süre kalır. Artık pek çok web sitesi, artık çevrimiçi olmasalar da (veya en azından belirtilen URL’de bulunmasalar da) arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) görünmeye devam ediyor. Bloglar, haber portalları vb. diğer bağlantılı web siteleri genellikle sitenin kaldırıldığı veya artık yeni bir URL altında bulunabileceği konusunda bilgilendirilmez. Birçok web sitesi operatörü harici bağlantılarını düzenli olarak kontrol etmez ve bu nedenle çalışan bir bağlantı 404 hatası verebilir.

404 Bulunamadı Hatası Nasıl Düzeltilir?

404-bulunamadi-hatasi-nasil-duzeltilir

Web sitenizde 404 Bulunamadı Hatası bulunma olasılığı yüksektir. Endişelenmeye başlamadan önce, size birkaç kopuk bağlantıya sahip olmanın normal olduğunu söyleyelim. Sitelerin çoğunda er ya da geç 404 Sayfa Bulunamadı Hatası olacaktır. Ancak, yapmanız gereken sürekli onları izlemek ve düzeltmektir. Kullanıcıların karşılaşmasını önlemek için hataları olabildiğince çabuk düzeltmek çok önemlidir.

Bir 404 hatasının ortaya çıkması, istenen bilgilerin hiç mevcut olmadığı anlamına gelmez. Çoğu durumda, orijinal hatanın çözümü kolayca bulunur ve ziyaretçi hızlı bir şekilde aradıkları web sayfasına yönlendirilebilir.

Şunları deneyebilirsiniz:

Sayfayı Yeniden Yükleyin

404 hatasının ortaya çıkmasının en basit nedeni sayfanın düzgün yüklenmemesi olabilir. Bu, tarayıcınızdaki ‘Yenile’ düğmesine tıklayarak veya F5 düğmesine basarak kolayca kontrol edilebilir.

URL’yi Kontrol Edin

URL adresini manuel olarak girip girmediğinize veya bir bağlantı yoluyla yönlendirilip yönlendirilmediğinize bakılmaksızın, bir hata yapılmış olabilir. Bu nedenle web sitesinin belirtilen yolunu kontrol etmelisiniz. Yazım hatalarının yanı sıra, eğik/kesik çizgiler de unutulmuş veya yanlış yerleştirilmiş olabilir. Ancak, anlaşılmaz kısaltmalar, harfler, sayılar ve simgeler okunamayan kelimeler içerdiklerinden, bunun yalnızca ‘temiz’ URL’lerle gerçekten kontrol edilebileceğini unutmayın.

Dizin Düzeylerine Geri Dönün

Örneğin, aşağıdaki yapının URL’si example.com/Directory1/Directory2/Directory3 404 hata sayfasına neden oluyorsa, her zaman önceki dizin düzeyine geri dönebilirsiniz (bu örnekte: örnek. com.tr / Directory1 / Directory2 ) ile istenen sayfanın orada bağlantılı olup olmadığını kontrol edin. Tek yapmanız gereken URL’deki son dizini temizlemektir. Aradığınız sayfanın bağlantısı bir önceki sayfada görünmelidir. Bu sayfada bulunamazsa, önceki sayfaya geri dönebilir ve orada doğru bağlantıyı arayabilirsiniz. Ancak bu yöntem sonunda ana sayfaya geri dönerseniz, bir sonraki ipucuna geçin.

Web Sitesinin Arama İşlevini Kullanın

Birçok web sitesi, ana sayfalarının bir parçası olarak bir arama işlevi sunar. Bir veya birkaç anahtar kelime girmek, aradığınız sayfayı bulmanıza yardımcı olabilir.

Bir Arama Motoru Kullanın

Bir web sitesi bulmak için istediğiniz web sitesini kullanma olanağınız da vardır. İstenilen site var olduğu sürece, web sitesinin alan adını ve/veya konunun anahtar kelime dökümünü girerek bulabiliyor olmanız gerekir.

Tarayıcı Önbelleğini ve Çerezlerini Silin

Web sitesine başka bir cihazdan erişebiliyorsanız ve HTTP 404 hatası yalnızca belirli bir bilgisayarda görünüyorsa, sorun tarayıcınızda olabilir. Hata içeren sayfa tarayıcınızda önbelleğe alınmış olabilir, ancak gerçek bağlantı web sitesinde değiştirildiğinden bu olasılığı test etmek için tarayıcı önbelleğinizi temizlemeniz gerekir. Önbelleği temizlemek, tarama deneyiminizi çok fazla etkilemez, ancak bazı web sitelerinin önceden önbelleğe alınmış tüm verileri yeniden indirdiklerinde yüklenmesi birkaç saniye daha uzun sürebilir. Bu nedenle, tarayıcı önbelleğini ve bu site için tüm çerezleri silmeniz gerekir ve bu da sonunda sayfaya erişmenize izin verebilir.

