Skip to content

Sosyal Medya Yönetiminde En Çok Yapılan Hatalar

Sosyal Medya Yönetiminde En Çok Yapılan Hatalar

Her geçen gün artan sosyal medya kullanımı artık gündelik bir aktiviteye dönüştü. Bu durum, ‘sosyal medya fenomeni’ ve ‘sosyal medya uzmanı’ gibi bu alanda yetkinlik içeren kavramları hayatımıza soktu.

‘Sosyal medya uzmanı’ unvanını taşımak çok havalı evet! Ama bu görevi layığı ile yerine getirmek oldukça özverili ve disiplinli bir çalışma gerektiriyor. Bu ‘uzmanlık’ meselesi, sizin sosyal medya yönetiminde neyi, diğer herkesten daha iyi yaptığınızla alakalı tabii ki ama çoğu kez hata yapmadan doğru yolu bulamayabiliyoruz. Şimdi birlikte, sosyal medya yönetiminde en çok yapılan hataları inceleyelim.

İmla Kurallarına Dikkat Etmemek

Sosyal medya hesaplarında paylaşım yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli husus, imla kurallarını doğru kullanmak ve kurulan cümlelerin anlamlı olmasına dikkat etmektir. Markanızın itibarı ile kullanılan dile göstereceğiniz özen doğru orantılı olacaktır.

Özgün içerik ve Görsel Yaratmamak

Her alanda olduğu gibi sosyal medya yönetiminde de rakiplerinizden bir adım önde olmak için bir fark yaratmak gerekir. Bu farkı da tabii ki en önemli verileriniz olan yazı ve görsellerle oluşturacaksınız. Önemli günlerde her yerde karşımıza çıkan aynı görsellerle oluşturulmuş paylaşımlar, çalıntı veya “fazla” esinlenilmiş içerikler size takipçi kaybettirir. Bu yüzden, biraz daha fazla emek vererek farklı konular ve görsellerle oluşturacağınız paylaşımlar, hem sizi hem de markanızı fersah fersah öteye taşıyacaktır.

Paylaşım Sıklığını Organize Etmemek

Sosyal medya paylaşımlarını, stratejik bir plan oluşturarak organize etmeliyiz. Çok sık veya az sıklıkta yapılan her iki paylaşım takvimi de takipçi kaybettirir. Özel günlere ait paylaşımların da asla unutulmaması gerektiğini ekleyelim.

Sahte Takipçi Kazanmaya Çalışmak

Son zamanlarda gittikçe artan, sosyal medya hesaplarına sahte takipçi kazandırma işlemleri, hesaplarınızın kapanmasına dolayısıyla gerçek takipçilerinizi ve paylaşımlarınızı kaybetmenize yol açar. Özellikle Instagram, Twitter gibi sosyal medya paylaşım sitelerinin bu tür uygulamalara toleransı gittikçe azalıyor.

Takipçilerle İletişim Kurmamak

Takipçi kazanmak ne kadar önemli ise, takipçilerinizle iletişim kurmakta bir o kadar önemlidir. Sosyal medya hesaplarını yönettiğiniz markaların, itibar yönetimini doğru yapabilmek adına takipçilerinizin attığı mesajları ve yorumları cevaplamak, bu yolda yapacağınız en iyi iş olacaktır.

Son Gelişmeleri Takip Etmemek ve Doğru ‘Hashtag’ Kullanmamak

Sosyal medya sürekli gelişen bir mecradır ve ‘trendleri’ sürekli değişir. Siz de bu gelişime ve değişime ayak uydurabilmelisiniz. Hem rakiplerinizi sollamak hem de adınızdan söz ettirebilmek adına, en son yenilikleri içeren paylaşımlar yapmalısınız. Instagram ve Twitter gibi ‘hashtag’ kullanımının dönüşüm getirdiği paylaşım sitelerinde doğru ve popüler etiketleri kullanmalısınız.

Kendinizi ve Rakibinizi Analiz Etmemek

Kitlenize ve markanıza değer kattığınızı gösteren bir sosyal medya yöneticisi olarak başarılı olmanın bir diğer anahtarı, hem kendinizin hem de rakibinizin sosyal medya hesaplarını iyi analiz etmektir. Bu konuda hizmet veren çeşitli analiz araçları size yardımcı olacaktır.

Olumsuz Geri Bildirimlerden Kaçmak

Sosyal medya hesaplarını yönettiğiniz markayla ilgili bir şikayet geldiği zaman, asla silmeyin ya da yazan kişiyi sayfadan uzaklaştırmayın. Bu, durumu daha da kötüleştirir. Bunun yerine marka ya da kişi adına özür dileyin ve sorunun düzeltilmesini sağlayacağınızı söyleyin. Böylece daha az hasarla krizleri atlatabilirsiniz.