DNS Sunucunuzu Değiştirin

Bir web sitesi, diğer ağlarda (mobil gibi) erişilebilirken birden fazla URL’de 404 hatası veriyorsa, İSS’nizin bu web sitesine erişimi engellemesi veya DNS sunucularının düzgün çalışmaması söz konusu olabilir. Bu sorunu çözmek için DNS sunucularınızı değiştirebilir ve web sitesine erişmeyi deneyebilirsiniz. Hatayı gidermek için DNS sunucunuzu değiştirmek yerine DNS’nizi temizlemeyi de deneyebilirsiniz. Yıkama, DNS önbelleğini siler ve bu da yeni bir DNS aramasını zorlar. Söz konusu web sitesi veya sayfa yakın zamanda başka bir IP adresine taşındıysa, DNS’yi yıkamak 404 hatasını çözmelidir.

Web Sitesine Başvurun

404-bulunamadi-hatasi-nasil-duzeltilir

Yukarıda belirtilen ipuçlarından hiçbiri başarılı olamadıysa, kalan tek seçenek web sitesinden sorumlu kişi/kişilerle iletişim kurmak olabilir. İletişim bilgileri genellikle web sitesinin masthead’inde veya başka bir ‘Bize Ulaşın’ sayfasında bulunabilir. Web sitesinin operatörleri, aradığınız sayfanın gerçekten var olup olmadığı hakkında bilgi verebilmelidir. Söz konusu sayfa yeni bir URL’ye taşınmış olabilir. Bu sayede web sitesi operatörleri eski web sayfasından otomatik olarak geçerli sayfaya yönlendirecek bir alan yönlendirmesi sunarak 404 hata düzeltmesi yapabilirler.

HTTP 404 hataları web sitenizin sıralamasına ve itibarına zarar verebilir!

Çok sayıda 404 hatası içeren siteler Google ve Bing gibi arama motorlarında olumsuz bir izlenim bırakacaktır. Tarayıcılar, birçok isteğin 404 koduyla karşılandığını belirledikten sonra, sitenin çok iyi korunmadığını varsayar. Ölü bağlantılar bir sitenin sıralamasını etkiler ve Google, SERP’lerde yerleşimini azaltabilir. Hatta çok fazla 404 hata sayfası varsa dizine eklemeyi durdurabilir. Bu, web siteniz için ziyaretçi sayısında önemli bir düşüşe neden olacaktır.

Olumsuz bir kullanıcı deneyimi dışında, kırık bağlantılar nedeniyle yüksek hemen çıkma oranları SEO’nuzu olumsuz etkileyebilir. Bir kullanıcı sayfanızı tıklar ve birkaç saniye içinde ayrılırsa Google, sonucunuzun kullanıcının amacına uygun olmadığını düşünür. Sonuç olarak, arama sonuçlarında sayfanızı daha alt sıralara yerleştirir.
Ziyaretçi kırık bağlantılarla dolu siteye güvenini kaybeder. Site bu sorunu düzenli olarak yaşıyorsa, birçok kullanıcı, aranan içeriğin hala kullanılabilir olup olmadığından bile emin olmadığı için sitenizi tercih etmeyecektir.

Kendi Web Sitenizdeki 404 Hatalarını Tanımlama

kendi-sitenizdeki-404-hatalarini-tanimlama

Web sitesi operatörlerinin HTTP 404 hatası sayfalarını engellemesi oldukça önemlidir. Üstelik bu bozuk bağlantıları daha kolay bulmanıza yardımcı olacak çok sayıda ücretsiz araç vardır.

En iyi olduğu bilinen üç tanesi:

Google Arama Konsolu (Eski Adıyla Google Web Yöneticisi Araçları)

Zaten bir Google hesabınız varsa ve web sitenizi orada kaydettirdiyseniz, Google Arama Konsolu seçeneğini kullanmanız gerekir. Google tarayıcısı tarafından bulunan 404 hataları web aracında görüntülenir ve burada da düzeltilmiş olarak işaretlenebilir. Ek işlevler, robots.txt dosyalarında hata bulmanıza ve sitenizin Google tarayıcıları tarafından ne sıklıkta tarandığını bulmak için tarama istatistiklerini kullanmanızı sağlar.

Dead Link Checker

Dahili ve harici bağlantılı 404 sayfaları bulmak için en basit ve en hızlı araçlardan biri Dead Link Checker. Bu web uygulamasıyla, incelemek istediğiniz sitenin URL’sini girip kontrolü başlatmanız yeterlidir. Burada tek bir web sayfasını veya tüm siteyi kontrol etme seçeneğiniz vardır. Uygulama, durum kodları ve URL ile izlenen tüm hata sayfalarını listeler.

W3C Bağlantı Denetleyicisi

World Wide Web Consortium’dan (W3C) bu çevrimiçi araç, bireysel web sitesi sayfalarını test etmek söz konusu olduğunda özellikle ayrıntılıdır. Bu nedenle işlemin bağlantıları doğrulamak diğer web sitelerinden daha uzun sürer. Sadece çevrimiçi işletmenizin ana URL’sini girerek, bu araç bağımsız bağlantıları analiz eder ve tüm kırık olanlarla bir rapor verir, böylece bunları düzeltebilirsiniz.

404 Hata Sayfası Oluşturma

WordPress, Joomla ve Drupal gibi bazı içerik yönetim sistemleri (CMS), bir web sitesinin URL’si bulunamadığında otomatik olarak bir 404 hata sayfası oluşturur. HTTP 404 hata sayfası sadece basit bir standart hata mesajıdır ancak çoğu, özel CMS uzantıları kullanılarak kişiselleştirilebilir.

CMS’niz size 404 sayfanızı oluşturma veya değiştirme seçeneği sunmuyorsa veya web siteniz yalnızca HTML, PHP vb. tabanlıysa, işlem biraz daha karmaşık olacaktır:

  • Kök dizinde bir hata sayfası (‘404.html ‘ veya ‘ 404.php’) oluşturun.
  • Kök dizinde ‘htaccess’ dosyasını açın (veya gerekirse bir tane oluşturun), bunu ‘ErrorDocument 404/404.html’ alanına girin ve değişikliği kaydedin. Hata sayfası bu kodla oluşturulacaktır.
  • Çalışıp çalışmadığını görmek için, kullanılamayan bir web sayfasına erişmeyi deneyin. (Burada 404 hata sayfasını görüyor olmanız gerekiyor.)

Neden 404 Hata Sayfanızı Kişiselleştirmelisiniz?

neden-404-hata-sayfanizi-kisisellestirmelisiniz

Standart bir 404 hata sayfasına sahip olmak hiç birinden sahip olmamaktan daha iyidir, ancak özelleştirilmiş bir sayfa çeşitli nedenlerle daha fazla tercih edilir. Bir yandan ziyaretçilerin doğru bir HTTP durum kodu aldığından emin olabilirsiniz. Ziyaretçi bu içeriğin kalıcı olarak silindiğini bilir.

Öte yandan, ilgili bağlantıları içeren özel olarak tasarlanmış bir hata sayfası sağlayabilirsiniz (örn. Ana sayfanızın veya içeriğin ziyaretçinin istediği ile çakıştığı alt sayfalara bağlantılar). Web siteniz için bir arama işlevi bile ekleyebilirsiniz. Bu ek önlemleri alarak ve teşvikler sağlayarak, 404 hata kodunu gördükten sonra ziyaretçilerin sitenizden hemen çıkmasını engelleyebilirsiniz.

Hata mesajının tasarımının web sitenizin stiliyle eşleştiğinden ve zaten iyi bir 404 hata sayfası için temeliniz olduğundan emin olun. Yaratıcı bir 404 hata mesajıyla bile ziyaretçilerin bu sorunu daha makul karşıladığını fark edebilirsiniz. Doğal olarak, söz verilen içeriği bulamadıkları için hayal kırıklığına uğrayacaklar. Ancak orijinal veya komik bir 404 sayfası bunu telafi edebilir. Düzgün oluşturulduğunda, hata sayfalarının dahi ziyaretçi potansiyeli vardır.

Dememiz o ki;
Sunucularınızda asla göremeyeceğiniz tek hata ‘Webolizma Bulunamadı’ hatası olur!
404’ler kaybolabilir ama Webolizma sizin için her zaman burada. =)